Bergavonturiers Alette & Deen op huttentocht in het Karwendel

Soca trail Slovenie - voorfoto

Wandelen in het Karwendelgebergte is een must voor iedereen die geniet van afwisseling tijdens wandelingen. Van dalen en stijgen tot lopen door een dal en uitzicht hebben over de vallei. In deze blog nemen bergavonturiers Alette en Deen van Hikaholics je mee op hun 6-daagse huttentocht door het Karwendel gebergte in het Oostenrijkse Tirol.  Ze delen de gelopen route, tips en ervaring van dit mooie berggebied.

Het Karwendelgebergte

Het Karwendelgebergte in Oostenrijk ligt boven Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. Dit gebied heeft een oppervlakte van 900 vierkante kilometer. Het is onderdeel van de Noordelijke Kalkalpen. Dit gebergte begint in Tirol en loopt door tot de Duitse deelstaat Beieren. In het Oostenrijkse gedeelte is het Karwendel Natuurpark, een beschermd gebied. Kijk er niet van op als je hier beschermde dieren zoals de steenarend, de steenbok en de Alpensalamander tegenkomt. Ook de wereldberoemde ‘edelweiss’ groeit hier en kan je tegenkomen tijdens je wandeling. Alette en haar vriend Deen van Hikaholics, lopen de huttentocht in dit gebergte en delen hun ervaring met jou! Loop je met ons mee?

Huttentocht Karwendel - wandelen door bossen

Dag 1 Scharnitz – Karwendelhaus

De eerste dag van de huttentocht start in Scharnitz, een klein stadje in het dal. Na een bezoekje aan de bakkerij, begint onze tocht omhoog. De eerste kilometers lopen we door het bos. Fijn, want het is lekker warm vandaag en het pad gaat steil omhoog. We lopen op een mooie single track met de zonnestralen door de bomen. Als we de eerste hoogtemeters in de benen hebben, kijken we achterom en zien we een prachtig uitzicht over Scharnitz. Daarna lopen we nog een klein stukje ‘om’  zodat we langs een prachtige waterval gaan. Dit zijn de extra meters absoluut waard!

Hoe dichterbij we bij het eindpunt komen, hoe mooier het uitzicht

De hele route wordt goed aangegeven, dus verdwalen zul je zeker niet! Daarnaast is de wandeling een mooie afwisseling door bossen en weilanden vol met koeien, vlakke grindpaden en steile single tracks.

Hoe dichterbij we bij het eindpunt komen, hoe mooier het uitzicht. Richting het laatste stuk, zien we een gigantische rotswand en een prachtige berg. Op de schouder van deze berg zien we de eindbestemming van vandaag, het Karwendelhaus.

De laatste 4 kilometers zijn we uitgedaagd met een forse klim van 500 meter. Maar ook dit is het waard, want je wordt ondertussen beloond met prachtige uitzichten. Je kan hier kiezen tussen het bekende brede grindpad of de kleine sluip routes tussendoor. Uiteraard nemen wij de kleine avontuurlijke sluiproutes.

Het Karwendelhaus is een grote berghut met meer dan 20 slaapzalen. Deze hut ligt op 1800 meter hoog en dus net boven de boomgrens.

Huttentocht Karwendel - start van de huttentocht
Huttentocht Karwendel - karwendelhaus

Dag 2 Karwendelhaus – Falkenhütte

Voordat we aan ons ontbijt beginnen, genieten wij van het uitzicht op de vroege morgen. Met de drone hebben we prachtige beelden gemaakt van de zon die tussen de bergen opkomt. Wat een bijzonder gevoel is het om de zonsopkomst mee te maken in de bergen!

De wandeling naar de Falkenhütte staat vandaag op het programma. We starten door een prachtig dal en het uitzicht is weer ongelooflijk prachtig. Een dalend pad, waar geen MTB’s zijn toegestaan, leidt ons naar een adembenemende vallei. Neem de tijd om hier te genieten en good to know: hier is ook een waterpunt.

Huttentocht Karwendel - bergwandelen
Huttentocht Karwendel - bergpaadjes

Adembenemende natuur tijdens de huttentocht in het Karwendel

Het pad is vrij vlak tot we de rivier oversteken. Nu worden de kuiten weer aan het werk gezet, we stijgen omhoog via een smal pad. Aan prachtige uitzichten en adembenemende natuur geen gebrek bij deze wandeling, want de orchideeën en andere alpenbloemen geven mooie plaatjes.

De boomgrens gaan we voorbij met een slingerend steil grindpad. Hier lijkt het alsof we er bijna zijn, maar we hebben ons vergist. We zijn verrast met nog een flinke klim van 45 minuten. Kies hier voor de single track om het leuker en uitdagender te maken, dan het brede grindpad.

