Wandelen in de bergen – Hoe lang duurt mijn wandeling?

Hoe lang duurt mijn bergwandeling? Dat is een hele goede vraag om jezelf te stellen als je op avontuur gaat! Ga je zelf een bergwandeling plannen of een bestaande route lopen en wil je weten hoe lang je onderweg bent? Dan is het handig om te weten hoe je de looptijd van je wandeling door de bergen uitrekent. Er zijn namelijk veel meer factoren van invloed op de looptijd dan wanneer je in Nederland gaat wandelen. Ik geef je in dit blog een vuistregel die je kunt hanteren voor een globale berekening van je looptijd.

Factoren van invloed op de looptijd van je bergwandeling

Wandelen in de bergen is niet te vergelijken met een wandeling in Nederland. Waar het terrein in Nederland vaak vlak en goed begaanbaar is, heb je in de bergen te maken met bergen en verschillende soorten terrein. Dat maakt je bergwandeling een stuk uitdagender. Daarnaast kunnen slecht weer of oude sneeuwvelden ook als vertragende factor werken op de looptijd. Hoe weet ik nu hoe lang mijn bergwandeling duurt en welke factoren zijn daarop van invloed?

  • Hoogtemeters (stijgen en dalen)
  • Terrein (rotsachtig/ morenenblokken/ goed begaanbare paden/ sneeuwvelden)
  • Weersvoorspelling
  • Geoefendheid
Door de sneeuw de afdaling van de langkogel in

Zo bereken je hoe lang jouw bergwandeling duurt

Er zijn verschillende manieren om de tijd van een wandeling te berekenen, maar een aantal zaken hebben ze gemeen. Ze gaan allemaal uit van een gemiddelde snelheid die je als wandelaar over een vlakke ondergrond aflegt en verrekenen dat met het aantal hoogtemeters. Als beginnend bergwandelaar kun je de volgende vuistregel en stappen hanteren:

  1. Reken 4 kilometer per uur voor de afstand (= horizontale afstand, gemeten op de kaart)
  2. Reken 300 hoogtemeters stijgen per uur
  3. Reken 400 hoogtemeters dalen per uur

De basisformule is dan als volgt:
“halveer de kleinste waarde en tel die op bij de grootste waarde”

sietske kaartlezen in het ratikon gebergte

Hoe lang duurt mijn bergwandeling: Voorbeeld

  1. De wandelafstand horizontaal vanaf de kaart gemeten is 8 km.
  2. Het te overbruggen hoogteverschil is 900 meter klimmen.

Omgerekend betekent dit dat 8 km à 4 km per uur 2 uur lopen is en 900 meter stijgen à 300 hoogtemeters per uur, 3 uur is.

“halveer de kleinste waarde en tel die op bij de grootste waarde”

Vuistregel:
Halveer de kleinste waarde: 2/2 = 1 en  tel die op bij de grootste waarde: 3 + 1 = 4. Je doet dus bij benadering 4 uur over de tocht.

De vuistregel geeft een minimumtijd zonder rekening te houden met de omstandigheden (bijv. route zoeken), pauzes of het terrein. Ben je een fitte en geoefende bergwandelaar, dan kan een stuk sneller zijn. Je kunt dan ook rekenen met 400 of 500 hoogtemeters per uur. Voor de afdaling kun je grofweg tweederde van de tijd rekenen die nodig is voor het stijgen. De snelheid waarmee je afdaalt is erg afhankelijk van het terrein. Heb je een eenvoudig en gelijkmatig dalend pad dan haal je makkelijk 600 hoogtemeters per uur. Is het moeilijk en stijl terrein dan kan de afdaling net zo lang of zelfs langer duren dan het stijgen!

BergMeid Weekend

Wil jij meer ervaring opdoen met het plannen en lezen van het terrein om zelfstandig op pad te kunnen in de bergen? Tijdens het BergMeid weekend gaan we aan de slag met kaartlezen, route planning en het terrein leren lezen.

Sietske

Sietske

Bergwandelgids & Hike en Survival instructeur

Hoi, ik ben Sietske en ik ben jullie wandelgids tijdens deze huttentocht. Mijn passie voor de bergen is met de paplepel ingegoten en ik ben hier dan ook het liefst zo vaak mogelijk! 

Elke keer als ik in de bergen kom verbaas ik me weer over de grootsheid van deze omgeving en hoe klein en nietig wij eigenlijk zijn. Ook vind ik het heerlijk om te ervaren dat je door fysieke inspanning kunt ontspannen. Ik wil jullie samenbrengen in  deze prachtige natuur en laten ervaren wat de krachtige bergomgeving met je doet! Ik kijk er naar uit om samen met jullie dit mooie gebied te ontdekken.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…