Huttentocht door de Pyreneeen

Voor de ruige BergMeid
Ik heb interesse in deze tocht

Weg van de gebaande paden naar een onontdekt stukje Europa. Deze huttentocht trekken we door het land van de kronkelende wateren: Aigües Tortes Nationaal Park. Het gebied is wild, ongerept en omsloten door bergtoppen boven de drieduizend meter. Wil jij off the beaten track ontdekken hoe ruig en gaaf de Spaanse Pyreneeën zijn? Dan is deze Ruige BergMeid huttentocht door de Pyreneeën iets voor jou!

Op aanvraag

€ n.t.b.

7 dagen

min 5 – max 10

3 bomen

Huttentocht Pyreneeën

Deze huttentocht lopen we door het gebied van de kronkelende wateren. En water gaan we zien! De huttentocht in de Pyreneeën voert ons door een landschap van granietpieken, door prachtige bossen en onderweg zien we eindeloos veel bergmeren, riviertjes en watervallen. Het ruige en ongerepte landschap met haar wilde natuur doet je de tijd laten vergeten. Je waant je echt in een andere wereld dan de Alpen! Nationaal Park Aigües Tortes is één van de mooiste gebieden van de Pyreneeën en ligt in het Catalaanse deel van de Pyreneeën.

De bergen écht beleven!

In vijf dagen lopen we onder begeleiding van International Mountain leader Femke de mooiste delen van Carros de Foc. Hierbij zullen we regelmatig onze fysieke en technische grenzen opzoeken. Maar doordat de etappes per dag niet zo lang zijn, kunnen we onderweg uitgebreid genieten en mooi onze tijd nemen als het wat lastiger wordt bij bijvoorbeeld een blokkenveld. Voor wie aan het eind van de middag nog energie over heeft, is het altijd mogelijk een extra meer te bezoeken of juist een bergtopje te beklimmen.

Lengte huttentocht – 37 kilometer
Hoogste punt – 2600 meter

Wat krijg je allemaal?

 • Een échte bergbeleving door een ruig stuk onondekt Europa
 • 4x overnachting in Spaanse berghutten
 • 2x overnachting in een Casa Rural
 • 6x ontbijt & diner
 • Iedere avond de mogelijkheid tot warm douchen
 • Een groep gelijkgestemde dames
 • International Mountain leader
 • 3 bomen ter compensatie van de reis
 • Meet & Greet vooraf
 • STO Garant à €11,-

Wat zit er niet in?

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Eigen uitgaven zoals drankjes of snacks voor onderweg en in hutten
 • Buskaartje of transfer kosten
 • Bergsportverzekering

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Fysiek

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Fysiek

Comfort

Avontuur

Beleving

Techniek

Dit ben jij!

Je bent een échte wandelaar die geniet van in de natuur zijn. Je bent sportief, hebt een avontuurlijke instelling en gaat een uitdaging niet uit de weg. Je hebt al eens een huttentocht gemaakt. Heb je nog geen ervaring met huttentochten, dan heb je in ieder geval ervaring met het maken van dagtochten in de bergen. Een goede conditie is een must! Lopen met rugzak over bergpaden en het maken van hoogtemeters is voor jou ook geen probleem. Voor jou zit de uitdaging niet zozeer in het aantal hoogtemeters maken, maar juist in het type terrein.

Ervaring Ruige BergMeid

De bergpaden die we gebruiken kenmerken zich door hun rotsige ondergrond en ruigheid. Hierbij is er niet altijd een zichtbaar pad. Je bent tredzeker waarbij je je door steen- en rotsachtig terrein makkelijk en vertrouwd beweegt. Je vindt het niet erg te klauteren en je handen te moeten gebruiken bij het oversteken van een bergkam of het doorkruisen van een blokkenveld. Bij smallere paadjes en afgronden heb jij geen last van hoogtevrees. Het technische terrein geven extra avontuur en uitdaging aan de tocht.

Uithoudingsvermogen

Om tijdens de tocht genoeg ruimte over te houden om te genieten, is het goed om te weten dat we dagelijks maximaal 600 hoogtemeters overbruggen. Hierbij zijn de dagtochten tussen de 3 à 5 wandeluren per dag (de pauzes, stops voor foto’s en extra beklimmingen van bergtopjes niet meegerekend). Een wandelconditie van 5 uur is prettig, waarbij je het geen probleem vindt je eigen bepakking mee te nemen.

