Berghutten in Nieuw-Zeeland: Angelus Hut

Veelal zijn het berghutten in de Alpen die op woensdag ter inspiratie voorbij komen, maar zo nu en dan zit er een speciale tussen. Zo ook vandaag! We reizen namelijk weer helemaal af naar de andere kant van de wereld: berghutten in Nieuw-Zeeland. Hier ligt tussen de bergen, aan het water een berghut voor échte avonturiers: de Angelus hut. Antonette Spaan neemt je mee naar deze toffe en bijzondere hut!

Eén van de mooiste berghutten in Nieuw-Zeeland

Een van de mooist gelegen berghutten in Nieuw-Zeeland is toch wel de Angelus Hut, in Nelson Lakes National Park op het Zuidereiland. Omdat de hut alleen bereikbaar is voor geoefende wandelaars zonder hoogtevrees, komen er ook alleen maar echte avonturiers die hun hand niet omdraaien voor een flinke portie klimmen en klauteren.

Nelson Lakes National Park is een relatief onbekend natuurpark in Nieuw-Zeeland dat door veel toeristen wordt overgeslagen omdat het niet aan de meest logische toeristische route ligt. Het park wordt gevormd door twee grote meren: Lake Rotoiti en Lake Rotoroa en door de noordelijke uitlopers van de Southern Alps.

Vanwege de ligging in alpien terrein is de Angelus Hut slechts enkele maanden per jaar bereikbaar. Alhoewel het officieel een onbemande hut is, is er in de lokale zomer (januari t/m maart) vaak wel een huttenwacht aanwezig om de boekingen te controleren. Verder dien je alles zelf mee te nemen: kookgerei, eten, een slaapzak en voldoende warme kleding. Alleen drinkwater is voorhanden.

Welke route leidt naar een van de mooiste berghutten in Nieuw-Zeeland?

Angelus Hut is bereikbaar via drie mogelijke routes. De mooiste is de Robert Ridge route, waarbij je over een steile kam en enorme rotsvelden klimt. Handen en voetenwerk is noodzakelijk. In slecht weer is deze route niet begaanbaar en adviseert men om de Speargrass Track te nemen. Deze is eenvoudig maar heeft enkele rivierdoorsteken, die met regenachtig weer lastig kunnen zijn. De laatste aanlooproute is de Cascade Track, deze is alleen te doen voor ervaren alpinisten.

Schoenen staan op de rand van het terras met de bergen op de achtergrond

In de Angelus Hut is plek voor 28 personen en er zijn 10 kampeerplekken. Alle plekken dien je van tevoren te boeken op de website van Department of Conservation. De Angelus Hut wordt steeds populairder als overnachtingsplek, ruim op tijd boeken wordt daarom aangeraden. Wil je meer lezen over mijn persoonlijke ervaring en de video zien die ik maakte? Dat kan hier!

Antonette is eigenaar van We12travel outdoor blog, de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen en NieuwZeelandInfo. Ze bezocht Nieuw-Zeeland inmiddels vier keer en gaat in het najaar van 2022 aan Te Araroa beginnen, een 3.000 kilometer lange trektocht dwars door Nieuw-Zeeland.

Berghutten in Nieuw-Zeeland: wandel mee! 

Lijkt het je ook geweldig om een huttentocht te maken? Ga mee met Meiden in de Bergen.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…