Volgens mij weten we ondertussen allemaal dat we niet langer met onze planeet om kunnen gaan zoals we nu doen, maar hoe koop je nu duurzamere outdoor kleding? Zie jij door de bomen het bos ook niet meer? Wat is nu precies duurzame outdoor kleding en wat niet? Het lijkt er namelijk wel op alsof ieder merk tegenwoordig ‘duurzame outdoor kleding’ heeft, maar is dat ook écht zo? Het is daarom nog niet altijd even makkelijk om duurzame outdoor kleding te kopen. Daarom geef ik je samen met Gerjan van de Groene Avonturier wat tips!

Wat is duurzame outdoor kleding?

“Leave no trace”, het is een term die je waarschijnlijk wel eens gehoord hebt of zelf toepast als je de natuur intrekt. Het betekent zoveel als dat je geen sporen achterlaat in de natuur, je je afval opruimt en de flora en fauna niet verstoort. Het enige wat je achterlaat zijn je eigen voetafdrukken. Alleen wist je dat wij als Nederlanders gemiddeld 3 aardbollen nodig hebben om onze huidige levensstijl te kunnen onderhouden? Dat is niet bepaald het principe van “leave no trace”.

Nu denk je misschien ‘daar wil ik wat aan doen door duurzame outdoor kleding te kopen’. Maar weet jij precies wat duurzame kleding is? Gaat het dan juist alleen om het materiaal waarvan een product gemaakt wordt of moet je juist kijken naar de impact van heel het bedrijf?

‘heb ik dit echt nodig?’

Gerjan: “Een belangrijk uitgangspunt is dat iedere vorm van productie impact heeft”. Er kan hierbij op twee niveaus naar duurzame outdoor kleding gekeken worden:

  1. De duurzaamheid van één product;
  2. De duurzaamheid van het merk waarin alle processen meegenomen worden.

Gerjan:Dit zie je bijvoorbeeld terug in de ‘Patagonia Paradox’. Bij Patagonia werken ze namelijk hard aan het minimaliseren van de impact van individuele kledingstukken, maar doordat het bedrijf de laatste decennia als geheel hard gegroeid is, is hun milieu-impact wel vergroot”.

Dat ene outdoor shirtje kan dus heel duurzame eigenschappen hebben, maar als wij die 3 aardbollen blijven gebruiken voor ons consumptiedrift en bedrijven hierdoor blijven produceren, is het nog steeds niet echt duurzaam. Kiezen voor duurzame outdoor kleding is dus een stap in de goede richting, maar nog veel beter is het om het aantal kledingstukken dat je in je leven koopt te verminderen.

Duurzaam outdoor kleding kopen

Oké, en nu terug naar de vraag ‘hoe kan ik duurzame(re) outdoor kleding kopen?’. Gerjan geeft vanuit zijn ervaring en visie vijf tips voor het maken van een bewustere keuze bij het kopen van een nieuwe outdoor outfit:

1. Heb ik het echt nodig?

Het lijkt misschien heel flauw, maar zoals eerder al gezegd is het duurzaamste wat je kunt doen minder kleding kopen. De eerste tip is dan ook dat je jezelf elke keer de vraag kunt of eigenlijk moet stellen: ‘heb ik dit echt nodig?’. Heb je echt nieuwe outdoor kleding nodig of kun je eigenlijk nog prima wat wandelavonturen beleven met de kleding die je nog hebt.

Ook ik moet mezelf er elke keer aan herinneren om niet meteen impulsief iets nieuws te kopen, maar na te gaan of ik het wel nodig heb. Ik wilde namelijk graag een nieuwe backpack om huttentocht mee te maken, maar eigenlijk doet mijn zeven jaar oude rugzak het nog prima! Is het dan noodzakelijk om een nieuwe te kopen? Nee, eerlijk gezegd niet en het voordeel is dat ik ook nog eens geld overhoud voor andere leuke dingen ;-).

