Huttentocht Lienzer Dolomieten

Voor de Ruige BergMeid
Ik heb interesse voor 2024!

In de Lienzer Dolomieten wandel je over rotspartijen die ooit miljoenen jaren geleden de koraalriffen van een oerzee vormden. Droom jij weleens over het hiken in de Dolomieten met haar dramatische rotspartijen die hoog boven de groene weides uittorenen? Tijdens de huttentocht door de Lienzer Dolomieten ga je het ervaren! Van berghut naar berghut wandel je langs bergmeren, door almweides en loop je langs de indrukwekkende loodrechte rotswanden. Hier in de vind je imposante bergen, Italiaanse invloeden en dat alles met de Oostenrijkse gemütlichkeit. Ben jij op zoek naar een bergavontuur door een ruig gebied!? Dan is dit dé huttentocht voor jou!

zomer 2024

€ 888,- p.p.

6 dagen

min 4 – max 8

2 bomen

Huttentocht door de Lienzer Dolomieten

Wandelen door naaldbossen, over almweides, smalle bergpaadjes, bergpassen oversteken en glijden door gruishellingen. En dat alles terwijl je uitzicht hebt op de dramatische kalkrotswanden van de Oostenrijkse Dolomieten. Ons avontuur start vanuit de zonnen stad van Oostenrijk, Lienz. Je ziet, voelt én hoort de hier Italiaanse invloeden. En dat gevoel blijft de rest van de tocht! Tijdens deze huttentocht door de Lienzer Dolomieten doorkruisen we het hele gebied van west naar oost. Je gaat zowel het écht huttenleven ervaren als de gemütlichkeit op de alm. We overnachten namelijk niet alleen op almen die omgeven worden door die mooie kalkbergen, maar ook in authentieke berghutten aan romantische azuurblauwe bergmeertjes of op de rand van de berghelling.

Uitdaging onderweg!

Onderweg komen we naast interessante flora, ook de bergschapen tegen want zij zijn hier goed vertegenwoordigd! Terwijl wij de rotswanden aan de voet aanschouwen, zullen we in het hart van de Lienzer Dolomieten genoeg mensen tegenkomen die ze liever met handen, voeten en touw beklimmen. Maar als de weergoden ons goed gezind zijn, gaan ook wij een beetje klimmen en klauteren richting een bergtop. Van hieruit heb je weids uitzicht over het hele gebied en kijk je tot ver in Italië!

Het toffe van deze huttentocht is de diversiteit waarbij we zowel de bergen van haar lieflijk als ruige en onherbergzame kant gaan zien. Hierbij wordt het soms uitdagend en ga je tijdens het oversteken van de verschillende bergpassen je fysieke prikkel zeker krijgen. Maar uiteindelijk gaat je dit een hoop voldoening en mooie uitzichten opleveren!

Lengte huttentocht – 38 kilometer
Hoogste punt – 2500 meter

Wat krijg je allemaal?

 • Een échte bergbeleving dwars door de Oostenrijkse Dolomieten langs loodrechte rotswanden
 • Beklimming van een uitdagende bergtop
  (afhankelijk van weersomstandigheden)
 • Veel wandelplezier voor je geld
 • 1 overnachting in pension
 • 4 overnachtingen in authentieke Oostenrijkse alm- en berghutten
 • Comfortabel slapen op onze eigen meerpersoonskamer
 • 5x heerlijk ontbijt & diner met lokale producten
 • Begeleiding door gediplomeerde Bergwandelgidse
 • Goodie waar je écht wat aan hebt
 • Gezellige groep like-minded dames
 • 2 bomen ter compensatie van de reis
 • Meet & Greet vooraf
 • STO Gartant à €11,-

Wat zit er niet in?

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Bus- of liftkaartjes
 • Eigen uitgaven zoals drankjes of snacks voor onderweg en in hutten
 • Bergsportverzekering

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Fysiek

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Fysiek

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Dit ben jij!

