Overnachten in een berghut is een unieke ervaring waarbij je snel genoeg merkt dat er bijzondere gewoontes zijn. Berghutten zijn er in allerlei vormen en maten en worden al decennia gebruikt als toevluchtsoord voor mensen die de bergen intrekken. Door de jaren heen zijn er in de bergen en de hutten specifieke gebruiken ontstaan. In deze blog neem ik je mee in een paar van die unieke gewoontes die je tegen gaat komen als je in een berghut overnacht.
Berghutten zijn een belevenis op zichzelf!
Ben je niet bekend met het ‘hutten leven’ dan is overnachten in een berghut een belevenis op zichzelf! Het eten, de kamers, het sanitair (of het gebrek eraan) en de sfeer, alles is anders dan dat je gewend bent in hotels. Voor de bergliefhebbers die vaker in berghutten komen zijn sommigen zaken of manier waarop dingen gaan heel ‘normaal’. Het is hierbij opvallend dat bepaalde gebruiken in alle berghutten terugkomen. Terwijl andere gebruiken in berghutten specifiek zijn in een land of gebied. Alleen voor iemand die nog geen doorgewinterde bergganger is, kunnen deze gebruiken vreemd in de oren klinken en overkomen. Het kan daarom ook best spannend zijn om voor de eerste keer in een berghut te slapen. Mijn tip is dan ook om jezelf hierop voor te bereiden.
Moet je dan midden in de nacht naar de wc en wil je niet al je roomies wakker maken, dan is het fijn om een hoofdlampje te hebben 😉
Met welke gewoontes in een berghut moet ik rekening houden?
Om het makkelijker te maken help ik je op weg met wat je te wachten staat als je in de bergen op pad gaat en in een hut blijft overnachten. Het is een lijst met een zevental verschillende gewoontes die je zeker wilt gaan ervaren! Ben je er klaar voor?!
Do’s bij het slapen in een berghut
Dit wil je zeker een keer gedaan hebben of meemaken als je van plan bent in een berghut te overnachten!
1. Eten wat de pot schaft
Door de ligging van hutten zijn water, elektriciteit en voedsel niet altijd in overvloed aanwezig. Het is logistiek gezien nu eenmaal wat lastiger alles op de plaats van bestemming te krijgen. Voedsel wordt hierdoor vaak ingevlogen of als het kan met de auto of goederenlift omhoog gebracht. En wat krijg je dan? Geen uitgebreide menu’s, maar eten wat de pot schaft. Tegenwoordig heb je steeds vaker keus uit twee of drie hoofdgerechten en houden ze rekening met dieetwensen, maar ga hier niet standaard van uit. Ik hoop dat je pasta bolognese lekker vindt 😀
2. Slapen op lager
Hutten zijn vaak zo gemaakt dat ze aan zoveel mogelijk mensen onderdak kunnen bieden. Bij een overnachting kom je dan ook vaak op een lager te liggen. Een lager is een slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar of een aantal stapelbedden (maar meestal het eerste). Het kan dus zomaar gebeuren dat je buurman of vrouw omrolt en wel heel cozy dichtbij komt liggen!
3. Lakenzak, hoofdlamp en oordoppen meenemen
Het is verplicht om je eigen lakenzak mee te nemen in hutten. Waarom? De wisseling van mensen in hutten is erg hoog doordat je er vaak maar één nacht verblijft. Het is dan ondoenlijk om elke keer al het beddengoed te wassen, daarom is het vanuit hygiëne oogpunt verplicht je eigen lakenzak te gebruiken. Daarnaast is het is gebruikelijk dat de lichten na 22:00 (hüttenruhe) uitgaan en pas in de ochtend weer aangaan. Moet je dan midden in de nacht naar de wc en wil je niet al je roomies wakker maken, dan is het fijn om een hoofdlampje te hebben ;-). En natuurlijk ben jij zo sociaal dat je niet iedereen wakker wilt maken als je eruit moet, maar op een kamer met 12 personen is er altijd wel iemand die snurkt! Dus oordoppen zijn voor een goede nachtrust zeker aan te raden.
4. Cash geld meenemen
De ligging van bergen heeft het nadeel, of voordeel het is maar hoe je het bekijkt, dat er niet altijd ontvangst is. Pinautomaten zijn daardoor nog niet gebruikelijk. We zijn het hier helemaal niet meer gewend, maar neem op je huttentocht dus altijd voldoende cash mee. De kans zit er in dat je anders in het schoenenruim moet slapen ;-).
5. Huttensloffen
Na een hele dag door de bergen banjeren met je schoenen, zit er meestal aardig wat viezigheid tussen je profiel. Thuis zou je het dan waarschijnlijk niet echt waarderen als iedereen door je huis banjert met die schoenen. De huttenwaard dus ook niet. Moet je je schoenen dan bij de voordeur uitdoen? Nee, je mag je ze vaak aanhouden in de algemene ruimtes. In het schoenenruim kun je je bergschoenen kwijt en hier staan meestal ook huttensloffen. Je kunt ook je eigen slippers meenemen, maar wat sloffen betreft, maak je van alles mee in hutten. Er ligt vaak een ratjetoe aan crocs in alle soorten, maten én kleuren. Ook gewone slippers, slofjes van alles en nog wat ligt er. Dus doe vooral iets anders aan je voeten als je naar de slaapruimtes gaat!
6. Thermosfles bij de keuken zetten
In de ochtend is het in de bergen vaak nog best frisjes. Er gaat dan niets boven een lekker kopje thee bij de pauze. Je kunt dan ook vaak in de avond je thermosfles al bij de keuken zetten. Het personeel vult deze dan in de ochtend met warm water en jij kunt je fles meteen meepakken. Superhandig!
7. Spelletjes spelen
In berghutten heb je vaak een kast vol met allerlei spelletjes en spelkaarten. Niets gezelliger dan met je groep of andere wandelaars een potje te pesten of Uno te spelen!
Dit wil je juist NIET doen
Je kunt je vast wel voorstellen dat er naast gewoontes die je zeker een keer wilt ervaren bij het overnachten in een berghut er ook zaken zijn die je juist NIET wilt doen! Benieuwd wat je absoluut niet wilt doen om te voorkomen dat je geen vrienen maakt? Deze do’nts lees in mijn blog: Slapen in een berghut – dit wil je niet doen!
Wil jij slapen in een berghut?!
Lijkt het jou tof om eens midden in de bergen te overnachten en deze gebruiken first hand te ervaren? Alleen heb je geen idee hoe je dat aanpakt of vind jij het wel gezellig dit met gelijkgestemden te ervaren. Kijk dan eens in het reisaanbod van huttentochten met Meiden in de Bergen. Tijdens een huttentocht ga jij gegarandeerd het hutten leven beleven met alle aspecten van het slapen in een berghut!
Heb je al wat meer wandelervaring en wil je graag samen met een groep vrienden of vriendinnen op huttentocht en in de bergen overnachten? Dan heb ik voor jou kant-en-klare huttentocht avonturen met de Berggidsjes. Een e-book met alle informatie die jij nodig hebt om een huttentocht te maken!