Bepakt met rugzak staat Sietske in de regen op de hei

2. Wat is voor jou belangrijk?

Tip twee is ‘bepaal wat voor jou belangrijk is’. Ieder voordeel heeft namelijk zijn nadeel of andersom. En dat geldt ook voor duurzame outdoor kleding. Het is hierdoor haast onmogelijk om objectief te zeggen wat de meest duurzame keuze is. Of je dus beter voor kleding van wol of polyester kan kiezen, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Wol is een natuurlijk en hernieuwbaar product, maar de productie ervan heeft een grotere klimaatimpact dan polyester. Desondanks laat het geen microplastics in het milieu achter wat met polyester tijdens het wassen wel gebeurt.

Zelf ben ik fan van merinowollen onderkleding tijdens het lopen en dat komt vooral door de eigenschappen:

  • Het gaat niet stinken als je zweet;
  • Het is licht;
  • En het isoleert goed.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat het een hernieuwbaar materiaal is. Neemt niet weg dat ik me ervan bewust ben dat het wel degelijk een impact heeft. Wat wel scheelt, is dat ik minder shirts nodig heb juist omdat het niet gaat stinken en ik een shirtje dus vaker aankan! Dit is mijn voorkeur, maar wat jij belangrijk vindt, is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Dus denk er eens over na…

Outdoor kleding - wollen handschoenen

3. De duurzame(re) variant

Hopelijk ben je nog niet ontmoedigt, want het is in bepaalde gevallen wel degelijk zo dat het ene outdoor kledingstuk beter is dan het andere. Zo is de keuze voor gerecyclede materialen als gerecycled polyester een duurzamere keuze dan kleding van nieuw polyester. Wil je toch liever outdoor kleding van wol of dons? Let er dan op dat deze verantwoord vervaardigd is. Ga je voor katoen kleding, koop dan biologisch katoen. Daarnaast zie je ook steeds vaker outdoor kleding van Tencel als duurzame stof. Heb je een nieuwe regenjas nodig? Let er dan op dat je een regenjas koopt die PFC-vrij is. Ook is het mooi om te zien dat steeds meer regenjassen gemaakt worden van gerecyclede materialen!

Hoe weet je of outdoor kleding of outdoor merk duurzaam is?

Tegenwoordig zijn er verschillende keurmerken of certificeringen waarnaar je kunt kijken om bewustere outdoor kleding te kiezen. Kijk in het label bijvoorbeeld of iets van de Fair Wear Foundation of Blue Sign is. Blue Sign zegt iets over de impact op het milieu en het gebruik van chemicaliën in het productieproces. Daarnaast kun je voor verantwoorde dons en wol kijken naar de certificeringen Resposible Down Standard en de Responsible Wool Standard.

Toch gebruiken niet alle bedrijven keurmerken, omdat het ook geld kost om een keurmerk te mogen dragen. Voor kleine bedrijven is dit niet altijd haalbaar. Zij compenseren dit dan vaak met transparantie. Bij deze merken vind je op de website meestal concrete uitleg over hoe het merk omgaat met mens, dier en milieu. Een beetje vooronderzoek voor je aankoop, geeft je zo inzicht of een merk ook daadwerkelijk duurzaam is. Houdt een bedrijf zich met hun bedrijfsvoering bezig met duurzaamheid, vind je dit vaak terug op hun duurzaamheidspagina. Staan hier alleen termen als ‘wij zetten ons in voor …’ zonder concreet te vertellen wat ze precies doen? Kun je je vraagtekens zetten bij hoe duurzaam ze écht zijn.

4. Outdoor kleding met eerlijke productie

Vandaag de dag komen uitbuiting en slavernij helaas nog steeds voor. Als jij outdoor kleding gaat kopen en jezelf afvraagt ‘hoe kan dit eigenlijk zo goedkoop zijn?’, dan betaald iemand anders daarvoor de prijs. De vierde tip om duurzame outdoor kleding te kopen, is om te checken onder welke omstandigheden iets geproduceerd is. Hoe weet je of iets eerlijk geproduceerd is? Je kunt bijvoorbeeld kijken of een bedrijf aangesloten is bij de Fair Wear Foundation, Fair Trade Certified is of bij de Fair Labor Association.

Wil je zeker weten dat je duurzaam koopt? De Groene Avonturier van Gerjan werkt alleen samen met merken waarbij de productieomstandigheden door een onafhankelijke partij worden gecontroleerd of met merken die produceren in westerse landen.

