Duurzaam reizen door de bergen

Bij Meiden in de Bergen gaat het erom dat meiden weer met zichzelf, elkaar en de natuur in verbinding komen. In mijn ogen is duurzaamheid hier onlosmakelijk mee verbonden. Het gaat namelijk niet alleen om de C02 footprint die de reis heeft of de impact op de lokale bevolking, maar ook hoe je er zelf als persoon uitkomt. Duurzaam reizen krijgt gelukkig steeds meer aandacht en meer en meer mensen beseffen dat reizen niet zonder gevolgen is. Een goede ontwikkeling is dan ook dat men de omgeving dichterbij huis weer herontdekt. Er is hier namelijk nog zoveel moois te ontdekken! In deze blog geef ik je tips over hoe jij bewuster keuzes kan maken voor een duurzamere reis naar de bergen waarbij ik voor nu de focus leg op het verminderen van je footprint.

Wat is duurzaam reizen?

Laten we beginnen bij wat duurzaam reizen is, bestaat duurzaam reizen eigenlijk wel? Met reizen heb je per definitie een impact op het milieu. Of het nu is door de manier van reizen zelf, de afvalproductie op de plek waar je naartoe gaat of je (onbewuste) invloed op een lokale cultuur. Voor mij is duurzaam reizen dat je bewust keuzes maakt, respectvol omgaat met de natuur en de lokale bevolking waarbij je zorgt voor een zo klein mogelijke impact.

Ik snap het wel, tegenwoordig hoort het reizen er wel bij, maar ondanks dat is het ook echt mogelijk bewustere keuzes te maken met reizen.

Van sneeuw en rotsen naar de groene weides op weg naar Vent

Bewuste keuzes voor duurzaam reizen door de bergen 

1. Dichterbij huis blijven

Eén van de eerste dingen die je doet als je op reis wilt, is lekker googelen naar mooie of vette bestemmingen. Wil je duurzaam reizen door de bergen, dan bepaalt de bestemming waar je heen gaat hoogstwaarschijnlijk ook je vervoersmiddel. De bergen in Canada, Amerika of Nieuw-Zeeland zijn natuurlijk onwijs gaaf, maar vliegen is onvermijdelijk! Ook een heel stuk dichterbij huis zijn de bergen echt supermooi en zijn er nog genoeg verborgen pareltjes, allemaal te bereiken zonder te vliegen. Ook de variëteit aan bergen in Europa is groter dan je denkt. Ga je naar Noorwegen met al haar fjorden dan kom je hele andere bergen tegen dan in de centrale alpen. Tegelijkertijd bevind je je in de zuidelijke alpen, de dolomieten, ook weer in een hele andere bergwereld om nog maar te zwijgen over de wildernis in bijvoorbeeld Roemenië. Over het algemeen kan je wel stellen dat hoe minder ver de reis, hoe makkelijker het wordt om duurzamer te reizen.

2. Duurzaam naar de plaats van bestemming

Zo je hebt je bestemming dichterbij huis uitgezocht, dan komt nu de volgende keuze: hoe kom ik er? Ga je meteen all-in, stap dan je voordeur uit en pak de fiets of de benenwagen om op pad te gaan. Wil je tocht wat verder kies dan eens voor de trein. Helaas is het vliegtuig pakken zo goedkoop geworden, dat het vaak voordeliger is het vliegtuig te pakken dan de trein. En hier gaat het in mijn ogen ook meteen mis! Het is toch belachelijk dat vliegen bijna het goedkoopste vervoermiddel is om op je vakantiebestemming aan te komen, terwijl het de grootste impact heeft. Ook ik heb mezelf er schuldig aan gemaakt om even gezellig een weekendje met vriendinnen ergens heen te vliegen. Benieuwd naar het verschil in uitstoot?

Laten we eens een actieve bergvakantie naar Innsbruck nemen vanaf Amsterdam. Je gaat een week alleen op pad en overnacht in een B&B of pension:

  1. Met de auto stoot je 390 kg C02 uit;
  2. Ga je vliegen, dan stoot je 330 kg C02 uit (ervan uitgaande dat je ter plaatste geen auto huurt);
  3. Met de trein of bus is dat 90 kg C02 uit (ervan uitgaande dat je ter plaatste geen auto huurt).

Je zou dus zeggen dat de auto het meest belastend is, dat klopt. Maar ga je met zijn tweeën reizen, dan blijft de uitstoot nagenoeg hetzelfde alleen per persoon daalt die meteen met de helft. Aan de andere kant lijkt het me duidelijk welke optie de minste impact heeft, toch 😉 Een handige site voor het zoeken naar treintickets is HappyRail.

3. Duurzaam verblijf in de bergen

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming houden de duurzame mogelijkheden zeker niet op. Ook hier kan je bewust stilstaan bij de impact die je hebt op de omgeving. Je staat er misschien niet bij stil, maar toerisme zorgt voor meer afval op de vakantiebestemmingen. Daarnaast maak je (onbewust) gebruik van schaarse middelen (brandstof, voedsel, water). De andere kant is natuurlijk wel dat toerisme zorgt voor een positieve bijdrage aan de lokale economie. De bewuste keuzes die jij kan maken?

