Mini-huttentocht Zuid-Limburg

Ik wil mee met deze mini-huttentocht!

Een weekend op avontuur in de Nederlandse bergen van Zuid-Limburg. Berghellingen oplopen, almweides doorkruisen en holle wegen bewandelen in de bergen van ons eigen kikkerlandje. Wil jij een huttentocht door de bergen maken en wil je hier alles over te weten komen? Of wil jij jezelf juist goed voorbereiden en je kuiten weer uit de winterslaap halen? Dan is een mini-huttentocht door de glooiende heuvels van Zuid-Limburg vol hoogtemeters en bergskills leren wat voor jou!

18 t/m 21 april 2024

€ 395,- p.p.

3,5 dagen

Min 5 – Max 10

1 boom

Mini-huttentocht Zuid-Limburg

Wie denkt dat je ver weg moet om hoogtemeters in de kuiten te krijgen, heeft het mis. In het zuiden van ons kikkerlandje liggen zeven échte ‘bergen’. En tijdens deze mini-huttentocht in Zuid-Limburg gaan wij in dit gebied een aantal van deze bergen beklimmen! Maar we gaan niet alleen die bergen beklimmen, nee, ik ga ook zorgen dat jij weet hoe je dit het makkelijkst en meest efficiënt kunt doen. We trekken samen door de Nederlandse alpenweides, langs snelstromende beekjes en natuurlijk zorgen de mooie vergezichten ervoor dat het echte berggevoel nooit ver weg is. Ook ga ik je alles vertellen wat er komt kijken bij het maken van een huttentocht. Van de meest essentiële bergskills tot wat je allemaal meeneemt in je rugzak. Maar ook hoe jij je rugzak inpakt, wandeltechnieken en het leren lezen van het landschap.

 Bourgondisch genieten

Maar naast dat we gaan hiken door het prachtige heuvellandschap in Zuid-Limburg, is het ook gebruikelijk om in de bergen te genieten van de lokale specialiteiten. Dit doen we niet alleen met lekker eten, maar ook in de wijngaarden rondom het bergdorpje Vijlen.

Wil je goed voorbereidt de bergen in en een weekend lekker actief genieten? Trakteer jezelf op het een mini-huttentocht in Zuid-Limburg met volop natuur, actief zijn, gezelligheid en hoogtemeters in de benen!

Wat krijg je allemaal?

 • Huttentocht beleving in de Nederlandse bergen
 • 3 dagen onthaasten in de natuur
 • Bergskills leren
 • Lokale wijnproeverij
 • 3 overnachtingen in B&B’s
 • 3x ontbijt, lunch & diner
 • Goodie waar je echt iets aan hebt
 • Begeleiding door gecertificeerd bergwandelgids
 • C02 compensatie van de reis
 • STO garantieregeling

Wat zit er niet in?

 • Heen- en terugreis
 • Eigen uitgaven zoals drankjes/ snacks voor onderweg
 • Reisverzekering

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Fysiek

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Fysiek

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

BergMeid: Dit ben ik!

Je bent een natuurliefhebber en wandelt graag. Uiteraard ben je sportief, heb je een avontuurlijke instelling, maar je houdt ook van lekkere ontspanning na een wandeling.

Je bent misschien nog nooit in de bergen geweest, maar hebt wel ervaring met wandelen in Nederland. Met dit weekend wil je juist ervaring opdoen hoe het is om te stijgen en dalen.

Ervaring

De vierdaagse hoef je niet te kunnen lopen, maar een goede basisconditie is fijn. Daarnaast lijkt het misschien onwerkelijk, maar hoogtemeters ga je wel maken. Daarom wandel je regelmatig in Nederland en hebt al wat kilometers in de benen zitten. Dit weekend is het niveau voor de actieve wandelaar, waarbij we aan de slag gaan met wandeltechnieken en het opdoen van ervaring in heuvelachtig terrein. De wandel- en bospaden die we gaan bewandelen zijn goed begaanbaar.

Uithoudingsvermogen

Om tijdens de dagtochten genoeg ruimte over te houden om te genieten, is het goed om te weten dat we per dag maximaal 300 hoogtemeters overbruggen. Hierbij zijn de dagtochten tussen de 3 tot 5 wandeluren per dag (de pauzes en stops voor foto’s en dergelijke niet meegerekend). Een wandelconditie van 4 uur is prettig, waarbij je het geen probleem vindt je eigen dagrugzak (+/-5 kg) mee te nemen.

Weekend Zuid-Limburg - wandelniveau

Reisschema weekend Zuid-Limburg

Misschien moet je eerst nog wat spullen pakken, maar vandaag is het zover! We gaan op avontuur door de Nederlandse bergen in Zuid-Limburg. Naarmate je naar het Zuiden van ons land rijdt veranderd het landschap en lijkt het alsof je naar het buitenland gaat.

Kom je met de auto? Fijn als je samen met iemand kunt reizen, dat scheelt in de kosten en de uitstoot.

