Huttentocht door Slovenië met Bergavonturier Laura

Soca trail Slovenie - voorfoto

Het wonderschone Slovenië wordt langzaamaan steeds meer ontdekt als vakantiebestemming, en dat is niet gek! Het is goed bereikbaar, het is weer eens wat anders dan de ‘standaard’ Alpenlanden en heeft prachtige ruige natuur afgewisseld met lieflijke meertjes en helblauwe rivieren. Ook bij mij en mijn vriend Tijn stond Slovenië al een tijdje op het wensenlijstje. Afgelopen zomer was het zover en zijn we tijdens een rondreis door de Alpen naar Slovenië gegaan om een huttentocht te lopen in het Triglav National Park. Ik neem je graag mee in de indrukwekkende tocht die we hebben gelopen en hoop je te inspireren om het gebied ook eens op te zoeken!

Het Triglav National Park in Slovenië

Het Triglav National Park ligt in de Julische Alpen, in het noordwesten van Slovenië vlak over de grens van Oostenrijk en Italië. Dit gebied biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelaars en bergbeklimmers van ieder niveau. Je kunt er mooie wandelingen maken door de groene valleien, mountainbiken, via ferrata’s doen of, zoals wij, een huttentocht maken dwars door het nationale park.

Het grote doel tijdens onze tocht was om de Triglav te beklimmen

Ons plan was om een 5-daagse huttentocht in Slovenië te lopen met 4 overnachtingen. Hierbij wilde we geen rondje lopen maar een verschillend begin- en eindpunt hebben. Het grote doel tijdens onze tocht was om de Triglav te beklimmen. Dit is de hoogste berg van het land en voor de Slovenen een iconische berg die ze éénmaal in hun leven beklommen moeten hebben. Voor de start van de tocht hebben we ons voorbereid door grofweg een route uit te stippelen, hutten te reserveren en klimmateriaal te huren. Om de Triglav te beklimmen is klimmateriaal aan te raden (en wat mij betreft nodig!). Hier zal ik later nog wat meer over vertellen. Laten we op pad gaan!

Huttentocht Triglav Slovenie7 - Laura Blok

Dag 1: Aljažev Dom – Triglavski Dom na Kredarici

We staan vroeg op om met de auto naar het startpunt van onze tocht te rijden aan het einde van de Vrata vallei, bij de hut Aljažev Dom. Het is 8:00 ‘s ochtends en de parkeerplaats staat al bomvol. Even ben ik bang dat het heel druk gaat worden onderweg en ook voel ik me licht gespannen voor wat komen gaat. De eerste dag beloofd namelijk meteen een pittige te worden: 1500 meter hoogtemeters, vrijwel recht omhoog. Er zijn vanuit dit startpunt 3 verschillende routes mogelijk om naar onze eerste hut te gaan, met allemaal een verschillende moeilijkheidsgraad. Voor elke route is het aan te raden om klimmateriaal mee te nemen (via ferrata set, helm en een klimgordel). Wij hebben onze set op deze eerste dag van de huttentocht nog niet gebruikt.

We bevinden ons meteen boven de boomgrens en klauteren stapje voor stapje omhoog

We beginnen met het verder uitlopen van het Vrata dal, waar we een halfuurtje later uit de bossen komen en beginnen met de grote stijging. Omdat de Tolminsek route is gesloten, doen we de Čez Prag route. Dit is een pittige route (wel de makkelijkste vanuit deze vallei!) vrijwel recht omhoog. We bevinden ons meteen boven de boomgrens en klauteren stapje voor stapje omhoog. Als we achter ons kijken, hebben we een prachtig uitzicht over de groene Vrata vallei. Zonder dat we het weten is dit het laatste stukje groen wat we de komende 2 dagen zullen zien. De route is goed aangegeven en niet te missen. Soms is het handen en voeten werk en af en toe zijn er wat handgrepen in het gesteente geslagen ter ondersteuning. 4 uur na de start komen we over de ‘richel’ en hebben we de grootste stijging achter de rug.

Huttentocht Pyreneeen

Huttentocht Spaanse Pyreneeën

Ruige BergMeid huttentocht

Huttentocht Triglav Slovenie11 - Laura Blok

Van een groen dal naar een steenplateau

Na de grote stijging brengt deze huttentocht door Slovenië ons in een bijzonder landschap: afgeronde stenen vlaktes gevormd door een voormalige gletsjer. Van een gletsjer is niets meer te zien, maar er zijn hier en daar wat sneeuwrestjes te zien. Ik ben dolblij dat we hierboven aankomen en het zwaarste stuk achter de rug hebben. Er is hier geen pad, maar simpelweg een stenenvlakte die we doorkruizen met behulp van de verfaanwijzingen. Waar we de gehele dag amper iemand tegen kwamen, is het hier op het plateau een stuk drukker omdat er ook routes vanuit andere valleien hier uitkomen. Anderhalf uur en 1800 hoogtemeters later verschijnt plots de hut voor ons. Dag 1 is voltooid!