Een auto gooi je ook niet weg als die een krasje heeft of als er iets kapot is.

De isolerende buitenlaag zorgt voor isolatie en kan je bij koud weer of tijdens pauzes aantrekken of je warm te houden

5. Investeer in kwaliteit

Waarschijnlijk is de laatste tip weer een inkoppertje en iets wat je vaker hoort, maar daarom niet minder belangrijk! We zeggen het namelijk niet voor niets: ‘goedkoop is duurkoop’. Als je iets nieuws koopt, investeer in materiaal van hoge kwaliteit. In aanschaf is een product of outdoor kledingstuk misschien een stuk duurder dan je gewend bent. Als je er vervolgens jaren plezier van hebt, valt de ‘prijs per gebruik’ dan weer enorm mee! Koop je ieder seizoen weer dat nieuwe shirtje omdat het een leuke print heeft of omdat ze nieuwe kleuren hebben, ben je ongemerkt ook veel geld kwijt én het is ook nog eens een veel hogere belasting voor het milieu (tip 1. Heb ik het echt nodig? 😉 ). Merken die staan voor kwaliteit hebben vaak ook betere garantievoorwaarden. Sommige merken gaan zelfs zo ver dat ze levenslange garantie bieden. Let hierbij wel op de kleine lettertjes, maar het geeft wel aan dat ze achter de kwaliteit van hun producten staan!

Hier vind je een overzicht van outdoor merken die een levenslange garantie bieden.

Naast de vijf waardevolle tips van Gerjan wil ik je ook nog een tip meegeven, waardoor je langer met je outdoor kleding of gear doet.

Outdoor kleding repareren is duurzamer dan nieuw kopen

Misschien denk je nu, ja dat is toch logisch om kleding of uitrusting te laten repareren in plaats van meteen een nieuwe te kopen!? Je zou het denken van wel, maar doordat we graag consumeren, kopen we toch vaak liever nieuw dan dat we iets laten repareren omdat het zo’n gedoe is. Met een swipe en een klik heb je namelijk de volgende dag een nieuw kledingstuk in huis… De CEO van Patagonia heeft er een mooie uitspraak over:

“Let’s behave like owners, not consumers, and repair rather than inflict something new on the planet if we don’t truly need it”

Zij trekken het vergelijk met een auto. Een auto gooi je ook niet weg als die een krasje heeft of als er iets kapot is. Nee, die laten we repareren omdat we eigenaarschap tonen voor het product. Doe jij dat ook met dat duurdere outdoor kleding- of uitrustingsstukken, gaat het nog langer mee. Het enige wat je moet doen is het een keer naar de kleermaker brengen. Kleine moeite en het is goed voor de portemonnee én goed voor het milieu.

Duurzame outdoor kleding tips 

Hopelijk geven deze tips je handvaten om bewuster keuzes te maken als het gaat om de aanschaf van duurzame outdoor kleding. In mijn zoektocht naar duurzamere outdoor- en gewone kleding ben ik een aantal mooie merken en producten tegengekomen die ik graag nog met je deel:

  • Mammut heeft het ‘close the loop’ T-shirt. Dit is een T-shirt gemaakt van gerecycled nylon van oude klimtouwen. Deze klimtouwen die normaal gesproken weggegooid zouden worden, krijgen zo een tweede leven.
  • Het is misschien geen outdoor kledingmerk, maar Loop a Life maakt wel kleding van gerecycled wol. Hiermee laat het zien dan een circulair productieproces ook voor wol mogelijk is! De wollen truien zijn heerlijk warm om aan te trekken nadat je tijdens de koudere periodes op pad bent geweest.
  • Rab heeft een regenjas van 100% gerecycled materiaal dat ook weer recyclebaar is. Het gaat om de Rab Downpour Eco Jacket die doet wat die moet doen: ademen, regen tegenhouden en niet te veel ruimte of gewicht innemen.
  • Daarnaast zijn Patagonia en VAUDE outdoor merken die echt voorloper zijn als het gaat om duurzaamheid in het produceren van outdoor kleding!