De vijf leukste berghutten van Meiden in de Bergen

Iedere woensdag deelt Meiden in de Bergen een berghut met je. Dit kan door de toffe ligging komen, het bijzondere verhaal achter de hut, alles wat je er kan beleven of gewoon omdat die heel gezellig is!  Afgelopen maanden zijn er dan ook heel wat hutten voorbij gekomen. Ik heb alle volgers van Meiden in de Bergen gevraagd wat hun favorieten waren. Dit zijn de vijf leukste berghutten!

De vijf leukste berghutten op een rij

1. Blüemlisalphütte

De Blüemlisalphütte ligt op 2840m in het Blüemlisalp massief tussen Kandersteg en het Kiendal in de Berner Alpen, Zwitserland. De hut is via verschillende wandelingen te bereiken, waarbij de tocht er naartoe net zo mooi is als de hut zelf! Bij aankomst in de hut staat een waanzinnig uitzicht te wachten met een prachtige zonsondergang, heerlijk eten en goede wijn! Do I need to say more? Benieuwd naar deze hut? Lees er hier meer over.

Zonsondergang bij de bluemlisalphutte

2. Rifugio Vittorio Sella

Wil jij overnachten in een berghut met een koninklijk tintje? Hoog boven het dal van Valnontey op de almweides van Lauson ligt op 2588m de comfortabele berghut Vittorio Sella in het Gran Paradiso NP, Italië. In 1865 was dit gebied een exclusief jachtterrein van toenmalig koning Vittorio Emanuele II. Om tijdens het jachtseizoen in de bergen te verblijven liet hij deze hut bouwen.⁠

Houd je van gezelligheid? Dan zit je hier in het weekend goed, want ook de Italianen zelf komen hier graag en met zijn 150 slaapplaatsen is het zeker geen kleine hut. Aan het eind van de middag is de grootste drukte vaak al weer over en vanaf 8 uur komen er zelfs obers je bestelling opnemen!⁠ Dit zorgt er zeker voor dat deze hut in het lijstje met de leukste berghutten moet staan. 

Ben je bij de hut? Loop een stukje verder naar de hoger gelegen weides. Deze worden namelijk bevolkt door grote kuddes steenbokken 🐐. Verder lopen er verschillende wandelroutes vanuit de hut. Voor de alpinisten onder ons is het ook mogelijk om van hieruit verschillende alpine tochten te ondernemen.⁠

3. Stickler Hütte

De Stickler hütte is de eerste hut van de Oostenrijkse Alpenvereniging met een bio-certificering. In de hut komen uitsluitend biologische streekproducten op tafel 💚 ⁠

De hut is gelegen op 1750 m aan de rand van NP Hohe Tauern in het Murtal in de regio Lungau, Salzburgerland. De hut is via een onverharde weg binnen een uurtje vanuit de parkeerplaats van de Muritzenalm te bereiken.⁠ Vanaf de hut kan je in 1,5 uur naar de bron van de Mura rivier lopen. Er komt hier tot wel 5000 liter kristalhelder bronwater uit te grond dat zich ontvouwt tot een 444 km lange rivier die helemaal naar Kroatië stroomt. Tijdens de wandeling heb je de imposante pieken van het Ankogel gebergte en de Radstädter Tauern als achtergrond decor.

4. Rifugio Passo Principe

Rifugio Passo Principe mag niet ontbreken in het lijstje met de leukste berghutten. Het staat ook wel bekend als de Grasleitenpass hütte. In 2008 is de hut helemaal opnieuw opgebouwd uit hout door vader, zoon en een klein team. De hut is gebouwd tegen de rotsen in het Rosengarten Natuurpark en ligt op 2601m op de Principe pas in Italië. Het is een kleine hut met 30 slaapplekken en alles wordt er zelf gemaakt!⁠ ⁠Van het eten hè ;-). De activiteiten die je kunt ondernemen in dit gebied zijn eindeloos. Benieuwd wat je er allemaal kan doen? Lees het in de blog over mijn huttentocht door de Val di Fassa in de Dolomieten.

Wil jij een keer een huttentocht door de prachtige Dolomieten maken? Ga mee met Meiden in de Bergen naar de Dolomieten!

Rifugio Passo Principe in de Dolomieten

5. Drei Zinnen Hütte

Waarschijnlijk heb je er ooit weleens iemand over gehoord de Drei Zinnen in de Dolomiten?! De gelijknamige hut heeft deze drie beroemde kalktorens als achtergrond. Wie wil er nu niet wakker worden uit het raam kijken en dit zien?

Ondanks het fantastische uitzicht vanaf de hut, zal je het uitzicht niet voor jezelf hebben. De hut biedt onderdak aan 140 mensen, dat wordt dus gezellig.

Staan de leukste berghutten er volgens jou niet tussen? Meiden in de Bergen is heel benieuwd wat jouw favoriete berghut is! 

Lijkt het jou tof om eens een keer in een hut te slapen? Of misschien wel een meerdaagse trektocht te maken van berghut naar berghut? Lees dan verder wat je kan verwachten bij het slapen in een berghut of bekijk de huttentochten die je kunt maken met Meiden in de Bergen. MAAR het is ook mogelijk om op pad te gaan in de bergen, waarbij je de hele week in een toffe almhut slaapt. Dit kan tijdens het BergMeid Mountain Retreat!

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…