Huttentocht Dolomieten

Voor de Beginnende & Sportieve BergMeid
Interesse in deze tocht

In de Dolomieten wandel je over rotspartijen die ooit miljoenen jaren geleden de koraalriffen van een oerzee vormden. Droom jij weleens over het hiken in de Dolomieten met haar dramatische rotspartijen die hoog boven de groene weides uittorenen? Tijdens deze huttentocht door de Dolomieten ga je het ervaren! Van berghut naar berghut wandel je langs bergmeren, door almweides en loop je langs de indrukwekkende loodrechte rotswanden. Hier in de dolomieten vind je imposante bergen, heerlijk italiaans eten en lekkere koffie ;-). Ben jij op zoek naar een onvergetelijk bergavontuur door een ruig gebied!? Dan is dit dé huttentocht voor jou!

Beginners tocht
22 t/m 27 juni 2024 – VOL
Sportieve tocht – 29 juni t/m 5 juli – VOL

Beginner – € 945,- p.p.

Sportief – € 1095,- p.p.

Beginner – 6 dagen

Sportief – 7 dagen

min 5 – max 10

2 bomen

27Huttentocht Dolomieten

Wandelen over de grootste almweide van Europa, smalle bergpaadjes, bergpassen oversteken en glijden door gruishellingen. En dat alles terwijl je uitzicht hebt op de dramatische kalkrotswanden van de Dolomieten. Ons avontuur start aan de voet van de grootste almweide van Europa, Alpe di Siusi. Je ziet, voelt én hoort de hier Italiaanse invloeden gelijk! Tijdens deze huttentocht door de Dolomieten lopen we door het Langkofel, Schlern.

Je gaat zowel het écht huttenleven ervaren als de gemütlichkeit op de alm. We overnachten namelijk niet alleen op almen die omgeven worden door die mooie kalkbergen, maar ook in authentieke berghutten aan romantische azuurblauwe bergmeertjes of op de rand van de berghelling.

Uitdaging onderweg!

Onderweg komen we naast interessante flora natuurlijk ook de alpenkoeien tegen! Wandelend over groene bergweides kunnen we de loodrechte rotswanden goed aanschouwen. Maar dat is niet alles, we gaan ze namelijk ook van dichtbij bekijken. En als de weergoden ons goed gezind zijn, gaan ook wij een beetje klimmen en klauteren richting een bergtop. Van hieruit heb je weids uitzicht over het hele gebied en kijk je over de hele Dolomieten uit!

Het toffe van deze huttentocht is de diversiteit waarbij we zowel de bergen van haar lieflijke als ruige en onherbergzame kant gaan zien. Hierbij wordt het soms uitdagend en ga je tijdens het oversteken van de verschillende bergpassen je fysieke prikkel zeker krijgen. Maar uiteindelijk gaat je dit een rust, een hoop voldoening en mooie uitzichten opleveren!

Lengte huttentocht –  beginner 50 kilometer/ sportief 72 kilometer

Hoogste punt – beginner 2770 meter/ sportief 2935 meter

Wat krijg je allemaal?

 • Een échte bergbeleving dwars door de Dolomieten langs loodrechte rotswanden
 • Beklimming van een uitdagende bergtop
  (afhankelijk van weersomstandigheden)
 • Veel wandelplezier voor je geld
 • 1 overnachting in pension
 • 4/5 overnachtingen in authentieke berghutten
 • Comfortabel slapen op onze eigen meerpersoonskamer
 • 5x heerlijk ontbijt & diner met lokale producten
 • Begeleiding door gediplomeerde Bergwandelgidse
 • Gezellige groep like-minded dames
 • 2 bomen ter compensatie van de reis
 • Meet & Greet vooraf
 • STO Gartant à €11,-

Wat zit er niet in?

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Bus- of liftkaartjes
 • Eigen uitgaven zoals drankjes of snacks voor onderweg en in hutten
 • Bergsportverzekering

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Fysiek

Beginner

Sportief

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Fysiek

Beginner

Sportief

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Dit ben jij!

Je houdt van de bergen, daagt jezelf graag fysiek uit en je hebt het wandelen helemaal ontdekt! Daarnaast ben je sportief en je hebt een avontuurlijke instelling. Misschien heb je nog geen huttentocht gemaakt, maar je houdt wel van échte bergwandelingen. Heb je deze ervaring nog niet? Dan is voor de beginners huttentocht een goede conditie erg fijn. Heb jij een uitstekende conditie, doe je regelmatig krachttraining en heb je een goed doorzettingsvermogen dan is de sportieve huttentocht jouw tocht! Lopen met een rugzak over bergpaden is voor jou ook geen probleem. Hoogtemeters schrikken jou niet af, jij gaat de uitdaging graag aan.

