Bergwandelen in Nederland, dat kan toch helemaal niet? We zeggen niet voor niets vaak gekscherend dat Nederland zo plat is als een dubbeltje. Gelukkig is dat niet helemaal waar! Want de laatste ijstijd heeft namelijk ook in ons platte kikkerlandje haar sporen achtergelaten. Ben jij een échte bergliefhebber en wil jij het liefst ook iedere dag wel door de bergen wandelen? Helaas is dat voor het gros van ons niet weggelegd, maar dat betekent niet dat we niet kunnen bergwandelen in de bergen van Nederland. Wil jij dichtbij huis bergwandelen en ervaren hoe het is om hoogtemeters te maken? Of wil jij ook in de wintermaanden blijven trainen voor je volgende meerdaagse bergtocht en de kuiten tijdens het wandelen eens goed aan het werk zetten? Dan zijn dit gebieden in Nederland waarin je kunt bergwandelen en het berggevoel dichtbij huis op kunt zoeken!

Heuvel- of bergwandelen in Nederland?

Wanneer is een berg eigenlijk een berg? Helaas is hier geen eenduidige definitie voor. Ondanks dat kent Nederland best wel wat ‘bergen’. Om er maar een paar te noemen, hebben we de Vaalserberg (322 meter) in Limburg, de Amerongse berg in Utrecht (69 meter) en de Tankenberg in Overijsel (85 meter). Je kunt jezelf dus best in de bergen wanen al wandelend door alpenweides, langs snelstromende beekjes, over smalle padjes en rotsblokken. In de volgende gebieden ga je het berggevoel beleven:

1. Bergwandelen in de zuidelijke bergen van Limburg

Rijd je richting het zuiden van ons land, krijg je meteen al een vakantiegevoel doordat het landschap begint te glooien. Zuid-Limburg staat in Nederland waarschijnlijk wel het meest bekend als plek waar je door de ‘bergen’ kunt lopen. En dat is ook niet gek, want de hoogste berg van ons land ligt er. Misschien ken je deze berg ergens anders van, namelijk het drielandenpunt, maar de Vaalserberg is met haar 322 meter met recht ook het hoogste punt van Nederland!

Ben jij wel toe aan een uitdaging en wil je je kuiten laten branden? Pak dan meteen goed uit met het bergwandelen in eigen land. Trek je wandelschoenen aan en verken de Seven Summits van Nederland in de 101 kilometer lange Dutch Mountain Trail. Tijdens deze trail zijn de zeven hoogste bergen van Nederland aan elkaar gerijgt. Het wordt niet voor niets de zwaarste trail van Nederland genoemd, want voor een land wat grotendeels onder zeeniveau ligt, ga je met ruim 1800 hoogtemeters het echte berggevoel niet beter krijgen!

Dutch mountain trail - routemarkering
Dutch mountain trail - bergtop Schneeberg

2. Bergen en dalen tijdens het bergwandelen in het Nederlandse Berg en Dal

Voor de wat noordelijker gestationeerde bergliefhebbers is er goed nieuws, want je hoeft niet altijd helemaal naar Zuid-Limburg te rijden om wat heuvels mee te pakken. In de groene omgeving van Nijmegen zitten namelijk ook genoeg hoogteverschillen in het terrein. Het is dan ook niet voor niets dat het dorp Berg en Dal een mooi uitgangspunt is voor verschillende wandelingen door het heuvellandschap. Neem bijvoorbeeld de bekende natuurwandelroute N70. Zoals de naam misschien doet vermoeden, is het gelukkig geen route langs de provinciaalse weg, integendeel zelfs. De wandelroute dankt zijn naam aan het natuurbeschermingsjaar 1970. Hiermee genieten natuurliefhebbers al bijna 50 jaar van deze mooie route en de natuur. De bijna 16 kilometer lange trail voert je over 8 bergen met fraaie namen als de Boterberg, Sterrenberg en de Duivelsberg. Ook wandel je heerlijk door bossen en biedt het heuvellandschap vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap. Het maakt niet uit welk seizoen je deze route loopt, ieder jaargetij heeft haar eigen karakteristieken. Van het in bloei komen van alle planten en bomen in de lente tot het prachtige kleurenspel in de herfst. Klaar voor een sportieve dag? De natuurwandelroute N70 bevat zo’n 500 traptreden en 375 hoogtemeters om te maken.

Trainen voor een meerdaagse bergwandeling in Nederland?

Wil je trainen voor een meerdaagse bergtocht en kilometers én hoogtemeters maken? In dit gebied loopt ook de Walk of Wisdom. Een mooie en afwisselende route van 136 kilometer lang voert je door de natuur rondom Nijmegen waarbij je ook verschillende keren moet stijgen en dalen door de verschillende natuurgebieden waar je doorheen loopt. Benieuwd naar deze tocht? Lees hier deel 1 van de Walk of Wisdom en hier deel 2 in de blog die ik erover schreef.   

