Hiken over de Soča Trail in Slovenië

Soca trail Slovenie - voorfoto

Hiken over de Soča Trail is alsof je in één of ander ver land bent. Een plek waarvan je op sociale media van die picture perfect beelden van smaragdgroene kronkelende rivieren tussen de rotsachtige bergen voorbij ziet komen. Lijkt het jou daarentegen wel supertof om te wandelen langs dit soort wateren? Dan is de Soča Trail in Slovenië écht een dikke aanrader! En het mooie is dat je naast mooie hikes in Slovenië verder ook super veel andere mogelijkheden hebt voor een actieve vakantie.

De Soča Trail

Waarschijnlijk kun je nu wel raden dat de Soča Trail een hike is, vernoemd naar de rivier de Soča. De rivier Soča ontspringt in een kloof boven in de Trenta vallei in het Triglav Nationaal Park in Noord-west Slovenië. Na een kleine 140 kilometer zich een weg door kloven en gesteente banen, mondt deze rivier uit in de Golf van Triëst in Italië. Het is een echte alpiene rivier die haar weg door verschillend soort gesteente in de Julische Alpen gesleten heeft. Dit zorgt ervoor dat je langs de trail allerlei soort kloven en putholes gaat tegenkomen! Wat ook noemenswaardig is, is dat de rivierloop volledig natuurlijk is zonder dammen of andere bouwwerken.

Om je nog wat nieuwsgieriger te maken naar deze Soča Trail wordt er gezegd dat de Soča één van de mooiste rivieren van Europa is en ik snap wel waarom!

Soca trail Slovenie - smaragdgroen water
Soca trail Slovenie

Ben jij klaar om je wandelschoenen aan te trekken? Ga je deze trail lopen, kan ik je zeker aanraden om die aan te trekken. De Soča Trail is namelijk een 25 kilometer lang wandelpad wat grotendeels langs de bedding van de rivier loopt. Het begin van de trail bevindt zich in de Trenta vallei bij de bron van de rivier. Van hieruit loop je bergafwaarts richting het dorp Bovec in de Soča vallei. Het is natuurlijk ook mogelijk het wandelpad andersom vanuit Bovec bergopwaarts naar de bron te lopen.

Volg de smaragdgroene rivier op de Soča Trail

De route staat overal goed aangegeven met bordjes waarop staat: Soška Pot. Dit is de naam van de trail in het Sloveens. Maar eigenlijk hoef je alleen maar te kijken en luisteren waar het kristalheldere water naartoe loopt. Zelf heb ik het wandelpad op een warme lentedag in mei gelopen. Vanuit Bovec hebben we de bus richting de Trenta vallei genomen en we zijn bij de dichtstbijzijnde bushalte uitgestapt. Van hieruit was het nog een klein stukje omhooglopen naar de bron, het startpunt van de trail.

Soca trail Slovenie - smaragdgroen water2
Soca trail Slovenie - Soca Pot
Wandelen op de Soča Trail onder het bladerdak met uitzicht op de rivier

Vanaf mijn aankomst in Slovenië was ik aangenaam verrast door dit kleine maar prachtige land. En tijdens het lopen van de Soča Trail werd ik alleen nog maar enthousiaster! Bij het volgen van de trail baant de rivier zich een weg door groene afgewisseld met ruige dalen. Continue word je omgeven door uitzichten op steile en ruige bergtoppen. Doordat het bij het lopen van de trail aaridg warm was, was het erg fijn dat een groot deel van de wandelroute door de bossen liep. Een groen bladerdak, dat bestond uit relatief jonge loof- en naaldbomen, beschermde ons tegen de felle zonnestralen. Ook dit verraste mij weer, het jonge gemixte bos. Later kwam ik erachter dat vroeger een heel groot deel van het Triglav ontbost was. Niet lang daarna is het een beschermd gebied geworden waardoor de natuur er zijn gang is kunnen gaan. Met als resultaat: een supermooi bos met een grote diversiteit en vol leven.

Soca trail Slovenie - wandelen onder bladerdak
Soca trail Slovenie - wandelen door bossen

Op de Soča Trail is geen uitzicht hetzelfde!

