Emigreren naar Oostenrijk: mijn ‘ik vertrek’ verhaal

Emigreren naar Oostenrijk of een ander land doe je niet zomaar, maar hoe tof is het om weg te dromen bij het idee van wonen in de bergen. Dat moet toch fantastische zijn!? Als bergliefhebber heb je er tijdens je vakantie in de bergen vast wel eens aan gedacht of over gefantaseerd. Samen met Bart heb ik het er iedere vakantie wel over gehad hoe tof het zou zijn als je in deze fantastische omgeving kunt wonen en werken. In december 2021 hebben we de stap gezet om te emigreren naar Oostenrijk en te gaan kijken hoe het bevalt!

Wat is de aantrekkingskracht van de bergen?

Iedere zomer of winter in de bergen kwam het onderwerp wel eens ter spraken ‘wonen in de bergen’. Van het idee alleen al begonnen we beiden te stralen. De bergen zijn voor ons de omgeving waar ons hartje sneller van gaat kloppen. Alle activiteiten die je hier kunt uitoefenen van wandelen, MTB’en, klimmen, alpinisme, canyoningen en ga zo nog maar door! Stuk voor stuk supertof! Maar buiten alle activiteiten die je hier kunt ondernemen, is het ook gewoon de omgeving die ons iedere keer weer inspireert en met beiden benen op de grond zet. In de bergen kunnen we alles weer even in perspectief plaatsen en ervaren dat we onderdeel zijn van de natuur in plaats van dat we als maatschappij, als mens soms denken dat we boven dit alles staan.

Dit klinkt misschien cliché, zoals zo velen zeggen die emigreren, maar het leven gaat in de bergen gewoon wat versnellingen lager. En dat is heerlijk als je het vergelijkt met de drukte en snelheid waarmee alles in Nederland gaat.

“Wederom kwam het onderwerp aan bod ‘hoe tof zou het zijn als je hier kunt wonen’”

Van praten over emigreren naar Oostenrijk, naar doen

Ondanks dat we op verschillende manieren hebben onderzocht of dat we echt in de bergen konden gaan wonen, is het lange tijd alleen bij praten over gebleven. We hebben in de winter van 2019/2020 zelfs een winter een hotel gerund om te kijken of dit een manier zou zijn voor ons om naar Oostenrijk te emigreren. En toen kwam Corona… niet echt handig om in deze tijd iets in het toerisme te gaan beginnen. En zo waren er elke keer wel overtuigingen om het niet te doen. Tot ik in de zomer van 2021 de mogelijkheid gecreëerd heb om parttime op afstand te gaan werken voor Defensie. De perfecte mogelijkheid om uit te proberen hoe het is om voor een langere tijd vanuit het buitenland, of wel de bergen ;-), te werken!

Emigreren naar Oostenrijk proefhotel runnen

Hoeveel zekerheid willen we voor onszelf creëren voordat we de beslissing durven te nemen om te gaan uitproberen hoe het is om in de bergen te wonen?

We gaan het doen!

Bart is in deze periode ook op vakantie gekomen naar het bergdorpje Mallnitz, de plek van waaruit ik op dat moment werkte. Wederom kwam het onderwerp aan bod ‘hoe tof zou het zijn als je hier kunt wonen’. De vraag die ons bezighield: Hoeveel zekerheid willen we voor onszelf creëren voordat we de beslissing durven te nemen om te gaan uitproberen hoe het is om in de bergen te wonen? Want er op vakantie zijn, is toch echt wel iets anders dan er wonen. En toegegeven, eigenlijk waren er op dat moment geen redenen meer te bedenken om het niet te doen. Ik hield mijn inkomen vanuit Nederland, we hadden genoeg spaargeld en Bart kon met zijn achtergrond en opleiding vast ook in Oostenrijk een baan krijgen.

Emigreren naar Oostenrijk – Werken vanuit Mallnitz

In juli 2021 ging de kogel door de kerk, we gaan het gewoon doen! We gaan een jaar kijken hoe het bevalt om in deze prachtige omgeving te wonen en werken.

Betekend emigreren naar Oostenrijk meteen een huis kopen of kan het ook anders?

We hadden het dorp waar we graag wilde gaan wonen al uitgezocht, dat was namelijk het bergdorpje Mallnitz in Karinthië geworden. We hadden de beslissing wel genomen dat we het gaan doen. Maar dan komt de volgende stap, waar gaan we wonen? Gaan we meteen iets kopen of eerst huren en van daaruit verder op zoek naar een huis? Uiteindelijk was er op het moment dat we in Mallnitz waren niet veel te koop. Daarnaast wisten we eerlijk gezegd ook nog niet zo goed naar wat voor huis we op zoek waren. Een huis voor ons tweeen en eventueel een gezin in de toekomst, een huis met mogelijkheden voor appartementen?

En we hadden samen afgesproken dat we eerst een jaar gingen kijken of dat het zou lukken om daadwerkelijk in de bergen te kunnen wonen, werken en comfortabel leven. Vanuit dat oogpunt leek eerst wat huren ons de beste keuze.

Om een huis te huren moesten we bergen beklimmen!