Om 12:00 uur treffen we elkaar voor een eerste mooie hike in de omgeving van de camping. Na de wandeling gaan we richting de camping en bouwen we ons kamp op. De avond begint met  een lekker diner waarna we de rest van de avond elkaar beter leren kennen rondom het gezellige kampvuur. En dan goed slapen.

Nadat we bij het ontbijt onze buik goed gevuld hebben, gaan we op pad! Na het ontbijt starten we kort met wat theorie over de topografische kaart en wat er allemaal op staat. Al snel pakken we onze dagrugzak voor een mooie hike van zo’n 15 km. We beginnen meteen met onze eerst summit naar het hoogste punt van het land, de Vaalserberg. Van daaruit wandelen we over boshellingen met mooie doorkijkjes, langs weilanden en beekjes richting het Geuldal. Je leert onderweg hoe je het terrein kunt lezen en oriënteren met kaart. In de bergen zijn dat namelijk cruciale skills die je moet beheersen om veilig je weg te vinden. Ook gaan we aan de slag met onze bergwandeltechnieken. Langs wijngaarden lopen we verder naar het bergdorpje Vijlen voor een wijnproeverij tussen de druivenstruiken.

Na deze leerzame dag gaan we terug naar de camping voor een heerlijke zelfbereide bourgondische maaltijd van het open vuur!

Eerst weer een ontbijtje en daarna gaan we weer op pad. We rijden vandaag een stukje met de auto richting een ander deel van de Zuid-Limburgse heuvels. Vanaf hier maken we een hike van ongeveer 10 km. Hoog boven het Geuldal bij Epen lopen we via het Bovenste Bos naar de Voerstreek in België. Hier gaan we een aantal keer flink stijgen en dalen.

Na deze mooie ervaring genieten we samen nog van de lunch waarnaar het tijd is om afscheid te nemen. Met een opgeladen batterij en een berg aan kennis reis je vanmiddag weer af naar huis. En wie weet ga jij meteen nadenken over je volgende berg(meid) avontuur!

Ons basecamp voor dit weekend is de camping. Hier kamperen we op een natuur camping tussen de fruitbomen in de Zuid-Limburgse heuvels. De camping is voorzien van alle basisfaciliteiten. Hier bouwen we ons kamp op rondom het kampvuur.

Sietske

Sietske

Bergwandelgids & Hike en Survival instructeur

Hoi, ik ben Sietske en ik ben jullie wandelgids tijdens dit micro-avontuur. Niets fijner dan jezelf goed voorbereiden op een bergavontuur! Ik help je hier graag in. 

Ook vind ik het heerlijk om te ervaren dat je door fysieke inspanning kunt ontspannen. Ik wil jullie samenbrengen in de natuur en je laten ervaren wat deze omgeving met je doet! Ik kijk er naar uit om samen met jullie dit mooie gebied te ontdekken.

MIDB Reis icoon

Reizen naar het weekend in Zuid-Limburg

Wil je dat het avontuur al bij de reis begint? Neem dan eens de trein. Vanaf Utrecht Centraal reis je in nog geen 3 uur met het OV naar de camping in Zuid-Limburg.

Kom jij dit weekend met de auto? Vanaf Utrecht is het 195 km rijden. Heb jij in de auto nog een plekje vrij? Meiden in de Bergen stimuleert haar deelnemers om gezellig samen te carpoolen naar het startpunt van de micro-avonturen. Laat het bij je boeking weten of je openstaat voor carpoolen en dan breng ik jullie onderling met elkaar in contact.

Heb je materiaal niet?

Ben je nieuw in de wereld van huttentochten en bergwandelen en heb je nog niet alle spullen voor je avontuur? Maar vind je de investering te groot om alles meteen of in een keer aan te schaffen? Denk dan eens aan huren. Meiden in de Bergen werkt samen met Starthiking. Zij verhuren hiking uitrusting van rugzak, camelbag tot hoofdlampjes. Heb je ook nog niet een goede regenjas of andere bergwandelkleding? Bezoek Basecamp Mountaineering dan eens. Zij verhuren een verscheidenheid aan bergkleding. 

Weekend Zuid-Limburg

Tijdens het BergPrep weekend kamperen we op een natuur camping in de Zuid-Limburgse heuvels. Je geniet hier meteen van een oase van rust en natuur met uitzicht op de Sneeuwberg. Vanaf de camping zijn er vele hike mogelijkheden door bossen, langs de kleine beekjes die je soms over moet steken, de weilanden en holle wegen. Het glooiende landschap en de sfeer in Zuid-Limburg voelt on Hollands aan. Daar bovenop komen de schitterende hoeves, kasteeltjes in het groen, dalen en beken die de natuurbeleving compleet maken!

Meiden in de Bergen begeeft zich de komende dagen in de prachtige omgeving van Vaals. Het groene drielandenpunt waar een natuur- en cultuurbeleving centraal staan. Zuid-Limburg is voor dit micro-avontuur weekend ’the place to be’.

live_ujsNDkAthcfwgCAxEycAAPHv7gbcnm