Hiken vanuit Bergsteigerdorf Mallnitz midden in Nationaal Park de Hohe Tauern

Soca trail Slovenie - voorfoto

Je kent ze wel van die lieflijke authentieke bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Wil jij hiken vanuit zo’n authentiek dorpje omgeven door bergen met tal van wandelpaden voor de deur?! Dan zit je in Mallnitz goed. Het bergdorpje telt ruim 750 inwoners, maar is van alle faciliteiten voorzien. En sinds 2021 mag ik, Sietske, dit mijn thuis noemen. In deze blog vertel ik je graag waarom Mallnitz de ultieme getaway plek is voor de actieve natuurliefhebber!

Hiken in Bergsteigerdorp Mallnitz

Mallnitz is een charmant alpendorp met traditionele architectuur, gezellige hotels, pensions en restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Nee, ze rijden hier niet meer met paard en wagen ;-), maar de koeien en paarden lopen hier wel gewoon dwars door het dorp! Naast de fantastische ligging van het dorp omgeven door bergen is Mallnitz ook een Bergsteigerdorp. In deze dorpen staan traditie, cultuur, alpinisme en duurzame ontwikkeling hoor in het vaandel. Voeg daar de vriendelijke sfeer en gastvrijheid van de ruim 750 tellende inwoners aan toe en de basiselementen voor een actieve vakantie zijn er.

 

Wat maakt Mallnitz een super uitgangspunt om te hiken?

Allereerst Mallnitz verrast door haar natuurlijke schoonheid! Het landschap is adembenemend, met majestueuze bergen, weelderige alpenweiden, kristalheldere meren, gletsjers en indrukwekkende watervallen. En als natuur- of bergliefhebber word je hier alleen al superblij van. Daarnaast ligt het in het hart van het Nationaal Park Hohe Tauern, één van de grootste beschermde natuurgebieden in Europa. De gehele Hohe Tauern is een waar juweel en de thuisbasis van zeldzame planten- en diersoorten, zoals de steenbok, de gouden adelaar en de lammergier.

 

Dosental - Bergsteiger dorp Mallnitz

Wandelparadijs voor actieve natuurliefhebbers!

Mallnitz is een paradijs voor wandelliefhebbers. Het gebied heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden dat geschikt is voor alle niveaus, van ontspannen wandelingen in de verschillende dalen tot uitdagende bergtochten in hoogalpien terrein. Je kunt genieten van panoramische uitzichten, groene valleien, bloemrijke alpenweiden en de rijke biodiversiteit van de Hohe Tauern.

Wil jij naast heerlijk wandelen door de natuur ook een dagje iets anders doen? Dan zijn er naast het wandelen tal van andere buitensportactiviteiten die je vanuit Mallnitz kunt ondernemen, zoals fietsen, klettersteigen, klimmen, raften en canyoningen. Het gebied biedt avontuurlijke mogelijkheden voor mensen die graag actief bezig willen zijn en de prachtige omgeving willen verkennen.

 

Hikes in Bergsteiger dorp Mallnitz die je niet wilt missen

Als fanatiek wandelaar en natuurliefhebster ben ik ieder weekend wel onderweg in de bergen. En in de tijd dat ik hier nu woon, heb ik een verschillende mooie routes verkent. Ik deel je graag drie van mijn favoriete routes:

1. De schluchten route – Vanuit Mallnitz kun je via twee prachtige schluchten naar Obervellach lopen. Hierbij wandel je direct vanuit Mallnitz eerst door de Rabbisch schlucht naar beneden om vervolgens door te lopen naar de Grobbenstein schlucht. Heb je hierna nog niet genoeg van het denderende water? Dan is er nog een derde kloof waar je doorheen kunt lopen. Je kunt namelijk verder lopen richting de Raggaschlucht. Waar je deze schlucht bergopwaarts via trappen en bruggen kunt bewonderen.

Grobbenstein schlucht - Bergsteiger dorp Mallnitz
Rabisch schlucht - Bergsteiger dorp Mallnitz

2. Door het Dösental naar het Arthur von Schmidt Haus – Mallnitz heeft 3 zijdalen, waarvan het Dösental er één is. In dit prachtige dal loop je door bossen en almweides richting het Arthur von Schmidt Haus. Een mooie berghut gelegen aan een turquoise gletsjermeer omgeven door 3000’ers. Plof neer op het terras, neem wat te eten en geniet van het fantastische uitzicht. Zin in een bergtopje? Dan is het voor de échte fanatiekeling zeker ook een aanrader om vanuit de hut via de blokkengletsjer door te gaan naar de Sauleck.

Alpine hikes - Bergsteiger dorp Mallnitz
Arthur von schmidt Haus - Bergsteiger dorp Mallnitz

3. Waterval route in het Seebachtal – Alle drie de dalen van Mallnitz zijn mooi, maar het Seebachtal is misschien wel het dal wat je het meest blijft verbazen. Ieder jaargetij is anders en kijk je ogen weer uit. Via de route door het dal kun je een mooie ronde lopen langs verschillende watervallen. Heb je dorst gekregen van het wandelen? Dan kun je achter in het dal bij de Schwüssner hütte even relaxen. En als je hier dan toch een drankje of hapje doet, moet je de bosbessen Kaiserschmarrn écht proberen!

Seebach dal - Bergsteiger dorp Mallnitz

Op retreat in de bergen van Mallnitz

En dan nu wat anders dan alleen wandelen. Ben jij een actieve natuurliefhebber maar houd je ook van genieten in het moment? Of wil je dit juist leren masteren?! Leven in het hier en de innerlijke rust opzoeken. Dat is wat je gaat doen met het BergMeid Hike & Yoga retreat! Samen met een groep like-minded dames ga jij ontdekken wat de kracht van bewegen in de natuur is. De fysieke activatie van hiken in de frisse berglucht in combinatie met de yoga sessies zorgen ervoor dat jij helemaal tot rust komt en op kunt opladen! Tijdens dit retreat kom je los van de digitale prikkels en laat jij je vertrouwde omgeving achter om terug naar jezelf en de natuur te gaan. Ben jij klaar voor een relaxt avontuur!?

In mijn ogen biedt Mallnitz een ideale combinatie van prachtige natuur, buitenactiviteiten, ontspanning en authentieke charme. Hierdoor is het een geweldige vakantiebestemming voor de actieve natuurliefhebber- en avonturiers.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…