Als je denkt dat een huis kopen lastig is, think again! We hebben heel wat hobbels moeten nemen om uiteindelijk een woning te kunnen huren. Hoe het begon? We zijn naar de gemeente in Mallnitz gestapt om te vragen of dat ze vrije huurwoningen hadden. Hierop kregen we een lijstje met beschikbare woningen die we zijn gaan bekijken. Een van de woningen beviel ons wel. Het zag er allemaal netjes uit, had een balkon op de begane grond wat fijn was met de katten en het had ook een extra slaapkamer. Top! We hadden aangegeven bij de gemeente dat we het vanaf oktober graag zouden willen gaan huren. Dat was geen probleem, alleen zou er iemand komen die het eerder wilde huren, dan kreeg die voorrang. Prima, ‘zoveel mensen zouden er tocht niet precies dat appartement willen hebben’ dachten we.

Daar sta je dan, klaar om te emigreren, zonder een huis

Alles regelen voor de verhuizing

In Nederland konden we nu ook alles gaan regelen voor de verhuizing. We wilde onze koopwoning nog niet meteen weg doen, dus die gingen we verhuren. Alle spullen inpakken was nog de grootste uitdaging. Van een ruime hoekwoning naar een appartement met de helft qua oppervlakte zorgde voor aardig wat uitdagingen. Toen we eind augustus informeerde hoe het met de woning stond, kregen we ineens doodleuk te horen dat de woning eerder al verhuurd was. Per september… ECHT?! En daar hadden we geen bericht of iets van gekregen! We hebben nog geïnformeerd of dat we niet alsnog eerder het appartement konden krijgen, maar we hadden gewoon dikke vette pech!

Daar sta je dan, klaar om te emigreren, zonder een huis. We wisten wel dat er nog een appartement in een ander woonblok op de begane grond vrij zou komen. Alleen dit moest ook nog opgelapt worden. En in eerste instantie dachten wij dat we er geen aanspraak op konden maken, omdat ze zeiden dat je daarvoor 5 jaar in Oostenrijk moest wonen. Blijkt dat het toch wel kon, maar dan moet je wel je hoofdverblijf in Oostenrijk hebben.

Hoofdverblijf in Oostenrijk krijgen

Dat werd dan ook onze volgende stap. Eén van ons moest het hoofdverblijf in Oostenrijk aanvragen om de woning te kunnen huren. Maar wat nu zo fijn was, is dat je een adres nodig hebt (in Oostenrijk) om een hoofdverblijf in Oostenrijk te kunnen aanvragen… En dat was nu net het probleem! Soort kip-ei verhaal. Gelukkig hadden we lieve vrienden waar ik mezelf tijdelijk kon inschrijven om de juiste papieren te krijgen.

Helaas ben je er met een adres nog niet. Je moet namelijk ook aantonen dat je inkomsten hebt (check dat had ik) en een zorgverzekering. Die had ik ook via Defensie, maar omdat ik nog militair ben, heb ik een uitzonderingspositie en kon ik geen internationale zorgpas aanvragen. Probleem nummer 2. Ze konden bij de Oostenrijkse overheid dus niet goed inschatten of ik wel goed genoeg verzekerd was. Ik wist natuurlijk wel beter, want je kan eigenlijk niet beter verzekerd zijn als persoon in Nederland. Na veel bellen, mailen en afstemmen met de verzekering in Nederland en de Bundesamt in Oostenrijk, kreeg ik dan begin november eindelijk mijn EWR-ausweis. Het papiertje wat nodig was om de woning te kunnen huren. Nu kon niets ons meer tegenhouden!

Emigreren naar Oostenrijk – Auto volgeladen
Emigreren naar Oostenrijk – Verhuiswagen vol

Off we go!

Althans dat dachten we, want zoals gezegd, moest de woning nog opgeknapt worden. De vorige bewoner had het namelijk aardig uitgewoond. Concreet betekende dit dat we de woning in eerste instantie vanaf begin december konden gaan huren. Fijn, dan zouden we voor de kerst in Oostenrijk zijn! Maar zoals je waarschijnlijk wel kan raden, liep het toch weer wat anders. De werkzaamheden in het appartement duurde langer en het zou pas eind december worden dat we in het appartement konden. Precies tussen kerst- en oud en nieuw in. Super kloten, want het was in de periode rond kerst- en ouden en nieuw een aardig prijzige aangelegenheid om onze spullen te laten verschepen. Hobbel nummer 4?! Oh ja, om nog maar te zwijgen over het feit dat per 1-1-2022 ons huis verhuurd zou zijn!

Emigreren naar Oostenrijk – Katten gaan mee
Emigreren naar Oostenrijk – Katten in auto

Oud en nieuw in de bergen!

Ondanks de hobbels, het geregel en de onhandige situaties die we hebben moeten overwinnen, zaten we met oud-en nieuw in de bergen! En dat ook nog eens in ons appartement. We hadden weliswaar nog geen verwarming en ook nog maar de helft van de spullen, maar we zaten er. Achteraf was een huis kopen waarschijnlijk eenvoudiger geweest 😉

Emigreren naar Oostenrijk – Oud en nieuw in de bergen

Wat een avontuur was de emigratie alleen al en dat terwijl het échte avontuur nu pas gaat beginnen!

We wonen er inmiddels meer dan 1,5 jaar. Benieuwd hoe het ons in die tijd bevallen is om in de bergen te wonen en werken? En wat er allemaal gebeurd is? Je leest het binnenkort in de volgende blog over ons emigratie avontuur!

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…