Kies voor een eco-lodges of duurzame verblijven

Het klinkt ook simpel, maar kies voor een hotel, pension of berghut die hun impact minimaliseren. Steeds mee hotels gaan terug een circulaire werkwijze waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden. Ze wekken zelf hun energie op, hebben een moestuin en gebruiken het groenafval als compost.

Aangekomen bij de Vernagt hütte werden we als eerst begroet door de schapen
Berghut als duurzaam verblijf

Ga je wandelen in de bergen en maak je een meerdaagse tocht? Grote kans dat je in berghutten slaapt. Berghutten zijn van oudsher al redelijk efficiënt in de omgang met hun resources, omdat ze simpelweg niet in overvloed aanwezig zijn. Daarnaast zijn ze gemaakt om zoveel mogelijk mensen op een zo’n klein mogelijk oppervlak te huisvesten. Na 22:00 is er hüttenruhe, waarbij het licht uit gaat. Toch kan het nog beter en zie je dat de alpenverenigingen aan een verduurzamingsslag zijn begonnen door de hutten verder te moderniseren.

De toename in populariteit van de bergen zorgt ook voor meer afval. Niet alle berghutten hebben goederenliften of een weg die naar de hut gaat. En het afval wat gasten produceren, moet wel de berg af. Dit gebeurt dan, net zoals de bevoorrading, met een helikopter. Wil je nu een steentje bijdragen? Neem dan je eigen afvalzakje mee naar het dal en gooi het daar weg. Dit scheelt over een verloop van tijd en een groot aantal gasten een hele berg afval!

4. Duurzame omgeving

Gebruik zo min mogelijk plastic

Plastic, het zit overal omheen en je vindt het overal terug. Helaas ook op de meest afgelegen berggebieden zijn al microplastics gevonden. Toch kan je door kleine aanpassingen al een flinke bijdrage leveren. En ook dit klinkt heel simpel, maar neem je eigen herbruikbare waterfles mee. Zo hoef je niet elke keer die flesjes te kopen. Daarnaast heb je verschillende duurzame alternatieve voor boterhammenzakjes die je kan hergebruiken (Stasherbag, Beeswrap of Boc’n’Roll). Zo hoef je niet elke keer een nieuw zakje te gebruiken.

Ga netjes om met de natuur

In heel de klimaatverandering wordt de grote positieve invloed van de natuur overal benadrukt. Ondanks dat, gaan we als toerist niet altijd netjes om met de natuur waar we doorheen wandelen of fietsen. Heb jij weleens een bananenboom in de Alpen zien groeien? Ik niet, neem daarom ook alles mee wat niet in de natuur thuishoort #leavenotrace. Oké dames, deze wil ik er toch even inkoppen. Zie jij ze ook liggen al die tissues in tussen de bomen en bossen? Ziet er niet uit toch! Ga je plassen, neem dan een biologisch afbreekbaar zakje mee en neem je tissue mee. Of nog beter, trek je broek gewoon omhoog, van een paar druppels in de broek is volgens mij nog nooit iemand doodgegaan. Scheelt je weet tissues meezeulen 😉

Ga je hiken? Volg dan netjes de gemarkeerde paden en ga niet op eigen houtje door de natuur banjeren. Door buiten de paden te gaan, verstoor je niet alleen dieren in hun natuurlijke habitat, maar je beschadigd de natuur ook nog eens.

Respecteer de lokale bevolking

Als laatst is het belangrijk de lokale bevolking en haar tradities te respecteren. In sommige gevallen vraagt dit om wat aanpassingen, maar jij bent te gast in hun land. Ook kun je de lokale bevolking steunen door producten of activiteiten bij hen af te nemen. Je steunt ze zo niet alleen, maar je leert zelf misschien ook nog wat meer van de lokale gebruiken. Hartstikke leuk en win-win voor beiden!

Hoe ga jij duurzaam reizen door de bergen?

Een heel verhaal! Ik hoop dat je hiermee wat meer inzicht hebt gekregen in de keuzes die jij nu al bewuster kan maken. Wil je voor de ultiem duurzame oplossing van reizen gaan? Ga dan gewoon vanuit de voordeur te voet op pad 😉 Ben je benieuwd wat de uitstoot is van je volgende trip? Dan heeft Milieu Centraal de ‘klimaatwijs op vakantie’ tool. Hierin kan je heel eenvoudig jouw footprint uitrekenen.

Duurzame huttentocht met Meiden in de Bergen

Wil jij de bergen eens op een hele andere manier ontdekken zonder een grote footprint? Kijk eens bij de huttentochten die ik organiseer. Deze worden geheel C02 neutraal georganiseerd en je kan er altijd met het OV komen. Kijk hier voor alle reizen en wie weet zie ik je ergen in de mooie bergen!