Bergwandelen met je hond: hoe pak je dat aan?

Soca trail Slovenie - voorfoto

Als je bij Meiden in de Bergen bent belandt dan is de kans groot dat je fan bent van de bergen. Heb je ook een hond? Dan droom je er misschien wel van om met je hond mooie bergtochten te maken. Dat kan hartstikke leuk zijn, maar er zijn wel wat aandachtspunten. In dit blog zet Laurie Kranendonk, eigenaar van Reizen met je hond, aandachtspunten voor je op een rij als je wilt bergwandelen met je hond.

Is je hond geschikt voor een bergwandeltocht?

Misschien vind jij het zelf fantastisch om door de bergen te wandelen, maar maak je je hond ook blij met zoveel hoogtemeters? Niet alle honden zijn geschikt om mee te nemen naar de bergen. Kleine honden en honden met relatief korte poten, zoals teckels, hebben het zwaarder met bergwandelen dan grote honden. Leeftijd speelt ook een rol: te jonge honden (< 2 jaar) kun je beter nog niet met zoveel hoogtemeters belasten en voor oudere honden kunnen bergtochten erg zwaar zijn.

Het is belangrijk dat je hond een goede conditie heeft en helemaal gezond is. Dat geldt natuurlijk voor elke flinke wandeltocht, maar de bergen vergen net even wat meer van je hond qua inspanning, net als bij jezelf. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Bergwandelen met hond - Laurie en Tinus

Mag je je hond overal meenemen in de bergen?

Net zoals in Nederland zijn er in andere landen, en dus ook in de bergen, gebieden waar je hond niet welkom is. Check dus vooraf goed hoe dat zit in het gebied waar jij naartoe wilt. Als honden wel zijn toegestaan, gelden er wel vaak regels voor het aanlijnen van je hond tijdens het bergwandelen. Vaak moet je hond aangelijnd zijn in een gebied waar vee losloopt, of waar veel wild leeft. Houd je alsjeblieft aan die regels, want zo zorg je ervoor dat honden in veel gebieden welkom blijven.

Wat wel erg leuk is: in veel gondelbanen zijn honden toegestaan. Ben je van plan daar gebruik van te maken, neem dan wel een muilkorf mee, want die zijn soms verplicht. Ook als ze niet verplicht zijn is het soms netjes tegenover medepassagiers om je hond even een muilkorf om te doen.

Of je hond überhaupt welkom is in het land waar de bergen in liggen, en of er nog bijzonderheden gelden, zoals benodigde vaccinaties, kun je checken op de website van het LICG

Voor jullie beide veiligheid is het handig als je hond bergop niet aan de lijn trekt. Hierdoor kun je zelf in je eigen tempo blijven lopen en kun je bewust je voeten neerzetten

De voorbereiding voor het wandelen in de bergen met hond

Voordat je naar de bergen vertrekt is het handig om te oefenen met stijgen en dalen. De mogelijkheden hiervoor zijn in Nederland natuurlijk beperkt. Het is mogelijk, bijvoorbeeld ten oosten van Nijmegen, in Limburg en langs de kust in de duinen vind je genoeg hoogteverschil om de juiste spieren te trainen voor het bergwandelen. Maak bewust dagtochten door die omgevingen, zodat je hond (en jijzelf) kan wennen aan omhoog en omlaag lopen. Je kunt dan niet alleen bergconditie trainen, maar je kunt ook oefenen met het gedrag van je hond in een bergachtige omgeving. Voor jullie beide veiligheid is het handig als je hond bergop niet aan de lijn trekt. Hierdoor kun je zelf in je eigen tempo blijven lopen en kun je bewust je voeten neerzetten. Als je hond tijdens het wandelen in de bergen onverwacht aan de lijn trekt op een steil stuk, dan kun je makkelijk je evenwicht verliezen. Bij het naar beneden wandelen op steile paden is het veilig als je hond achter je loopt, in plaats van voor je uit. Zo bepaal jij het tempo en voorkom je dat je naar beneden wordt getrokken.

Welke hondenspullen neem je mee met bergwandelen?

Om van je bergwandeltocht met je hond een leuk en veilig avontuur te maken, raad ik aan om de volgende spullen mee te nemen.