Om de afwisseling erin te houden, klimmen we het laatste stuk op traptreden van hout. Lange tijd vragen wij ons af waar de berghut is, aangezien we er bijna moeten zijn. Dan ineens zien we de prachtige Falkenhütte, gecamoufleerd voor een grijze rotswand. De Falkenhütte is een prachtige ruime hut, op 1848 meter hoog. Deze net gerenoveerde hut heeft spelletjes, uitzicht, lekker eten en vriendelijk personeel.

WEETJE: Deze tocht is een gedeelte van de Adlerweg. Een adembenemende rondwandeling door Oostenrijk en de route is in een vorm van een adelaar.

Huttentocht Karwendel - falkenhutte

Dag 3 Falkenhütte – Eng – Lamsenjochhütte

Vandaag wijken wij iets af van de GPS en de borden. In plaats van een lange afdaling, kiezen wij voor een route langs de bergwand. Hierdoor hoeven wij minder af te dalen. Een route door de bossen, over veel losse rotsen leidt ons naar het dorpje Eng. Onderweg komen we veel dagjesmensen tegen en zien we ook in Eng zelf, veel toeristen.

Voordat we beginnen aan een nieuwe klim van wel 700 hoogtemeters, grijpen we de kans om uit te rusten. Bij het hutje Binsalm hebben wij onszelf verwend met een korte pauze en een heerlijk stuk apfelstrudel.

Dit pad is zeker een uitdaging, want het is een stuk via ferrata met staalkabels

De klim gaat verder door een weiland met smalle paden. Kijk hier goed om je heen, want het kan zomaar zijn dat je hier steenbokken tegenkomt! Weer een beloning voor de inzet met een prachtig uitzicht en de Lamsenjochhütte in de verte.

De huttentocht door het Karwendel heeft hier en daar uitdagende paden!

Met de Lamsenjochhütte in het vizier, gaat de wandeling verder over een smal pad met steile afgrond aan de linkerkant. Dit pad is zeker een uitdaging, want het is een stuk via ferrata met staalkabels. Hier is veel rots en gruis, goed opletten dus!

De Lamsenjochhütte ligt tegen een grijze rotswand aan, op 1953 meter hoogte. Het is een mooie hut, met fijne slaapzalen. Neem ook zeker de tijd om met de andere wandelaars in de hut te spreken, vaak heb je hen overdag al ontmoet. Heel gezellig!

TIP: Bestel eens een kaspressknödel suppe. Een ongelooflijk lekkere, lokale delicatesse.

Huttentocht Karwendel - falkenhutte 1
Huttentocht Karwendel - almhutten

Dag 4 Lamsenjochhütte  – Erfurter Hütte

Op weg naar weer een nieuwe hut, de Erfurter Hütte. We verlaten de Lamsenjochhütte met een lange dag voor de boeg. Dalen, dalen en nog eens dalen. Steil naar beneden, over grind en rotsachtige paden.

Voor mij was dit een angst die ik onder ogen moest zien. Ik heb namelijk een behoorlijke angst om te vallen als er een steile wand naast mij is. Al zigzaggend lopen we steil naar beneden. Door een prachtig groene vallei met uitzicht op een paar dorpjes. De angst heb ik met tranen in mijn ogen overwonnen. Dit hebben we welverdiend gevierd met een drankje in het toeristische dorp Gramaialm.

Een minder uitdagend stuk van de wandeling is op het asfalt, langs een aantal dorpen. Maar bij het zien van het prachtige meer, dichtbij Pertisau, is dat alweer voorbij. Je kan hier een uitstapje van de route maken door helemaal om de Achensee heen te lopen.

Na 21 kilometer komen we aan bij de Rofanseilbahn in Maurach. Er staat een klim op ons te wachten maar jammer genoeg was het al laat. Deze klim slaan we over en we nemen de kabelbaan. Het avondeten willen we niet missen!

TIP: Voor deze wandeling is het aan te raden vanaf de Gramaialm de bus te nemen naar de Rofanseibahn of Pertisau. Zo sla je de roadwalk (grotendeels) over, maar kan je de klim wel mee pakken.

Handig als je de kabelbaan pakt, want de grote Erfurter Hütte  ligt direct naast de baan. Deze ligt op 1834 meter hoogte, wat weer zorgt voor een onvergetelijk uitzicht. Er zijn douches in deze hut, een uitgebreide menukaart en spelletjes om je ‘s avonds samen te vermaken.

