5 praktische tips om warm te blijven in de winterse bergen

Warm blijven tijdens winterse activiteiten in de bergen kan een uitdaging zijn. Zeker als de temperatuur in de bergen ver onder nul zakt, het sneeuwt of er een gure wind staat. Hoe zorg je er dan voor dat je warm blijft en niet als een bevroren sneeuwman thuiskomt. In deze blog geef ik je vijf praktische tips hoe jij in de winter tijdens het skiën of sneeuwschoenwandelen warm blijft!

Warm blijven bij winterse temperaturen in de bergen

Een strakblauwe hemel en een stralende zon die over een prachtig wit sneeuwdek schijnt. Dit zijn de foto’s die we veelal voorbij zien komen van winter in de bergen. Maar ik kan je vertellen dat het er ook heel anders aan toe kan gaan. Als de temperaturen ver onder het vriespunt zakken en er een gure wind staat ziet het winterse landschap er ineens heel anders uit. Geen reden om binnen te blijven, maar wel om jezelf goed voor te bereiden. Want hoe blijf je warm in dit soort winterse omstandigheden? Na een aantal winters in de bergen door te hebben gebracht geef ik je mijn vijf tips hoe jij lekker warm blijft:

  1. Blijf in beweging
  2. Draag laagjes
  3. Drink iets warms
  4. Zorg dat je goed blijft eten
  5. Houd de uiteinden van je lijf warm

Kleed je aan als een ui

Tip 1 Blijf in beweging

De eerste tip is misschien een open deur, maar daardoor niet minder waar. Om tijdens koude winterdagen warm te worden én te blijven is de beste tip om in beweging te zijn. Dit kan natuurlijk een winterwandeling zijn, je gaat skiën of je maakt een toffe wandeling op sneeuwschoenen. Gegarandeerd dat je het warm krijgt!

Ga je op pad zorg dan dat je lekker actief bent. Hierbij herken je het vast wel je kleedt jezelf warm aan omdat het buiten koud is. Maar zodra je net onderweg bent, krijg je het al warm… Wat trek je uit? Je wilt namelijk niet te veel afkoelen of gaan zweten. Zweten zorgt er namelijk voor dat je nog sneller afkoelt. Om te voorkomen dat je tijdens je activiteit in de kou te veel gaat zweten, is tip 2 essentieel: draag laagjes!

Warm blijven in de winter - winterwandelen

Tip 2 Draag laagjes

Ik zeg altijd gekscherend: “kleed je aan als een ui”. En daarmee bedoel ik trek verschillende lagen over elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat je warm blijft. Ik hanteer hierbij het 3+1 lagen systeem.

  • Laag 1 is de basislaag die zweet afvoert;
  • Laag 2 is de tussenlaag die isoleert;
  • Laag 3 is de buitenlaag die wind-, waterdicht en ademt;
  • Laag 4 is de isolerende buitenlaag.

Zoals gezegd bij tip 1 wil je voorkomen dat je gaat zweten. Het grote voordeel van laagjes is dat je heel makkelijk iets uit kunt trekken als je eenmaal opgewarmd bent. Zo voorkom jij dat je gaat zweten en afkoelt. Benieuwd aan wat voor kleding je moet denken bij de verschillende lagen? Lees dan de blog over het 3 lagensysteem en kom er alles over te weten.

Tip 3 Neem warm drinken mee

Oké aan de ene kant wil je in beweging blijven om het warm te houden. Maar aan de andere kant is een pauze op zijn tijd ook lekker. Tijdens pauzes kun je écht genieten van de omgeving en even uitrusten. Hierbij is het niet altijd mogelijk om in een gezellige berghut te pauzeren met een warme kop chocomel. Daarom is de derde tip om altijd zelf warm drinken mee te nemen in een thermosfles. Er is niets lekkerder dan onderweg iets warms drinken en je handen opwarmen aan de mok.

“waarom moet ik mijn polsen bedekken en niet mijn handen?”

Tip 4 Houd de uiteinden van je lijf warm

Tijdens koude dagen verlies je de meeste warmte via je hoofd en polsen. Daarnaast is er ook niets vervelender dan koude voeten! Tip 4 is dan ook om de uiteinden van je lijf goed warm te houden. Draag een muts, goede handschoenen of wanten en warme wollen sokken.

Nu hoor ik je denken “waarom moet ik mijn polsen bedekken en niet mijn handen?”. Natuurlijk wil je ook warme handen hebben, maar doordat er een grote slagader dicht aan het oppervlak ligt in je polsen koel je hier erg snel af als het bloot is. Probeer het maar eens uit. Heb je het warm ontbloot dan je polsen en je merkt meteen dat je afkoelt. Tegenovergesteld zorgt een goed paar handschoenen niet alleen dat je handen warm blijven, maar ook je polsen. En jij dus ook!

 

Warm blijven in de winter -sneeuwschoenwandelen

Tip 5 Zorg dat je goed blijft eten

Als laatste tip is het met koud weer belangrijk dat je goed blijft eten. Je lijf verbruikt namelijk meer energie om zichzelf warm te houden. Hierbij zorgt voedzaam eten ervoor dat de kachel goed blijft branden. En eet zeker niet alleen maar suikers, maar juist koolhydraten!

Zo blijf jij warm tijdens de koude winter dagen in de bergen!

Een koude noorderwind, sneeuw of een heldere hemel met temperaturen van -10. Als jij zorgt dat je blijft bewegen en jezelf in laagjes aankleedt. Een thermosfles met warm drinken meeneemt en je hoofd, polsen en voeten warm houdt. Terwijl je ook goed blijft eten. Dan zijn dit mijn vijf tips die mij op mijn winterse avonturen warm houden. En zo kun jij nu ook warm blijven in de winter!

Ben jij klaar voor een winters avontuur?!
Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Wat is sneeuwschoenwandelen? Je hoort steeds meer mensen over deze vorm van wintersport. Het zal je dan ook niets...