Wil jij op wintersport: Ga eens sneeuwschoenwandelen!

Soca trail Slovenie - voorfoto

Ben jij een fanatieke wandelaar maar houd je in de winter eigenlijk helemaal niet van de traditionele wintersport met skiën en snowboarden? Ga eens sneeuwschoenwandelen! Je beleeft de bergen op deze manier op een heel andere manier. En het mooie is dat iedereen die kan lopen ook kan sneeuwschoenwandelen!

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenwandelen is wandelen door de sneeuw, maar dan met rackets onder je voeten. Sneeuwschoenen zijn een soort grote rackets die ervoor zorgen dat je meer draagvermogen hebt. Loop je normaal door losse sneeuw dan zak je soms wel tot je heupen diep weg. Sneeuwschoenen verspreiden het gewicht van de persoon over een groter oppervlak zodat je dus niet zo ver wegzakt in de sneeuw.

Historici schatten dat sneeuwschoenen al vier tot zesduizend jaar geleden uitgevonden zijn. Het werd onder andere door jagers gebruikt als middel om in de winter door sneeuwrijke gebieden te trekken. Traditioneel worden ze gemaakt van loofhout waartussen leren riemen in rasters gespannen worden. Tegenwoordig zijn ze in allerlei soorten en maten beschikbaar en zijn ze meestal van lichtgewicht materiaal gemaakt.

Sneeuwschoenwandelen is supertof!

Sneeuwschoenwandelen is helemaal hip en happening! Het is een supertoffe bezigheid in de winter die voor genoeg uitdaging kan zorgen! Het mooie van wandelen op sneeuwschoenen vind ik namelijk dat je op plekken kan komen waar je met ski’s helemaal niet komt. Je kunt heerlijk door de besneeuwde bossen wandelen, over hellingen of langs riviertjes. Doordat je juist niet zo snel gaat, kun je het winterwonderlandschap nog beter in je opnemen. Je kunt genieten van de serene rust die het met sneeuw bedekte landschap met zich meebrengt. Daarnaast is het ook mogelijk om op zoek te gaan naar wildsporen. Het is daarom ook niet voor niets dat er steeds meer mogelijkheden zijn om een sneeuwschoenwandelvakantie te boeken.

mocht je nu denken dat deze alternatieve vorm van wintersport alleen geschikt is voor oude mensen, dan heb je het echt mis!

Wintersport voor oude lullen

En mocht je nu denken dat deze alternatieve vorm van wintersport alleen geschikt is voor oude mensen, dan heb je het echt mis! Sneeuwschoenwandelen vergt namelijk écht wel wat meer kracht en uithoudingsvermogen dan gewoon bergwandelen over paden in de zomer. Dit betekent natuurlijk niet dat je een topsporter moet zijn om het te kunnen doen. Maar ligt er een laag verse sneeuw, maak je borst dan maar nat want dan kun je lekker door de sneeuw gaan sporen. Of nog beter je laat iemand anders vooroplopen, bijvoorbeeld de gids, die het spoor voor je maakt waardoor de weg voor degene die erachteraan komen een stuk plezieriger is. Wie niet sterk is, moet slim zijn, toch ;-).

Sneeuwschoenwandelen Oostenrijk - samen op pad

Duurzame op wintersport

Sneeuwschoenwandelen is niet alleen een hartstikke leuke en actieve vorm van wintersport, maar ook nog eens veel duurzamer! Je hebt namelijk helemaal niet zoveel nodig. Je hoeft geen gebruik te maken van liften. Ook hoeft er voor de sneeuwschoenwandelaar niets aangelegd of aangepast te worden aan het landschap zoals bij pistes. Het enige wat je nodig hebt zijn:

 • Sneeuwschoenen
 • Bergschoenen (die je waarschijnlijk al hebt)
 • Wandelstokken + sneeuw disk
 • Goede kleding
 • Lawine drie-eenheid (pieper, schep en sonde)

Wil jij deze winter zelf met de sneeuwschoenen op pad, neem dan een gids mee!

Tips voor sneeuwschoenwandelen

Ondanks dat sneeuwschoenwandelen voor iedereen die kan lopen toegankelijk is, wil ik je toch een aantal handigheidjes en tips meegeven voordat je op pad gaat:

 • Kleedt jezelf aan als een ui met verschillende laagjes over elkaar heen;
 • Trek stevige en waterdichte schoenen aan;
 • Trek gamaschen aan, deze zorgen ervoor dat als je wat dieper in de sneeuw zakt de sneeuw niet in je broek komt;
 • Neem wandelstokken met sneeuw disks mee. Deze geven je net wat meer stabiliteit als je door diepere sneeuw moet of als je valt en je wilt weer omhoogkomen ;-);
 • Zorg dat je voldoende (warm) drinken meeneemt en je je pauzes plant. Sneeuwschoenwandelen kan best intensief zijn, zorg dat je je pauzes inplant om te voorkomen dat je te weinig drinkt op een koude dag;
 • Neem een zonnebril en zonnebrand mee. Schijnt het zonnetje dan kan je behoorlijk verblind worden door de reflectie van de sneeuw en ook goed verbranden;
 • Maak gebruik van de gemarkeerde winterwandel wegen;
 • Wil je van het gebaande pad af, neem dan een gids mee.

Wil jij sneeuwschoenwandelen deze winter?!

Heb jij zin om de rackets onder je voeten te binden en het winterse landschap op een hele andere manier te beleven? Ga dan tijdens de sneeuwschoenwandel tocht door he Dal der Almen in Oostenrijk samen met Meiden in de Bergen sneeuwschoenwandelen en ontdek hoe tof deze vorm van wintersport is!

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…