Huttentocht maken? 3 mooie hikes op een rij!

Soca trail Slovenie - voorfoto

Wandelen langs berghutten

Je vakantie doorbrengen in de natuur is een feestje! Heerlijk in de frisse lucht, prachtige dingen zien en ook nog eens lekker actief bezig zijn. Als dit jou aanspreekt, is een huttentocht misschien ook wel iets voor je. Wil je een huttentocht maken? Dan zijn deze vijf hikes zeker het afleggen waard! 

Wat is een huttentocht? 

Voordat je gaat plannen, moet je natuurlijk wel weten wat een huttentocht is. Dit is een wandeling waarbij je van berghut naar berghut loopt. Je legt een meerdaagse trektocht af en tijdens deze route kom je verschillende locaties tegen waar je overnacht. Doordat je in de berghut slaapt, kan je veel langere tochten afleggen. De volgende dag sta je namelijk weer helemaal fris en fruitig op en trek je verder! Op naar de volgende berghut.

En wat is een huttentocht zonder prachtig uitzicht? Helemaal niets! Het fijne is namelijk dat je in de bergen kan blijven en dus niet na iedere dag hiken weer naar beneden hoeft om een slaapplek te zoeken.

Hoe ziet een berghut eruit?

Geen enkele berghut is hetzelfde, dus de kans is groot dat je veel verschillende accomodaties tegenkomt tijdens je huttentocht. Het is ook afhankelijk van in welk land je de wandeling door de bergen maakt. Oostenrijkse berghutten hebben weer een andere karakteristieke uitstraling dan die in Italië.

Ook zit er per hut een verschil in de aangeboden faciliteiten. Het is wel zo dat de meeste berghutten comfortabel, maar eenvoudig zijn. Tegenwoordig zijn wel steeds meer locaties voorzien van een internetverbinding. Het heeft echter ook wel zijn charme om tijdens de huttentocht helemaal los te komen van de buitenwereld en alleen te genieten van je gezelschap en al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Een huttentocht maken: de drie mooiste op een rij

Ik heb al een aantal prachtige huttentochten mogen maken en ik vind ze stuk voor stuk bijzonder. Maar uiteraard zitten er wel een aantal extra mooie hikes tussen. Ook staan er nog een aantal op mijn lijstje die ik zeker wel gaan afleggen. Ze verschillen flink in moeilijkheidsgraad, dus bekijk van tevoren wel goed waar jouw niveau ligt en hoe zwaar de hike is. Een huttentocht maken doe je niet zomaar.

1. Huttentocht over de toppen van de Ötztal

Deze prachttige route was de eerste tocht die ik maakte met een door onszelf bedachte route. Hij voerde ons door de gletsjer en over twee bergtoppen. Deze huttentocht maken stond al heel lang op ons verlanglijstje en het was echt een geweldige ervaring!

2. Huttentocht door de Dolomieten vanuit Val di Fassa

Woeste bergen, diepe afgronden en prachtige uitzichten. Dit geeft wel weer hoe intens mooi en bijzonder onze huttentocht door de Dolomieten was. Je hebt diverse mogelijkheden als je deze route wil afleggen, dus hij is ook voor meerdere niveaus geschikt.

Huttentocht-maken-ratikon-uitzicht

3. Hiken door het Rätikon gebergte in Oostenrijk

De herfst levert echt prachtige plaatjes op in Oostenrijk en het was dan ook een feest om deze huttentocht door het Rätikon gebergte te maken. Let er wel op dat de meeste berghutten aan het einde van september hun deuren sluiten en dat het vinden van een plek om te overnachten soms puzzelen kan zijn.

Wil jij ook een huttentocht maken? Ik ben onwijs benieuwd welke er nog op jouw lijstje staat! Vind je het leuk om samen met andere meiden op bergavontuur te gaan? Kijk dan eens naar de huttentochten van Meiden in de Bergen.

Voorfoto beginnende bergmeid huttentochten

Huttentocht Oostenrijk beginners

Beginnende BergMeid huttentocht

Bestemming Frankrijk

Huttentocht Rätikon gebergte

Sportieve BergMeid huttentocht

Huttentocht Pyreneeen

Huttentocht Spaanse Pyreneeën

Ruige BergMeid huttentocht

Geschreven door John

Geschreven door John

Deze blogs zijn misschien ook interessant…