Je houdt van de bergen, daagt jezelf graag fysiek uit en je hebt het wandelen helemaal ontdekt! Daarnaast ben je sportief en je hebt een avontuurlijke instelling. Misschien heb je nog geen huttentocht gemaakt, maar je houdt wel van échte bergwandelingen. Heb je deze ervaring nog niet? Dan is een uitstekende conditie een must! Lopen met een rugzak over bergpaden is voor jou ook geen probleem. Hoogtemeters schrikken jou niet af, jij gaat de uitdaging graag aan.

Ervaring Ruige BergMeid

De bergpaden die we gebruiken zijn goed begaanbaar, maar kenmerken zich door hun ruigheid en rotsachtige ondergrond. Als de paadjes smaller worden en de berg naast je steil afloopt, heb jij geen last van hoogtevrees. Daarnaast steken we verschillende bergpassen over die in sommige gevallen erg steil zijn met losse steentjes. Deze stukken zijn kort, uitdagend en geven dat extra beetje avontuur aan deze tocht.

Uithoudingsvermogen

Om tijdens de tocht optimaal te kunnen genieten, is het goed om te weten dat we dagelijks gemiddeld 1000 hoogtemeters overbruggen. Hierbij zijn de dagtochten tussen de 4 tot 6 wandeluren per dag (de pauzes en stops voor foto’s en dergelijke niet meegerekend). Een wandelconditie van 5 uur is prettig waarbij je het geen probleem vindt je eigen bepakking mee te nemen.

Huttentocht Lienzer Dolomieten - Ruige bergpaden

Reisschema huttentocht Lienzer Dolomieten

Dag 1 aankomst – Kom je dichterbij Lienz dan zie je op een gegeven moment de bergen waar jij de komende dagen doorheen trekt oprijzen. Dit is echt een waanzinnig beeld wat je niet wilt missen! Na een reisdag richting Oostenrijk ben je aan het eind van de dag welkom in het pension in de zonnen stad Lienz. Heb je de tijd dan is het zeker een aanrader om ook een kijkje te nemen in dit leuke stadje.

In het pension kan je jezelf opfrissen en bijkomen van de reis. De avond begint met een kennismaking en een gezamenlijk diner. Na het avondeten checken we een laatste keer of iedereen alle spullen heeft voor de huttentocht. Daarna duiken we op tijd ons bed in om de volgende dag fris en fruitig aan onze huttentocht te beginnen.

Na het ontbijt gaat het avontuur van start! Vanaf het pension pakken we meteen de benenwagen richting de voet van de Lienzer Dolomieten. Hier begint onze vijfdaagse huttentocht van berghut naar almhut. We klimmen rustig omhoog door de bossen naar de eerst hut waarbij we nog uitzicht hebben op het dal en de bewoonde wereld. Dit zullen echter de laatste blikken zijn op verstedelijkt gebied, want we trekken de bergen in om ons onder te dompelen in de bergwereld en haar natuur. Bij aankomst in de hut of op de alm is het schoenen uit en je bed opmaken! Iedere avond verzorgd de huttenwaard een heerlijk diner voor ons. Is ons bord leeg en zit je buik vol? Dan is het tijd voor spelletjes, leuke gesprekken, een goed boek of je duikt lekker vroeg je bed in.

Het programma is altijd onder voorbehoud. De gids kan te allen tijde besluiten het oorspronkelijke programma te wijzigen, als dit de veiligheid ten goede komt.

Na vijf dagen door de Lienzer Dolomieten te zijn getrokken, dalen we op de laatste dag af terug naar Lienz. Hier sluiten we een fantastische tocht en ervaring af met een heerlijk en welverdiend drankje op het terras!

Wat een tocht en wat een ervaring! Je kunt jezelf met trots een BergMeid noemen. Helaas zit het er alweer op en is het tijd om afscheid te nemen. Met een opgeladen batterij en een bergbeleving op zak verleng je je reis met nog een dagje in Lienz of reis je vandaag weer af naar huis.

Na het boeken van deze ruige huttentocht in de Oostenrijkse Dolomieten, krijg je een uitgebreide beschrijving van de huttentocht.

We overnachten in authentieke Oostenrijkse berg- en almhutten. De almenhutten zijn klein en knus waar je de Oostenrijkse gemütlichkeit kunt ervaren. De ene berghut is wat groter maar een echte klimmers uitvalsbasis waar je het huttenleven gaat meekrijgen, terwijl de andere hut weer een luxueuze uitstraling heeft en op een bijzondere locatie ligt! Maar alle accommodaties hebben hun eigen charme.

