De beste wandelschoenen voor in de bergen

Bergschoenen zijn één van de belangrijkste items op de paklijst. Je loopt er namelijk de hele dag op, dus dan wil je ook de juiste schoenen hebben. Zoals je op de gratis paklijst kan gezien, adviseer ik voor huttentochten in de bergen altijd categorie B/C bergschoenen. Voor de mini-huttentochten in Nederland of België kun je ook goed af met een A/B wandelschoen. Maar wat betekent deze categorisering in schoenen? Dat zal ik je eerst uitleggen.

Zelfstandig en zelfverzekerd bergwandelen - wateroversteek maken

De wandelschoen categoriën op een rij:

Berg- en wandelschoenen zijn vaak opgedeeld in verschillende categorieën. Zo kan jij goed bepalen welk type schoen je nodig hebt voor een bepaalde activiteit. Alle verschillende outdoorwinkels zijn bekend met deze categorieën en kunnen je daar ook goed bij helpen. De verschillende categorieën zijn:

 • Categorie A lage wandelschoen: deze wandelschoenen zijn lichtgewicht en flexibel, ideaal voor eenvoudige wandelingen en dagtochten op goed onderhouden paden. Deze schoenen bieden basisbescherming en comfort, maar zijn niet geschikt voor ruig terrein of zware bepakking. Ze zijn perfect voor wandelaars die voornamelijk op vlakke of licht glooiende paden lopen. Deze raden we in de bergen ook niet aan.
 • Categorie A/B: zit tussen de wandel- en bergschoen. Deze kan je eventueel gebruiken voor eenvoudige bergwandelingen op brede paden, maar zijn voor huttentochten niet geschikt.
 • Categorie B bergschoen: de schoenen zijn robuuster en bieden meer ondersteuning en stijfheid dan categorie A. Ze zijn geschikt voor langere tochten en meer uitdagend terrein, inclusief bergachtig gebied met oneffen paden. Deze schoenen zijn een goede keuze voor meerdaagse trektochten waarbij je een middelzware rugzak draagt.
 • Categorie B/C bergschoenen: Deze schoenen raden we altijd aan voor een huttentocht. Ze zijn nog flexibel genoeg voor fijne dagwandelingen, maar zijn ook stevig genoeg voor technisch terrein. Dit is een echte allrounder. 
 • Categorie C bergschoen voor ruig terrein: C schoenen zijn nog steviger en speciaal ontworpen voor ruige bergtochten en lichte alpine routes. Ze bieden uitstekende enkelondersteuning en zijn te gebruiken met halfautomatische stijgijzers, wat ze geschikt maakt voor wandelingen in sneeuw en ijs. Deze schoenen zijn ideaal voor bergbeklimmers die uitdagende routes plannen met zware bepakking.
 • Categorie D bergschoen voor gletsjer tochten: D schoenen zijn het meest stijf en robuust, bedoeld voor technisch alpinisme en extreme omstandigheden. Ze bieden maximale bescherming en ondersteuning, en zijn volledig te gebruiken met automatische stijgijzers. Deze schoenen zijn essentieel voor zware beklimmingen op gletsjers, ijs en zeer steil terrein, waar maximale stabiliteit en veiligheid vereist zijn. Deze heb je dus ook zeker niet nodig voor een huttentocht.
wandelschoenen voor in de bergen
Gschnitztal huttentocht - Silbersattel

Wandelschoenen voor in de bergen kopen, waar let je op?

Om de perfecte wandelschoen te vinden is het natuurlijk belangrijk om naar de winkel te gaan. Je wandelschoenen moeten je de hele dag dragen dus dat ze lekker zitten is een vereiste. Hierbij geef ik nog een aantal tips om op te letten bij het kopen van berwandelschoenen:

 • Koop je bergschoenen in de middag – Koop je schoenen in de namiddag. Na het wakker worden – liggen – zijn je voeten kleiner dan als je er al een halve dag op hebt zitten. Ga dus ook geen schoenen kopen na een hele dag zittend vergaderen.
 • Wil je leer of kunststof – Leer is vaak wat zwaarder en ook zijn lederen schoenen veelal wat duurder. Leer behoeft ook meer onderhoud. Schoenen van leer zijn doorgaans duurzamer dan schoenen van synthetische materialen.
 • Je kunt schoenen nemen met een tong- en/ blokkeer-oog – Dit is een haakje of een lus in het midden van de tong die voorkomt dat de tong tijdens het wandelen scheef kan zakken. Een blokkeer-oog op de overgang van voorvoet naar schacht zorgt ervoor dat je de spanning op de voorvoet en de schacht verschillend kan regelen.
 • Bescherming en profiel van de bergschoen – Afhankelijk van het type wandeling of tocht kies je voor schoenen met meer of minder bescherming rondom of wel een stootbumper of bergschoenen met een grof dan wel minder grof profiel.
 • Ga je voor waterdicht of niet – Een bergschoen is vaak te koop in een waterdichte en niet waterdichte versie. De laatste zijn vaak goedkoper en minder warm of zweterig. Wandel je dus alleen met mooi weer, en zijn natte voeten geen risico dan is waterdicht niet nodig. Loop je veel in de Alpen dan raad ik altijd een waterdichte bergschoen aan. Deze schoenen hebben dan een Gore-tex membraan.
 • Zijn de bergschoenen verzoolbaar – Dit is mijn duurzame hartje weer. Maar met een bergschoen beleef je avonturen en het wordt een soort vriend. Een goede schoen gaat lang mee, maar het eerste dat verslijt is de zool. Vraag in de winkel of de schoen verzoolbaar is waardoor de vriendschap langer duurt.
 • Koop je bergschoenen in de winkel – Koop nieuwe schoenen in de winkel of ga ze op zijn minst hier passen. In goede outdoor winkels of speciaalzaken heeft men verstand van zaken, je kan proef lopen en je kunt de schoenen veelal ruilen als ze thuis toch niet helemaal top zitten. Daarnaast hoef je geen schoenen heen en weer te sturen. Wat ook wel zo duurzaam is!
 • Huur eerst bergschoenen – ik heb het al een keer eerder gezegd, maar ook bergschoenen kun je huren. Weet je echt nog niet of het bergwandelen wat voor je is en wil je niet meteen zo’n investering doen. Huur ze dan eerst. Ja, de gehuurde bergschoenen moeten goed zitten, maar dat voel je snel genoeg als je ze gaat passen.
 • Let bij het passen erop dat je -tenen vrij zijn, hak niet omhoog komt. Maak een testrondje in de winkel met terrein en waarbij je omhoog en omlaag kan lopen.
Huttentocht rugzak Ortovox Traverse

Met deze tips kan jij zeker uit de voeten 😉 voor jouw volgende wandelschoenen. Twijfel je nog of jouw schoenen ideaal zijn voor een huttentocht met Meiden in de Bergen? Je mag ons altijd een berichtje sturen met jouw schoenen en we kijken graag met je mee!

Geschreven door Sylvia

Geschreven door Sylvia

Hoi ik ben Sylvia en ben al jaren gek op de bergen. In de bergen voel ik me vrij. De combinatie van fysieke uitdaging en de rust om je heen trekt me het meest. De ene dag staat in het teken van grootse uitdagingen en de andere geeft totale ontspanning. In de bergen is geen dag hetzelfde. Tel daarbij de gezellige berghutten en de mooie omgeving en je hebt de perfecte combinatie. Of ik nu ga hiken, klettersteigen of mountainbiken. Op elke manier hebben de bergen wat te bieden!

Deze blogs zijn misschien ook interessant…