Gschnitztal huttentocht - jubilaunssteig

Reisschema huttentocht door de Pyreneeën 

Na een reisdag richting Spanje ben je aan het eind van de dag welkom in de casa rural in Vall de Boí. Hier kan je lekker even relaxen en opfrissen. De avond begint met een kennismaking en een gezamenlijk diner. Hierna checken we een laatste keer of iedereen alle spullen heeft voor de komende dagen. Daarna duiken we op tijd ons bed in om de volgende dag fris en fruitig aan onze huttentocht te beginnen.

Na het ontbijt ontmoeten we IML Femke Treep. Samen trek je de komende vijf dagen met rugzak op van hut naar hut en gaan we genieten van het hier en nu. We laten de bewoonde wereld achter om ons onder te dompelen in de ruige bergwereld van de Spaanse Pyreneeën.

De komende dagen blijf je op hoogte en loop je door een wereld omringd door drieduizenders, bossen en langs water, veel water! Na een dag genieten in de natuur en actief zijn in de bergen sluiten je de dag letterlijk op hoogte midden in de bergen af. De berghutten waar je deze week slaapt, liggen namelijk allemaal boven de 2000 meter. 

Na vijf dagen genieten in de bergen komen we weer terug in de bewoonde wereld. We sluiten de laatste avond samen af in de casa rural.

Het programma is altijd onder voorbehoud. De gids kan te allen tijde besluiten het oorspronkelijke programma te wijzigen, als dit de veiligheid ten goede komt.

Wat een tocht en wat een ervaring, je kan jezelf met trots een ruige BergMeid noemen! Helaas zit het er alweer op en is het na het ontbijt tijd om afscheid te nemen. Met een opgeladen batterij en een bergbeleving op zak reis je vandaag weer af naar huis.

De berghutten in de Spaanse Pyreneeën zijn net even iets anders dan in de Alpen. Hun charme zit in de eenvoud en gezelligheid en de unieke sfeer die iedere hut heeft. De eenvoud en simpliciteit van de berghutten maakt de beleving in dit onondekte berggebied compleet! Het bijzondere is ook dat we heel de week overnachten boven de 2000 meter! Aan het eind van de dag wachten de huttenwaarden ons op met een warme, voedende maaltijd. Je hebt deze huttentocht de luxe dat je iedere dag kunt douchen, alleen is dit koud. Liever een warme douche dan kan dat ook. Voor een bedrag tussen de €2,- à €3,- kun je een paar minuten of onbeperkt genieten van een warme douche. 

We slapen op meerpersoonskamers, wat in berghutten te vergelijken is met de slaapzalen met stappelbedden in een hostel.

De berghutten waar we overnachten, zijn:

 • Refugi Ventosa
 • Refugi Colomers
 • Refugi Saboredo
 • Refugi Amitges

Het is in alle berghutten mogelijk een lunchpakket te krijgen voor tijdens de tocht. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €12,-.

De twee overnachtingen in de casa rural in Boí is op basis van tweepersoonskamers. Wil je liever een kamer alleen? Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Reizen naar het startpunt

Kom jij met de auto? Vanaf Utrecht is het 1360 km rijden. Heb jij in de auto nog een plekje vrij? Meiden in de Bergen stimuleert haar deelnemers om gezellig samen te carpoolen. Laat het tijdens de Meet & Greet weten, dit is het moment om met de andere deelnemers af te spreken om te carpoolen.

Wil je dat jouw avontuur al start zodra je de deur thuis uitstapt, waarbij je meteen een versnelling terug kunt schakelen? Ga eens met de trein op reis! Vanuit Amsterdam kun je met de nachttrein via Parijs en Toulouse. Ook is het mogeijk vanuit Parijs naar Latour de Carol te reizen met de trein. Een derde optie is om met de trein of het vliegtuig naar Barcelona te gaan. Vanuit Toulouse of Barcelona kun je een autohuren of per transfer naar de start van de huttentocht. Natuurlijk kun je het laatste deel naar Vall de Boì ook carpoolen met een van de andere deelneemsters. 

Geen zin om alles zelf te boeken? Laat je treinreis eenvoudig uitzoeken en boeken door Europa Express.

Foto’s: Femke Treep

Gids tijdens de Pyreneeën huttentocht

Femke

Femke

International Mountain Leader

Hoi, ik ben Femke Treep en ik sta te trappelen om jullie mee op bergavontuur te nemen! Als International Mountain Leader laat ik jullie dolgraag de geheime hoekjes van welk berggebied dan ook beleven, in dit geval van mijn achtertuin in de Spaanse Pyreneeën.

Waar dan ook: mijn doel is om jullie ogen te openen. Voor de waanzinnige natuur vol leven om ons heen én voor jullie eigen onuitputtelijke kracht om uitdagingen aan te gaan. Als we behalve een fantastische bergtocht, ook nog eens een mooi persoonlijk pad mogen bewandelen, is mijn missie geslaagd

Veel gestelde vragen

Ben ik fit genoeg voor de huttentocht?