Huttentocht Karwendel - panorama uitzicht

Dag 5 Erfurter Hütte – Dalfaz Alm

Vandaag gaat helaas anders dan we dachten. We voelen ons allebei niet topfit dus we wijzigen de huttentocht. In plaats van een wandeling naar de Bayreuther Hütte, lopen we een korte route naar de Dalfaz Alm. Ik pak hier mijn rust en Deen plakt er een hike van 8,5 kilometer aan vast.

Een flinke klim met een klein stuk klettersteig, brengt Deen naar het hoogste punt van dit gebergte. De Hochiss ligt op 2299 meter hoogte. Voor deze wandeling heb je geen uitrusting nodig, maar wel ervaring. Het uitzicht vanaf de Hochiss is adembenemend. Om er vervolgens nog een wandeling achteraan te doen, loopt Deen een stuk terug. Een wandeling over de graad, brengt je bij de Dalfazer Joch en de Rosskopf. Helaas is het laatste stuk recht omhoog met klettersteig, dus eindigt de wandeling vandaag hier.

Deen is terug bij de hut en vanaf 1693 meter hoog hebben we een onvergetelijk uitzicht over de Achensee. Familie Moser is eigenaar van deze kleine en knusse Alm, met veel koeien en dieren. De sfeer is warmhartig en voel je direct als je aankomt.

Huttentocht Karwendel - dalfazalm

Dag 6 Laatste wandeldag: Dalfazalm – Maurach

Vandaag is de laatste dag van de tocht en starten wij de afdaling terug naar het dal. Een korte wandeling van 5,3 kilometer vanaf Dalfaz Alm. Het uitzicht is mysterieus want alles is gehuld in de mist. Onderweg zien we de lange Dalfazer waterval, waar ook een klettersteigroute start.
Deze stop mis je niet als je de borden ‘wasserfall’ volgt. Een wandeling door het bos, brengt ons bij het laatste dorp Maurach.
Om terug te komen bij ons startpunt, nemen wij de bus naar Scharnitz. Vanaf hier nemen wij de trein terug naar Seefeld am See, waar wij overnachten.

Wat een fantastische tocht hebben we gelopen! Zo veel afwisseling van natuur, paden, wildlife en gezellige mensen. Onder het genot van een stevige maaltijd en een biertje proosten wij op een geslaagd avontuur!

Huttentocht Karwendel - off we go
Huttentocht Karwendel - genieten bij het water

Praktische tips voor jouw huttentocht door het Karwendel

  • Neem genoeg cash mee. Niet in alle hutten is de mogelijkheid om te pinnen.
  • Maak gebruik van de water refill punten. Water drinken is belangrijk!
  • Zorg voor je eigen comfortabele berghut schoenen. Slippers of sloffen, dit is heerlijk ‘s avonds.
  • Ook al staat er mooi weer op de planning, neem altijd beschermende kleding mee.
  • Reserveer je hutten vooraf, anders grote kans dat deze anders volgeboekt zijn. En slaap ook zeker in de lagers! Heel leuk om het volle berghut-leven mee te maken.
  • Check in deze tijd ook zeker de C-gerelateerde regels voor de hutten!
  • Geniet!

Overzicht huttentocht Karwendelgebergte

Eerste wandeldag: Scharnitz – Karwendelhaus (18,5 km)

Tweede wandeldag: Karwendelhaus – Falkenhütte (9 km)

Derde wandeldag: Falkenhütte – Eng – Lamsenjochhütte (14,5 km)

Vierde wandeldag: Lamsenjochhütte  – Erfurter Hütte (21 km)

Vijfde wandeldag: Erfurter Hütte – Dalfaz Alm  (3 km + 9 km)

Zesde wandeldag: Dalfazalm – Maurach (5,5 km)

Maak kennis met Hikaholics

Alette & Deen

Alette & Deen

Hikaholics outdoor community

Alette en Deen bieden outdoor liefhebbers met Hikaholics een platform waar je informatie vindt voor je volgende avontuur of tips over materiaal en uitrusting. Het is hun missie om jou verliefd te laten worden op het outdoor leven!

Nog steeds nieuwsgierig naar de huttentocht van Alette en Deen? Dan nemen zij je graag verder mee op pad in hun vlogs. De hele huttentocht staat vast op film. Prachtige video’s met de camera en drone. Binnenkort komen deze video’s op hun Youtubekanaal. Per dag zie jij precies wat zij meegemaakt hebben en vertellen zij je nog meer over deze prachtige huttentocht. Via hun socials kun je ze ook volgen!

Lijkt het jou nu ook tof om een keer van berghut naar berghut door de bergen te trekken? Meiden in de Bergen laat je met haar huttentochten de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentochten die er dit jaar gepland staan.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…