In de avond verzorgt de huttenwaard een goed avondmaal met lokale producten. Deze huttentocht hebben we de luxe dat alle hutten beschikken over het comfort van een douche. Ook slapen we comfortabel in 4 tot 8 persoons mehrbettzimmern (stapelbedden).

Het is in alle berghutten mogelijk een lunchpakket te krijgen voor tijdens de tocht. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €12,-.

De berghutten waar we overnachten, zijn:

 • Dolomitenhütte
 • Kerschbaumer Alm
 • Karlsbader hütte
 • Hochstadelhaus

De overnachting in het pension in Lienz is op basis van een tweepersoonskamers. Wil je liever een kamer alleen? Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Reizen naar de Lienzer Dolomieten

Wil jij eens anders op vakantie dan met de auto? Ga met de trein naar de bergen en het avontuur begint al in Nederland! Vanaf Amsterdam Centraal reis je met de Nachttrein richting Oostenrijk en sta je met 3x overstappen in Lienz. 

Geen zin om alles zelf te boeken? Laat je treinreis eenvoudig uitzoeken en boeken door Europa Express of The Train Traveller.

Reis je toch liever met de auto? Vanaf Utrecht is het ruim 1000 kilometer rijden naar Lienz. Heb jij nog een plekje vrij in de auto, dan moedigen wij het aan om gezellig samen te carpoolen. 

Gids tijdens de huttentocht door het Rätikon gebergte

Sietske

Sietske

Bergwandelgids & Hike en Survival instructeur

Hoi, ik ben Sietske en ik ben jullie wandelgids tijdens deze huttentocht. Iedere keer als ik de pas overkom richting de Lienzer Dolomieten ben ik amazed door de schoonheid van deze bergketen!

Ik verbaas me in de bergen iedere keer weer over de grootsheid van deze omgeving en hoe klein en nietig wij eigenlijk zijn. Ik wil jullie deze prachtige natuur laten ontdekken en samen ervaren wat de krachtige bergomgeving met je doet! Ook vind ik het heerlijk om te ervaren dat je door fysieke inspanning kunt ontspannen. En uiteindelijk is er niets lekkerder dan na een dag lopen in de hut aan te komen en te genieten van het uitzicht met een drankje 😉

Veel gestelde vragen

Ben ik fit genoeg voor de huttentocht?

Iedereen die gezond is, kan lopen en sporten, kan een huttentocht lopen! En met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

Voor deze tocht is een goede basisconditie een must! Kan je 5 kilometer hardlopen of eenvoudig 20 kilometer wandelen, dan gaat het wel goedkomen!

Ik wil je daarnaast wel aanraden om ook te gaan oefenen met het lopen met rugzak.  Je zult tijdens de huttentoch zelf je rugzak van 5 à 8 kg op je rug dragen. Daarnaast is het goed om krachttraining te gaan doen voor je been- en rugspieren, maar ook zeker je core.

Voorafgaand aan de tocht krijg je van mij informatie over hoe jij jezelf het best voor kunt bereiden!

Wat is de gemiddelde leeftijd?

De leeftijd van dames die meegaat met huttentochten van Meiden in de Bergen is erg divers. Maar laat ik voorop stellen dat iedereen boven de 18 jaar welkom is!

De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 55 jaar. Ben je ouder? Dan ben je ook welkom! Er zijn ook al dames van 60+ mee op pad geweest.

Heb ik bergwandel ervaring nodig?

Voor de Ruige BergMeid huttentocht heb je wel bergwandelervaring nodig. Ervaring met een huttentocht is niet perse noodzakelijk, maar je weet wel hoe het is om te stijgen en dalen in de bergen. Draai jij je hand niet om voor een uitdaging, dan zit je goed!

De bergpaden die we gebruiken zijn goed begaanbaar, maar kenmerken zich door hun ruigheid en rotsachtige ondergrond. Als de paadjes smaller worden en de berg naast je steil afloopt, heb jij geen last van hoogtevrees. Daarnaast steken we verschillende bergpassen over die in sommige gevallen erg steil zijn met losse steentjes. Deze stukken zijn kort, uitdagend en geven dat extra beetje avontuur aan deze tocht.