Huttentocht Triglav Slovenie12 - Laura Blok

De eerste overnachting van de huttentocht door Slovenië

We overnachten in de Kredarica hut, die 400 meter onder de top van de Triglav is gelegen. Het is een gigantische hut met plek voor meer dan 300 man. Massawerk dus. De hut heeft geen knusse sfeer, maar is wel gelegen op de perfecte locatie om morgenochtend vroeg aan de beklimming van de top van de Triglav te beginnen. Heel de dag hebben we weinig spectaculair uitzicht door bewolking. In de middag klaart het op en hebben we vanaf de hut een prachtige zonsondergang en uitzicht. Tijdens de zonsondergang zie ik een steenbok op de graad van de Triglav staan, een magisch einde van de eerste dag.

Dag 2: Triglavski Dom na Kredarici – Koča na Dolicu

De eerste nacht van onze huttentocht in Slovenië slapen we slecht. De eerste kamergenoten stonden om 4:00 op en voor we het wisten stonden ook wij voor 6’en naast ons bed. Het was weer een drukte van jewelste in de hut. Na een ontbijtje waren we klaar voor vertrek: warm aangekleed, onze klettersteigset aan en helm op. Er zijn 3 routes om de top van de Triglav te beklimmen. De route die wij hebben genomen is het populairst om te nemen omdat de Kredarica hut aan de voet van de beklimming ligt. Vanaf de hut kun je je bijna meteen zekeren aan staalkabels. Wij vonden dit nog niet nodig, maar mocht je er gebruik van willen maken dan kan dat.

Bestemming Frankrijk

Huttentocht Rätikon gebergte

Sportieve BergMeid huttentocht

Huttentocht Triglav Slovenie13 - Laura Blok

File boven op de berg

Op den duur kwamen we wat in een file terecht, omdat er om dit tijdstip veel mensen omhooggaan vanuit de hut en uiteraard niet iedereen even snel gaat. Al waren we niet de enige, we hadden er geen last van en concentreerde ons op onze eigen stappen. Onderweg naar de top hadden we een prachtig uitzicht over de omgeving en op de top van de Triglav (2864 m). Hierbij maakte het ochtendlicht het extra mooi. Al snel trok het helemaal dicht, en toen we om 8:15 op de top stonden, zagen we geen hand voor ogen. Op de foto waarop ik op de graad sta, zie je de top op de achtergrond.  Alleen zoals je op de foto ziet waarop we op de top staan, is het tegen die tijd helemaal betrokken.

Huttentocht Triglav Slovenie14 - Laura Blok
Voorfoto beginnende bergmeid huttentochten

Huttentocht Oostenrijk beginners

Beginnende BergMeid huttentocht

Het was supergaaf om op de top te staan, al was het natuurlijk jammer dat we letterlijk niets zagen. Het indrukwekkendste was dat er een Sloveen op Crocs op de top ansichtkaarten en halve liters bier verkocht, die hij dus allemaal omhoog heeft gesjouwd. We hebben niet de moeite genomen om te wachten tot het misschien weer wat opentrok omdat het ijskoud was, en zijn aan onze afdaling begonnen. Dit was een andere afdaling dan waar we omhoogkwamen en ook een stuk rustiger. Het eerste stuk over de graad ging gemakkelijk zonder via ferrata set, maar het tweede deel hebben we ons continue gezekerd: het ging recht naar beneden door soms smalle spleten. We waren dus blij dat we ons materiaal mee hebben genomen!

Huttentocht Triglav Slovenie4 - Laura Blok

En weer naar beneden!

Op de foto hierboven zie je waar we vandaan zijn gekomen: vanuit het diepste punt op de graad zijn we recht naar beneden geklommen. Na de afdaling kwamen we al snel bij de Dom Planika hut uit. Vanaf hier hadden we een mooi uitzicht op de top van de Triglav, gezien vanaf de andere kant dan vanaf de hut waar we vanochtend vandaan kwamen.

Na anderhalf uur over een makkelijk begaanbaar paadje, kwamen we om 13:00 bij Koča na Dolicu uit, de volgende overnachtingsplek van onze huttentocht door Slovenië. Omdat we hier al vrij vroeg waren en niet de hele middag in de hut wilden zitten, hebben we onze tassen hier achtergelaten en hebben we een extra ronde mét een top gelopen. Vanuit de hut bereikten we in 1 uur de top van de Kanjavec (2569 m), vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Triglav. Helaas zat de top bij ons nog steeds in de wolken. Na een afdaling van 1,5 uur waren we op tijd voor het avondeten in de hut. Deze hut was een stuk gemoedelijker, waar ongeveer 70 mensen overnachten. Met moeite heb ik mijn ogen tot 21:00 kunnen openhouden, waarna we lekker in ons bed zijn gekropen.