Stevig Y-tuig: een Y-tuig is een tuig waarbij er een band tussen de poten van je hond doorgaat (in tegenstelling tot een tuig met een horizontale borstband). Dit is veilig en comfortabel voor je hond. Nog beter voor in de bergen: een tuig met een handvat bovenop. Hiermee kun je je hond makkelijk begeleiden (beetje optillen) op moeilijke bergpaden. Door de extra band kan je hond niet uit het tuig vallen.

Wandellijn: gebruik een stevige, niet al te korte lijn, zodat je hond ruimte heeft om in zijn eigen tempo een steil stukje te overbruggen en niet wordt beperkt door de lijn. Een lijn met een deel elastiek is om deze reden ook heel fijn: het zorgt ervoor dat je geen harde klap hoeft op te vangen als je hond een onverwachte beweging maakt.

Web Master Ruffwear
Doubleback Full body harness Ruffwear

Hondenuitrusting voor het bergwandelen

Booties / schoentjes: de ondergrond is in de bergen vaak anders dan in Nederland. Rotsige, scherpe paden met misschien nog hier en daar sneeuw kunnen de kussentjes van hondenpoten irriteren of beschadigen. Met schoentjes of booties (en soort zachte schoentjes) bescherm je de pootjes van je hond. Niet alle honden vinden het fijn om hiermee te lopen, dus begin hier ruim van tevoren in Nederland mee te trainen.

Vaseline / potenwax: dit kun je gebruiken om de kussentjes van hondenpootjes extra te verzorgen na een intensieve wandeldag

Honden-EHBO-kit: zorg dat je op elke wandeltocht een EHBO-kitje meeneemt met specifieke producten voor je hond. Denk aan een pincet, een tekentang, betadinezalf, honingzalf, steriel gaas, Petflex, een thermometer, een isolatiedeken, een snuitje (als je geen muilkorf meeneemt)

Warme jas en/of regenjas: afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden en van de vacht van je hond, kun je overwegen om een warme hondenjas mee te nemen en/of een regenjas. Sommige honden kunnen prima zonder extra bescherming, maar er zijn ook honden die het snel koud hebben of bijvoorbeeld helemaal niet van regen houden. Die doe je een groot plezier met een warme, droge laag.

 

Overnachten met je hond in de bergen

Misschien wil je niet alleen dagtochten maken met je hond, maar lijkt het je ook tof om meerdaagse (hutten)tochten met je hond te maken. Dat betekent dat je ergens moet slapen. Campings of hotelletjes zijn een goede optie voor in de dorpjes tussen de bergen in. Wil je een keer hoog in de bergen blijven slapen, dan zijn er twee opties: wildkamperen met je tent of overnachten in een berghut. Wildkamperen mag lang niet overal, dus check vooraf goed de geldende regels in het gebied waar je naartoe gaat.

Als je in een berghut wilt overnachten met je hond, onderzoek dan altijd of je hond welkom is en zo ja, waar hij dan mag/moet slapen. Vaak is het namelijk zo dat honden niet bij jou in de kamer mogen overnachten, maar in een aparte kamer of zelf in een kennel buiten. Niet alle honden kunnen slapen in zo’n omgeving en niet alle hondenbaasjes willen dat hun hond zo de nacht door moet brengen. Ben je dus van plan om in de bergen te overnachten, onderzoek dan goed je opties voordat je op pad gaat.

Voor meer informatie over het maken van meerdaagse tochten met je hond kun je terecht op de website van Reizen met je hond.

Bergwandelen met je hond - Reizen met je hond
Laurie

Laurie

Reizen met je Hond

Ik ben Laurie het gezicht achter Reizen met je hond. Ik gelooft dat ook honden de beste avonturenmaatjes zijn. Met mijn eigen hond Tinus beleef ik al jaren de mooiste avonturen, en dat gun ik elke andere hond ook. Daarom deel ik graag al onze belevenissen en al mijn kennis met jou, in de hoop je te inspireren en te motiveren om óók op pad te gaan met je hond.

Volg Laurie en Tinus @reizenmetjehond of op haar webiste Reizen met je hond

Lijkt het jou nu ook tof om een keer van berghut naar berghut door de bergen te trekken met je hond? Lees dan vooral het huttentocht avontuur wat ik had met hond Bijou in de Dolomieten.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…

live_ujsNDkAthcfwgCAxEycAAPHv7gbcnm