Tijdens de huttentocht gaat we ook aan de slag met bergwandeltechnieken. Misschien voelt het rotsachtige terrein nu nog wat onwennig, dat is geen probleem. Ik zorg ervoor dat jij tijdens de tocht handvatten meekrijgt hoe je makkelijk en vertrouwd door dit terrein kunt bewegen!

Wat is een bergsportverzekering?

Dit is een reisverzekering met bergsportdekking. Het belangrijkste om bij je verzekering na te vragen is of redding en helikopter repatriëring er bij inbegrepen is.

Heb je nog geen reisverzekering? Dan is de reisverzekering van de Nederlandse Klim- en Bergsport vereniging een uitgebreide verzekering met de juiste dekkingen. Hier vind je meer informatie.

Kan ik mezelf ook alleen aanmelden?

Maar natuurlijk! Mede daarom organiseer ik juist de huttentochten met Meiden in de Bergen. Zodat jij samen met andere dames de bergen kunt ontdekken én wie weet wel een nieuw wandelmaatje leert kennen. 

Hoe zwaar is mijn rugzak?

Tijdens een huttentocht neem je al je spullen in je eigen rugzak op je rug mee. Gelukkig krijg je in de hut een lekker diner en hebben ze er matrassen en dekens. Een slaapzak en eten hoef je dus niet mee te nemen. De rest van je spullen wel. Wat dat allemaal is, vind je hier in de paklijst voor huttentochten. Met deze paklijst kom je op een gewicht tussen de 6 en 8 kilogram uit wat je rugzak zal wegen (exclusief water).

Meet & Greet

Bij iedere huttentocht die Meiden in de Bergen organiseert, wordt een online meet & greet gepland. Wat houdt dat in? Naast dat we elkaar en de gids al een keer gezien hebben, vertel ik je wat over planning voor de huttentocht. Ook wil ik een aantal van de meest essentiele item van de paklijst met je doornemen die zeker niet in je rugzak mogen ontbreken. Heb je bepaald materiaal nog niet of weet je niet wat je het best aan kunt schaffen? Dit is ook het moment om al je vragen te stellen!

Meet & Greet:

n.t.b.

Uitrusting nog niet compleet?

Ben je nieuw in de wereld van huttentochten en bergwandelen en heb je nog niet alle spullen voor je huttentocht avontuur? Maar vind je de investering te groot om alles meteen of in een keer aan te schaffen? Denk dan eens aan huren. Meiden in de Bergen werkt samen met Starthiking. Zij verhuren hiking uitrusting van rugzak, camelbag tot hoofdlampjes. Heb je ook nog niet een goede regenjas of andere bergwandelkleding? Bezoek Basecamp Mountaineering dan eens. Zij verhuren een verscheidenheid aan bergkleding. 

Waarom een huttentocht door de Lienzer Dolomieten?

De Oostenrijkse bergen hebben alles waar je bij een ruig en avontuurlijke tocht naar op zoek bent! Doe dit tussen dezelfde loodrechte kalkrotswanden als de Italiaanse Dolomieten en de pret kan niet meer stuk. De uitzichten zijn écht adembenemend, de natuur is lieflijk en rustgeven, maar ruig tegelijk. Duik je wat dieper in de geschiedenis van deze bergen, kom je erachter dat het ook nog eens een super interessant gebied is. Ga maar eens na dat je loopt op wat vroeger koraalriffen waren op de zeebodem.

Deze huttentocht door het mooie landschap dwars door de Lienzer Dolomieten is perfect voor als je van een avontuur én een fysieke prikkel houdt, omdat het precies uitdagend genoeg is. Er zitten stukken tussen met steile hellingen en smalle bergpaadjes, maar juist wanneer je toe bent aan gezelschap en wat kletsen, zijn er ook genoeg momenten waar je je niet extra hoeft in te spannen en zijn je mede-meiden van de partij!

live_ujsNDkAthcfwgCAxEycAAPHv7gbcnm