Dag 3: Koča na Dolicu naar Dom na Triglavskih Jezerih

Na een goede nachtrust en een lekker gebakken eitje, waren we klaar voor dag 3 van onze huttentocht door het Sloveense Triglav NP. We besloten, na het vragen van advies aan een jongen werkzaam in de hut, om vandaag voor een uitdagende route te gaan. Hij vertelde er wel bij dat je geen hoogtevrees moet hebben voor deze route want dan kan het nog wel eens spannend worden. Gezien we de vorige dagen boven verwachting hebben doorstaan, de routes goed aangegeven waren en je je op de nodige stukken kon zekeren, durfden we de route te nemen.

Het was 2 uur lang best spannend, maar de route was wel heel erg gaaf

Al snel bleek dat de jongen in de hut niet had gelogen: de route volgde geheel een contourlijn van een rotswand. Er was weinig hoogteverschil tijdens de traverse, maar wel een steile afgrond naast ons. Als je onderstaande foto ziet, krijg je een beetje beeld van hoe het eruit zag. Ook al stond op onze kaart aangegeven dat de route hier gezekerd zou moeten zijn, dit was grotendeels niet zo. Behalve op een paar stukjes waar we het dan weer niet zo nodig vonden. Het was 2 uur lang best spannend, maar de route was wel heel erg gaaf: na elk bochtje hadden we weer een nieuw uitzicht en de adrenaline kick die we ervan kregen was het waard.

Huttentocht Triglav Slovenie16 - Laura Blok

De vallei van de zeven meren

Na 2 uur was het stuk afgelopen, gingen we over een joch en kwamen we in een prachtige nieuwe vallei terecht met mooie meertjes. Totaal anders dan wat we afgelopen dagen gehad hebben op de huttentocht door het Sloveense Triglav. Al snel kwamen we bij de Zasavska Koča na Prehodavcih hut terecht. Hier toverde we onze lunch tevoorschijn en trakteerde onszelf op een stukje maanzaadcake uit de hut.

Na een welverdiende pauze waarbij we even bijkwamen van de adrenaline kick, begonnen we met het laatste stuk van vandaag door de vallei van de zeven meren. We kwamen vanuit het hoog alpine deel weer in het groen. In de vallei met veel bloemen zagen we de eerste bomen weer. De route liep heel licht naar beneden, waarbij we veel dagjesmensen tegenkwamen die naar onze lunchhut liepen. Deze vallei is namelijk erg geschikt voor dagwandelingen. Na anderhalf uur kwamen we bij onze overnachtingshut uit, gelegen aan een mooi meertje, verscholen tussen de toppen en de bloemenweides.

Huttentocht Triglav Slovenie17 - Laura Blok

Dag 4 – Van Dom na Triglavskih Jezerih naar Stara Fužina

Waarbij we in eerste instantie een route van 5 dagen met 4 overnachtingen hadden gepland voor onze huttentocht in Slovenië. Hebben we besloten om onze tocht in te korten. Niet omdat we onszelf hadden overschat, maar omdat we gisteren in een kortere tijd dan verwacht door de vallei zijn gelopen. Daardoor verwachtten we dat het stuk tot ons eindpunt ook sneller zal gaan dan we eerst dachten. We hadden nog 1 overnachting gepland  vlak voor het einde van de tocht. Zo hoefde we op onze laatste dag nog maar een klein stukje te wandelen en zouden we genoeg tijd over hebben om met het ov terug te komen bij onze auto. We besloten echter om kosten te besparen en een extra vakantie dag elders te hebben door de laatste geplande hut over te slaan en in een keer door te lopen.

Geen rustige start bij de huttentocht in Slovenië

We begonnen meteen met een klimmetje over een bergkam achter de hut (Štapce, 1851m). Vervolgens lopen we urenlang door een bijzonder landschap met veel heuveltjes en kommetjes dicht op elkaar, een groen landschap met bomen en af en toe leegstaande houten hutjes. Deze ochtend valt me zwaar. Mijn benen zijn moe, en het gaat een stuk meer op en neer dan verwacht. Er zijn geen vergezichten waardoor ik ook geen besef heb waar we heen gaan en hoever het is. Heel anders dan in de hoge bergen waar je vaak uitzicht hebt. Het allerlaatste stuk van onze huttentocht door het Sloveense Triglav gaat lang en stijl naar beneden. De kleine bergpaadjes hebben we gedag gezegd en we gaan nu over grove, slechte wegen met grote stenen die gebruikt worden door voertuigen voor de houtkap. We dalen de laatste 2 uur 1000 meter, wat erg vermoeiend is voor de knieën.

