Huttentocht met pubers – 6 tips om het leuk te houden

Een huttentocht met pubers, hoe houd je dat nou leuk?
Tja, in de bergen is er geen WiFi, dus oneindig scrollen op TikTok zal er niet inzitten. Als je dat vooraf aan je puberende zoon of dochter vertelt zullen er misschien wat protesterende geluiden komen. Want hóe kom je die vakantie toch door zonder je telefoon? En dan ook nog wandelend? Bah!

Of niet? Een wandelvakantie of huttentocht met pubers kan namelijk ook heel erg leuk zijn! Het zorgt voor verbinding met elkaar en de herinneringen die je samen maakt blijven je voor altijd bij! Nog niet helemaal bekend met het fenomeen ‘huttentochten’? Lees er in de blog over wat een huttentocht is alles over!

Maar hoe zorg je er nu voor dat die huttentocht daadwerkelijk een succes gaat worden? We geven je 6 tips!

1. Houd de huttentocht uitdagend

Er is één ding waar pubers allergisch voor zijn; verveling! Alleen maar wandelen is zooo saai, maar niet als je het uitdagend houdt. Zorg er voor dat de paden die je loopt enige uitdaging bevatten. Pubers zien een stuk minder angst dan volwassenen. Doordat de hersenen nog niet volop zijn ontwikkeld zoeken ze graag die grenzen op. Dit kan je doen door rotsachtig terrein uit te zoeken, smalle wandelpaden te belopen of zelfs een stukje klauteren in je route toe te voegen. Zorg natuurlijk wel dat je binnen de veilige marges blijft, maar daar zijn genoeg mogelijkheden voor!

2. Zorg voor afwisseling in je tocht

De ene dag een ruig terrein, een andere dag een bergmeer om lekker in af te koelen. Door afwisseling in het terrein en de uitzichten geef je telkens nieuwe prikkels aan het brein. En dat geldt net zo goed voor pubers. Dat kan je doen door tijdens je huttentocht verschillende passen over te gaan. Als je een pas over gaat kijk je letterlijk een ander dal in. Het is elke keer weer een verrassing wat zich aan de andere kant van de bergen afspeelt.

Huttentocht met pubers - uitdagende paden

3. Vertier in de hut

In de hut is er vaak van alles te doen. Ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo. Als je goed in de hutten kijkt zie je er regelmatig spelletjes liggen, of boeken. Al zijn die vaak in een andere taal. Maar voor de zekerheid kan je ook altijd zelf een klein spelletje meenemen. Met een paar dobbelstenen kan je al een hoop plezier beleven. Of een aantal lege velletjes en een pen, dan heb je zo een potje “wie ben ik” gespeeld!

En wat denk je van alle lekkernijen in de hut? Zo kennen de hutten in Oostenrijk een aantal heerlijke gerechten! Niets fijner dan na een wandeldag aanschuiven aan tafel voor een flinke slok cola en een lekkere Kaiserschmarren!

Wil jij je kids alvast voorbereiden voor wat ze in een berghut kunnen verwachten en wat de huisregels zijn? In deze blog lees je wat de huisregels zijn voor een overnachting in een berghut

4. Samen naar de top

Een groter doel voor ogen houden zorgt voor extra motivatie. En wat is een beter doel dan een bergtop beklimmen? Het beklimmen van de top geeft extra motivatie en zorgt ervoor dat je pubers ook echt wel daar bovenop willen staan. Kijk dus of je tijdens jouw huttentocht een top beklimming toe kan voegen. Zo zijn er verschillende huttentochten in Oostenrijk waar je eenvoudig een topje toe kan voegen aan de route.

Huttentocht met pubers, samen een top beklimmen

5. Een ander tempo aanhouden

Wanneer je met jongeren op pad gaat moet je er rekening mee houden dat ze een ander tempo kunnen lopen. Met kinderen is het helemaal rennen en stilstaan, maar ook als  ze wat ouder zijn zal het constante tempo er nog niet altijd in zitten. Soms zijn ze enthousiast en vliegen ze vooruit, soms hebben ze geen zin en slenteren ze achter je aan. Of willen ze juist een lange pauze. Probeer je hier niet tegen te verzetten, maar er juist in mee te gaan. Ook op deze manier komen jullie allemaal bij de hut aan!

6. Geef ze een taak tijdens de tocht

Hoe gaaf is het als je als puber ook een stukje verantwoordelijkheid krijgt tijdens de tocht? Het is natuurlijk een beetje afhankelijk hoe de pet staat of ze daar goed mee om gaan. Kijk daarom of je iets kan “uitbesteden” wat jou niet per se helpt, maar waar je puber juist heel enthousiast over is! Heeft jouw zoon of dochter een creatief brein? Maak ze dan chef foto’s. Of vinden ze het heel leuk om puzzels op te lossen? Laat ze uitrekenen hoe lang de tocht van de volgende dag duurt. Zo voelen ze zich meer betrokken bij de tocht, en meer betrokkenheid zorgt voor meer gevoel van autonomie. En uiteindelijk dus meer plezier!

Welke huttentocht is geschikt om te lopen met pubers?

Je vraagt je nu misschien af, maar welke tocht moet ik dan lopen!? Er zijn zoveel mogelijkheden en zo veel tochten. Daar hebben we natuurlijk ook voor jou over  nagedacht en we hebben een mooie tocht die niet al te lang duurt in dagen, uitdagend is, mooie hutten heeft én met de mogelijkheid om een topje te beklimmen. Deze huttentocht ligt in de Hohe Tauern en is met je gezin ook zelfstandig te lopen.

3 daagse huttentocht met pubers

Denk je nu: dat lijkt me wel wat, zo’n huttentocht samen? Dat kunnen we maar al te goed begrijpen. Daarom hebben we alle informatie over deze tocht samengesteld in een online berggidsje. Met deze gids leer je alles over het voorbereiden van deze tocht. De route is al voor je uitgezet, je krijgt informatie over de reserveringen en de voorbereidingen. Ook krijg je nog  extra informatie over de flora en de fauna. Super leuk voor chef fotografie om daar extra op te letten! Met dit berggidsje word jij jouw eigen berggids en gaan ook jouw pubers nog lang napraten over deze toffe tocht! Bekijk het gidsje hieronder.

Geschreven door Sylvia

Geschreven door Sylvia

Hoi ik ben Sylvia en ben al jaren gek op de bergen. In de bergen voel ik me vrij. De combinatie van fysieke uitdaging en de rust om je heen trekt me het meest. De ene dag staat in het teken van grootse uitdagingen en de andere geeft totale ontspanning. In de bergen is geen dag hetzelfde. Tel daarbij de gezellige berghutten en de mooie omgeving en je hebt de perfecte combinatie. Of ik nu ga hiken, klettersteigen of mountainbiken. Op elke manier hebben de bergen wat te bieden!

Deze blogs zijn misschien ook interessant…