Filosofendal bij Berg en Dal met een uitkijk over de bossen en de warme herfstkleuren
Heuvelachtig bosgebied

3. De historische Brabantse wal

Het is misschien niet een berg van boven de 100 meter, maar in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen ligt wel een opvallende bult in het landschap: De Brabantse Wal. Het wordt gezien als een geologisch wonder, waarin het meest opvallende deel de steilrand is met een hoogteverschil van dik 20 meter. Dit is een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lagergelegen zeekleipolders. Hierbij bevatten de gronden van de steilrand grondlagen uit de ijstijd! De steilrand vormt een strategisch punt vanwaar je prachtige vergezichten hebt tot in Zeeland. Onderweg naar beneden zie je ook nog loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog

Het hoger gelegen gebied slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot aan Steenbergen. Een wandeling over de Brabantse Wal voert je niet alleen over een stukje cultureel erfgoed, maar je wandelt ook zo de grens over. Het gebied is onderdeel van Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide. Een supermooi natuurgebied waar je kunt wandelen door bossen, over wallen en door de heide. Wil je een mooi stukje Brabant ontdekken én het hoogteverschil zien en ervaren, dan is de Brabantse Wal een aanrader! En wil je wat extra hoogtemeters maken, dan loop je gewoon een keertje extra van boven naar beneden en weer terug.

Bergwandelen Nederland - Brabantse Wal

4. Bergwandelen in de groene bergen van Nederland: de Veluwe

Waarschijnlijk is dit dé plek waar de meeste mensen aan denken als het gaat om wandelen in de natuur. Alleen of iedereen er ook bij stilstaat dat dit gebied verschillende bergen heeft boven de 100 meter en dus perfect is om te bergwandelen? Dat weet ik niet, maar ik heb het natuurlijk over de Veluwe. Met 91.200 hectare natuur is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa en hét groene hart van Nederland! De Veluwe bestaat uit de twee nationale parken ‘De Hoge Veluwe’ en ‘Veluwezoom’. Kenmerkend voor nationaal park Veluwezoom is het reliëf. Nergens op de Veluwe vind je zoveel heuvels als hier. Met mooi weer kun je bijvoorbeeld op de Posbank tot in Duitsland kijken. Wil jij een echte bergwandeling door de Nederlandse bergen maken? Bezoek één van deze bergen of plan ze voor je bergwandeling allemaal aan elkaar: de Aardsmansberg, de Torenberg, de Zijpenberg of de Tafelberg. Het zijn allemaal bergen met een top boven de 100 meter. Dus ik zou zeggen: wandelschoenen aan en gaan met die banaan!

5. Door de geschiedenis bergwandelen op de Sallandse heuvelrug

De naam doet al iets vermoeden, de Sallandse heuvelrug is 150.000 jaar geleden gevormd door grote ijsmassa’s die in de voorlaatste ijstijd een deel van Nederland bedekte. Door het voortbewegen van de ijsmassa’s bleef er een geplooid gebied achter. Hierdoor ontstonden in dit gebied maar liefst zesentwintig Nederlandse bergen en belten die na het smelten van het ijs tevoorschijn kwamen. Een greep uit de bergen die je op de Sallandse heuvelrug kunt beklimmen zijn: de holterberg, de haarlerberg, Noetselerberg, maar ook de Lemelerberg en de Luttenberg. Dit zijn ze zeker nog niet allemaal, des te meer redenen om dit Nederlandse berglandschap met je rugzak te gaan ontdekken om de hoogtemeters in de benen te krijgen!

6. Bergwandelen door de duinen

In de bergen kan je tijdens het bergwandelen je hoofd letterlijk leegmaken door de fysieke inspanningen, maar ook door lekker uit te waaien. En waar kan je in Nederland tijdens je bergwandeling nu beter uitwaaien dan aan de kust? Hier kun je de kuiten en benen niet alleen aan het werk zetten door de hoogtemeters die er gemaakt kunnen worden, maar de extra uitdaging die je er hier gratis bij krijgt is los zand! Kun je wel wat extra training gebruiken? Dan is het zeker de moeite waard om de duinen een keer extra op- en neer te lopen ;-).

De Duintoppen route in Schoorl is niet alleen een prachtige route van 23 kilometer, maar je trotseert tijdens deze bergwandeling ook nog eens de hoogste duin van Nederland. Maar wees niet bang, naast dit hoogtepunt zullen de andere duinen je ook flink laten zweten! Maar ook in de duinen en bossen rondom Burgh Haamstede kun je mooie bergwandelingen maken door de Nederlandse natuur. Hier loopt een mooie en afwisselende route van 16 kilometer over de Kop van Schouwen. Hierbij voert de route je dwars door de duinen, over het strand en om vervolgens de heuvels in de bossen te trotseren. Ook hier kun je jezelf natuurlijk een beetje extra uitdagen om een heuvel een keer extra omhoog en omlaag te lopen ;-).

Bergwandelen Nederland - Duinen
Bergwandelen Nederland - Burgh Haamstede

Bergwandelen met extra uitdaging buiten de bergen in Nederland?

Heb jij de bergen in Nederland wel gezien en ben jij in de voorbereiding op je bergtocht of bergvakantie op zoek naar meer uitdaging? Dan zijn er op relatief korte afstand van Nederland genoeg plekken waar je kunt bergwandelen. Denk bijvoorbeeld aan de Ardennen, maar nog iets verder ligt ook het middelgebergte van de Vogezen. Beiden mooie gebieden om een lang weekend te genieten van de natuur, de bergen en een fysieke prikkel. Lijkt jou dit wel wat? Kijk dan eens naar de BergMeid weekenden die ik organiseer in samenwerking met Unplugged Outdoor. Een lang weekend gaan we hoogtemeters maken, werken aan onze bergskills, genieten van maaltijden van het open vuur en in de avond relaxen rond het kampvuur! Ga jij mee op avontuur dichtbij huis.