Rond 13 uur zijn we in Stara Fužina, een dorp aan het meer van Bohinj, één van de Sloveense toeristische trekpleisters. Hier willen we op het ov stappen om terug te gaan naar onze auto, maar we komen er al snel achter dat er weinig openbaar vervoer is. Na wat uitzoekwerk weten we uiteindelijk terug te keren naar Mojstrana. Vanaf hier is Tijn gaan liften naar de auto, die aan het einde van het doodlopende dal staat, terwijl ik in het dorp bij de finish van een ultratrailrun sta, waar atleten binnenkomen die een afstand hebben gerend in één dag, wat twee keer zoveel is als wat wij in 4 dagen hebben gelopen.

Huttentocht Triglav Slovenie18 - Laura Blok

Praktische tips voor jouw huttentocht door het Slovenië

  • Om de top van de Triglav te beklimmen raad ik aan om een klimgordel, helm, en via ferrata set mee te nemen. Heb je deze niet? Dan kun je een set huren bij het Sloveense Bergmuseum in Mojstrana.
  • Onze tocht had een verschillend begin- en eindpunt. Het Sloveense OV netwerk is niet heel uitgebreid en rijd onregelmatig. Het koste wat moeite om het uit te zoeken en ook wat tijd om terug te keren naar onze auto, inclusief een stukje liften. Om dit te voorkomen kun je een rondwandeling maken of, mocht je het fijn vinden om van tevoren al duidelijk te weten waar je aan toe bent, je ov-route te plannen voor de start van je tocht, evt. met behulp van een toeristisch bureau.
  • Mocht je nog niet heel veel ervaring hebben in het wandelen of klimmen in wat ruiger terrein, raad ik aan om van tevoren naar het bergmuseum in Mojstrana te gaan. De medewerkers bij de receptie waren heel behulpzaam en spraken goed Engels. Wij konden al onze vragen aan hen stellen, ook wat betreft het ov en hoe de route erbij lag (sneeuw of geen sneeuw bijv.). Hier bleek dat één van de drie routes naar de Triglav gesloten was. Altijd goed om even te checken!
  • Een wandelkaart is een must! Wij bogen ons meermaals per dag over de kaart om onze route uit te stippelen, wijzigingen te maken en om ons gewoon te oriënteren. Ook staat op een wandelkaart aangegeven waar het mogelijk is om je te zekeren. Zo weet je wat je te wachten staat, of kun je je route zo plannen dat je deze plekken vermijdt als je het niet wilt.
Huttentocht Triglav Slovenie6 - Laura Blok

Overzicht huttentocht Triglav NP, Slovenië

Eerste wandeldag – Aljažev Dom (1015m) – Triglavski dom na Kredarici (2515m) via de Čez Prag route – (1800 hm; 8,3 km)

Tweede wandeldag – Triglavski dom na Kredarici (2515m) – Top Triglav (2864m) – Koča na Dolicu (2151m) – (500 hm; 7 km)

Extra op dag 2 – Koča na Dolicu (2151m) – Kanjavec (2569m) – Koča na Dolicu (2151m) – (400 hm; 4 km)

Derde wandeldag – Koča na Dolicu (2151m) – Koča pri Triglavskih jezerih (1685m) – (200 hm; 10,5 km)

Laatste wandeldag – Koča pri Triglavski jezerih (1685m) – Stara Fužina (550m) – (340 hm; 15,2 km)

Maak kennis met Laura

Laura

Laura

@xlauraselina of @wereldrond

Hoi! Ik ben Laura, 25 jaar oud en groot bergliefhebber. Met een Zwitserse moeder kom ik al van jongs af aan in de Zwitserse Alpen. Na een winterseizoen in de Grazerhütte op de Tauplitzalm te hebben gewerkt als au pair, ben ik ook steeds vaker in Oostenrijk te vinden. In de bergen voel ik mij op mijn krachtigst, maar tegelijkertijd voel ik me er heel klein te midden van het imposante landschap. Ik hou van de kracht en stilte van de natuur, van de veranderlijkheid van het weer in de bergen en het simpele leven vanuit een rugzakje. Zowel in de winter als in de zomer ga ik een sportieve uitdaging in de bergen niet uit de weg en ik droom er dan ook van om een huisje in de bergen te hebben. Je kunt mij volgen via:

  • @xlauraselina – persoonlijk
  • @wereldrond – open, foto’s van mijn reizen en natuur

Lijkt het jou nu ook tof om een keer van berghut naar berghut door de bergen te trekken? Meiden in de Bergen laat je met haar huttentochten de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentochten die er dit jaar gepland staan.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…