Het leuke van deze trail is niet alleen het smaragdgroene water waar je heel de trail langsloopt. Maar ook het steeds veranderende uitzicht. Het ene moment loop je in het bos en voor je het weet krijg je een mooie doorkijk op de ruige bergen van het Triglav NP. Je wandelt over smalle paadjes die afgewisseld worden door loopbruggen over de rivier. Hierbij moet je niet te hard wiebelen anders word je zeeziek op de brug! Daarnaast kom je op verschillende plekken bijzondere rotsformaties tegen. De putholes zijn daar één van. Grote ronde gaten in het gesteente die door de loop der decennia zijn uitgesleten door het stromende water.  

Houd je wel van wat verfrissing onderweg? Dan is het op een warme zomerdag zeker aan te raden om op een mooi plekje je wandelschoenen uit te doen en je voeten in het water te dippen. Ik ben benieuwd hoe lang je dat volhoudt, want man dat water is koud!! En ben je echt een bikkel, dan dip je natuurlijk gewoon even helemaal in de rivier om goed af te koelen ;-).

Genieten van lokale specialiteiten

Wat tijdens het lopen van een trail van 25 kilometer lang ook niet geheel onbelangrijk is, is eten! En gelukkig zijn er onderweg een aantal leuke plekjes waar je wat kunt proeven van de lokale specialiteiten. Wij hebben na ongeveer 15 kilometer op een heel leuk plekje langs de Soča genoten van wat te eten. Bij Kamp Korita kun je superlekker eten en ben je nog op zoek naar een leuke overnachtingsplek dan is dit ook echt een idyllische plek. Je kunt er niet alleen kamperen, maar ook in leuke hutjes overnachten. Helaas moesten wij weer even op gang komen na deze aangename stop. En hierdoor duurde de laatste 10 kilometer gevoelsmatig een eeuwigheid! Ook in onze voeten begonnen we de kilometers te voelen en een stop voordat we Bovec inliepen langs de rivier was dan ook niet verkeerd om toch nog even onze voeten te koelen. In totaal hebben we een volledige dag gewandeld, maar het waren de zweetdruppels meer dan waard. Het was genieten!

Praktisch
  • Lengte: 25 kilometer
  • Start: Izvir Soče
  • Eindpunt: Bovec
  • Hoogtemeters bergopwaarts: 450
  • Hoogtemeters bergafwaarts: 960

Wil jij wandelen over de Soča Trail, maar het je nog niet zoveel ervaring?

Wandelen in de bergen is in mijn ogen de ideale manier om je vertrouwde omgeving, werk of andere zorgen even helemaal los te laten. Hiken zorgt ervoor dat je letterlijk een versnelling terugschakelt. Maar wat is bergwandelen nu eigenlijk en is het wel wat voor mij? In de blog ‘wandelen in de bergen‘ neem ik je mee in de wondere wereld van het bergwandelen en kom jij er achter of het iets voor jou is!

Huttentocht door het Triglav NP

Lijkt het je nu supertof om meerdere dagen achter elkaar door dit prachtige gebied te trekken? Dan is een huttentocht dé manier om de bergen op een andere manier te beleven. Benieuwd wat je kunt verwachten tijden een huttentocht door het Triglav NP? Lees hier de ervaring van bergavonturier Laura tijdens haar huttentocht in Slovenië.

Hiken over de Soča Trail is een bezoekje waard!

Wat een trail en wat een omgeving! Ik ben echt super enthousiast over deze mooie route. Het lijkt een simpele route bergafwaarts, maar al met al loop je een slordige 25 kilometer met 450 hoogtemeters en daal je bijna 1000 meter. Maar dit alles doe je langs smaragdgroen water. Ben jij benieuwd hoe je berekend hoe lang je over deze hike doet? Lees het in mijn blog ‘Wandelen in de bergen – Hoe lang duurt mijn wandeling?’

Je wordt meerdere keren verrast door de prachtige en ruige uitzichten. Ook heb je op verschillende plekken mooie uitzichtpunten. Daarnaast is het een echte alpiene rivier die zich op bijzondere wijze door kloven en gesteente heeft gesleten wat mooie rotsformaties oplevert. Ik zeg de Soča Trail is een dikke aanrader en Slovenië is ook zeker het ontdekken waard!

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…