Ervaring Beginnende BergMeid

De bergpaden die we gebruiken kenmerken zich door hun ruigheid. Lopen over een rotsachtige en onregelmatige ondergrond is voor jou geen probleem! Als het pad even smaller wordt, heb jij geen last van hoogtevrees. We steken bergpassen en gruishelling over en hebben hierbij soms onze handen nodig om naar boven of beneden te komen. Deze stukken zijn overzichtelijk en geven extra avontuur en uitdaging aan de tocht.

Uithoudingsvermogen

Om tijdens de tocht optimaal te kunnen genieten, is het goed om te weten dat we dagelijks tussen de 600 en 800 hoogtemeters overbruggen. Hierbij zijn de dagtochten tussen de 4 tot 5 wandeluren per dag (de pauzes en stops voor foto’s en dergelijke niet meegerekend). Een wandelconditie van 5 uur is prettig waarbij je het geen probleem vindt je eigen bepakking mee te nemen.

Huttentocht Lienzer Dolomieten - Ruige bergpaden
Huttentocht Dolomieten - Onderweg

Ervaring sportieve BergMeid

De bergpaden die we gebruiken zijn goed begaanbaar, maar kenmerken zich door hun ruigheid en rotsachtige ondergrond. Als de paadjes smaller worden en de berg naast je steil afloopt, heb jij geen last van hoogtevrees. Daarnaast steken we verschillende bergpassen over die in sommige gevallen erg steil zijn met losse gruis/stenen. Deze stukken zijn kort, uitdagend en geven dat extra beetje avontuur aan deze tocht.

Uithoudingsvermogen

Om tijdens de tocht genoeg ruimte over te houden om te genieten, is het goed om te weten dat we dagelijks tussen de 600 en 1000 hoogtemeters overbruggen. Hierbij zijn de dagtochten tussen de 4 tot 6 wandeluren per dag (de pauzes en stops voor foto’s en dergelijke niet meegerekend). Een wandelconditie van 5 uur is prettig waarbij je het geen probleem vindt je eigen bepakking mee te nemen.

Reisschema huttentocht Dolomieten

Rijd je de grens over van Oostenrijk naar Italië dan zie je de Dolomieten met haar rotstorens steeds vaker in de verte verschijnen. Dit is echt een waanzinnig beeld wat je niet wilt missen! Na een reisdag richting Italië ben je aan het eind van de dag welkom in het pension Seis am Schlern.

In het pension kan je jezelf opfrissen en bijkomen van de reis. De avond begint met een kennismaking en een gezamenlijk diner. Na het avondeten checken we een laatste keer of iedereen alle spullen heeft voor de huttentocht. Daarna duiken we op tijd ons bed in om de volgende dag fris en fruitig aan onze huttentocht te beginnen.

Na het ontbijt gaat het avontuur van start! Vanaf het pension pakken we eerst de lift richting Compatsch aan de voet van de Seiser alm. Hier begint onze vijf- of zesdaagse huttentocht van berghut naar berghut. We beginnen rustig en steken het hoogstgelegen almengebied in Europa over met prachtig uitzicht op de ruige rotsen van de Dolomieten. Langzaam komen we steeds dichterbij de ruige bergen. En voor je het weet loop je er midden in. De komende dagen trekken we de bergen in om ons onder te dompelen in de bergwereld en haar natuur. Bij aankomst in de hut is het schoenen uit en je bed opmaken! Iedere avond verzorgd de huttenwaard een heerlijk diner voor ons. Is ons bord leeg en zit je buik vol? Dan is het tijd voor spelletjes, leuke gesprekken, een goed boek of je duikt lekker vroeg je bed in.

Het programma is altijd onder voorbehoud. De gids kan ten alle tijden besluiten het oorspronkelijke programma te wijzigen, als dit de veiligheid ten goede komt.

Na vijf of zes dagen door de Dolomieten te zijn getrokken, maken we vandaag onze laatste kilometers door deze prachtige omgeving. Voordat we de afdaling inzetten steken we de Seiser alm nog over. Met een laatste blik op de ruige bergen, dalen we  af terug naar Seis am Schlern. Hier sluiten we een fantastische tocht en ervaring af met een heerlijk en welverdiend drankje op het terras!

Wat een tocht en wat een ervaring! Je kunt jezelf met trots een BergMeid noemen. Helaas zit het er alweer op en is het tijd om afscheid te nemen. Met een opgeladen batterij en een bergbeleving op zak reis je vandaag weer af naar huis.

Na het boeken van deze ruige huttentocht in de Dolomieten, krijg je een uitgebreide beschrijving van de huttentocht.

We overnachten in authentieke Italiaanse berghutten. De ene berghut is klein en knus, terwijl de andere hut weer een luxueuze uitstraling heeft en op een bijzondere locatie ligt! Maar alle accommodaties hebben hun eigen charme.