Iedereen die gezond is, kan lopen en een beetje doorzettingsvermogen heeft gaat een heel eind komen!

Natuurlijk is een basisconditie fijn. Kan je 5 kilometer hardlopen of eenvoudig 20 kilometer wandelen, dan gaat het wel goedkomen!

Ik wil je daarnaast aanraden om ook te gaan oefenen met het lopen met rugzak.  Je zult tijdens de huttentoch zelf je rugzak van 5 à 8 kg op je rug dragen. Daarnaast is het goed om krachttraining te gaan doen voor je been- en rugspieren, maar ook zeker je core.

Voorafgaand aan de tocht krijg je van mij informatie over hoe jij jezelf het best voor kunt bereiden!

Wat is de gemiddelde leeftijd?

De leeftijd van dames die meegaat met huttentochten van Meiden in de Bergen is erg divers. Maar laat ik voorop stellen dat iedereen boven de 18 jaar welkom is! 

De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 55 jaar. Ben je ouder? Dan ben je ook welkom! Er zijn ook al dames van 60+ mee op pad geweest. 

Heb ik ervaring met bergwandelen nodig?

De bergpaden die we gaan gebruiken kenmerken zich door hun rotsige ondergrond en ruigheid. Het is daarom wel belangrijk dat je ervaring hebt met het wandelen door de bergen.

Je bent tredzeker waarbij je je door steen- en rotsachtig terrein makkelijk en vertrouwd beweegt.

Tijdens de huttentocht gaat we ook aan de slag met bergwandeltechnieken. Misschien voelt blokkenterrein nu nog wat onwennig, dat is geen probleem. Wij zorgen ervoor dat jij tijdens de tocht handvatten meekrijgt hoe je makkelijk en vertrouwd door dit terrein kunt bewegen!

Wat is een bergsportverzekering?

Dit is een reisverzekering met bergsportdekking. Het belangrijkste om bij je verzekering na te vragen is of redding en helikopter repatriëring er bij inbegrepen is.

Heb je nog geen reisverzekering? Dan is de reisverzekering van de Nederlandse Klim- en Bergsport vereniging een uitgebreide verzekering met de juiste dekkingen. Hier vind je meer informatie.

Kan ik mezelf ook alleen aanmelden?

Maar natuurlijk! Mede daarom organiseer ik juist de huttentochten met Meiden in de Bergen. Zodat jij samen met andere dames de bergen kunt ontdekken én wie weet wel een nieuw wandelmaatje leert kennen. 

Meet & Greet

Voorafgaand aan de reis is er een Meet & Greet om al een keer kennis te maken en de bergtocht en paklijst door te nemen en (daar waar nodig) uitrusting uit te delen. Ook is er de gelegenheid om vragen te bespreken.

Meet & Greet: 

n.t.b.

Uitrusting nog niet compleet?

Ben je nieuw in de wereld van huttentochten en heb je nog niet alle spullen voor je huttentocht avontuur? Maar vind je de investering te groot om alles meteen of in een keer aan te schaffen? Denk dan eens aan huren. Meiden in de Bergen werkt samen met Starthiking. Zij verhuren hiking uitrusting van rugzak, camelbag tot hoofdlampjes. Heb je ook nog niet een goede regenjas of andere bergwandelkleding? Bezoek Basecamp Mountaineering dan eens. Zij verhuren een verscheidenheid aan bergkleding. 

Waarom een huttentocht door de Pyreneeën?

Je gaat op ontdekking in een onondekte parel in Europa. Deze huttentocht door de Spaanse Pyreneeën verrast je met haar indrukwekkende hooggebergtelandschap met meer dan 3000 hoge bergtoppen en rijke flora en fauna. Dit deel van de Pyreneeën waar de huttentocht doorheen loopt kenmerkt zich door bossen met zilversparren en bergdennen. Gemzen, auerhoenen, marmotten of lammergieren zijn enkele dieren die we tegen kunnen komen onderweg. Naast de overweldigende natuur hebben de Catalaanse Pyreneeën een rijke romaanse historie en unieke cultuur.

Je komt ogen te kort, want de afwisseling tijdens deze huttentocht door de Pyreneeën is groot. Vind je het tof om in het hooggebergte te wandelen terwijl de omgeving het volgende moment verandert in een idyllisch landschap door de vele bergmeren met ontelbaar veel beekjes? Dan is deze huttentocht door de Pyreneeën gemaakt voor jou!