In de avond verzorgt de huttenwaard een goed avondmaal met lokale producten. Deze huttentocht hebben we de luxe dat alle hutten beschikken over het comfort van een douche. Ook slapen we comfortabel in 4 tot 8 persoons mehrbettzimmern (stapelbedden – naar beschikbaarheid).

Het is in alle berghutten mogelijk een lunchpakket te krijgen voor tijdens de tocht. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €12,-.

De overnachting in het pension in Seis am Schlern is op basis van een tweepersoonskamers. Wil je liever een kamer alleen? Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Reizen naar de Dolomieten

Wil jij eens anders op vakantie dan met de auto? Ga met de trein naar de bergen en het avontuur begint al in Nederland! Vanaf Amsterdam Centraal reis je met de Nachttrein richting Italië en sta je met 2x overstappen in Bozen. Vanaf hier neem je busverbinding 170 richting Seis am Schlern.

Geen zin om alles zelf te boeken? Laat je treinreis eenvoudig uitzoeken en boeken door Europa Express of The Train Traveller.

Reis je toch liever met de auto? Vanaf Utrecht is het 1000 kilometer rijden naar de Dolomieten. Heb jij nog een plekje vrij in de auto, dan moedigen wij het aan om gezellig samen te carpoolen en elkaar onderweg al beter te leren kennen!

Gids tijdens de huttentocht door de Dolomieten

Sietske

Sietske

Bergwandelgids & Hike en Survival instructeur

Hoi, ik ben Sietske en ik ben jullie wandelgids tijdens deze huttentocht. Iedere keer als ik de pas overkom richting de Lienzer Dolomieten ben ik amazed door de schoonheid van deze bergketen!

Ik verbaas me in de bergen iedere keer weer over de grootsheid van deze omgeving en hoe klein en nietig wij eigenlijk zijn. Ik wil jullie deze prachtige natuur laten ontdekken en samen ervaren wat de krachtige bergomgeving met je doet! Ook vind ik het heerlijk om te ervaren dat je door fysieke inspanning kunt ontspannen. En uiteindelijk is er niets lekkerder dan na een dag lopen in de hut aan te komen en te genieten van het uitzicht met een drankje 😉

Heb je nog vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen

Meet & Greet

Bij iedere huttentocht die Meiden in de Bergen organiseert, wordt een online meet & greet gepland. Wat houdt dat in? Naast dat we elkaar en de gids al een keer gezien hebben, vertel ik je wat over planning voor de huttentocht. Ook wil ik een aantal van de meest essentiele item van de paklijst met je doornemen die zeker niet in je rugzak mogen ontbreken. Heb je bepaald materiaal nog niet of weet je niet wat je het best aan kunt schaffen? Dit is ook het moment om al je vragen te stellen!

Meet & Greet:

n.t.b.

Uitrusting nog niet compleet?

Ben je nieuw in de wereld van huttentochten en bergwandelen en heb je nog niet alle spullen voor je huttentocht avontuur? Maar vind je de investering te groot om alles meteen of in een keer aan te schaffen? Denk dan eens aan huren. Meiden in de Bergen werkt samen met Starthiking. Zij verhuren hiking uitrusting van rugzak, camelbag tot hoofdlampjes. Heb je ook nog niet een goede regenjas of andere bergwandelkleding? Bezoek Basecamp Mountaineering dan eens. Zij verhuren een verscheidenheid aan bergkleding. 

NKBV lid?

Ben jij al een bergfanaat en lid van de Nederlandse Klim- en Bergsport vereniging (NKBV)? Dan krijg je hiermee ook op huttentochten van Meiden in de Bergen voordeel. Geef bij je boeking aan dat je lid bent van de NKBV en je ontvangt 5% korting op de huttentocht. Vergeet je pasje niet met de huttentocht 😉

Waarom een huttentocht door de Dolomieten?

De Italiaanse Dolomieten zijn onderdeel van de Zuidelijke Kalkalpen en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit gebergte heeft alles waar je bij een ruig en avontuurlijke tocht naar op zoek bent! De uitzichten zijn écht adembenemend, de natuur is lieflijk en rustgevend maar ruig tegelijk. Duik je wat dieper in de geschiedenis van deze bergen, kom je erachter dat het ook nog eens een super interessant gebied is. Ga maar eens na dat je in de Dolomieten loopt op wat vroeger koraalriffen waren op de zeebodem.

Deze huttentocht door het mooie landschap dwars door de Dolomieten is perfect voor als je van een avontuur én een fysieke prikkel houdt, omdat het precies uitdagend genoeg is. Er zitten stukken tussen met steile hellingen en smalle bergpaadjes, maar juist wanneer je toe bent aan gezelschap en wat kletsen, zijn er ook genoeg momenten waar je je niet extra hoeft in te spannen en zijn je mede-meiden van de partij!