Bergavonturier Sara op huttentocht in het Verwall gebergte

Samen met Sara op huttentocht door het Verwall gebergte! Wandelen in de bergen van de Verwallgruppe staat absoluut op de to-do list van iedere avonturier die omringt wil zijn door de hoge bergtoppen. Deze omgeving ligt vol met smalle, rotsachtige paden die je tot boven de boomgrens brengen en adembenemende uitzichten geven. Ga met ons mee op de 5-daagse huttentocht en voel hoe het is om weg te zijn van de bewoonde wereld. Ervaar hoe het is zonder bereik op je telefoon, met minimale bepakking en basiscomfort. Een wandeltocht waarbij je jezelf tegenkomt en ontspant door inspanning.

Ik, Sara, ben gek op de bergen. In 2019 maakte ik samen met mijn vriend Chris, mijn eerste huttentocht. Ik was direct verkocht. Chris heeft al meerdere tochten gelopen en maakt zelf de planning voor de tochten. Een jaar later gingen we voor de tweede keer en vandaag neem ik je mee op deze tocht.

Let’s go! Trainen, een kaart van het gebied kopen, hutten reserveren, zorgen voor de juiste kleding, rugzakken wegen en op naar Oostenrijk!

Foto 1 Verwall huttentocht - meer

De Verwallgruppe

Deze bergketen in Oostenrijk is onderdeel van twee deelstaten: Tirol en Vorarlberg. De originele vertaling ‘Fervall Gruppe’ is waarschijnlijk afgeleid van het Retoromaanse Val bel. Dit betekent ‘mooi dal’. Veel bergwandelaars en -beklimmers houden van dit gebergte. Het stille gebied heeft een ruige uitstraling met meerdere hoge toppen. Hoher Riffler (3168m), Kuchenspitze (3148m), Seeköpfe (3061m) en de Patteriol (3056m). Deze prachtige verschijnselen ga jij zien in dit gebied. De wandelpaden in dit gebied zijn bijna altijd smal, rotsachtig en regelmatig steil.

Eerste dag van de huttentocht door het Verwall: St. Anton am Arlberg – Konstanzer Hütte

Vanaf onze slaapplek in Pettneu, gaan we op de vroege ochtend met de auto naar St. Anton Am Arlberg. Dit duurt ongeveer 10 minuten en de auto zetten we neer op een grote openbare, gratis parkeerplaats. De eerste dag, van de 5-daagse huttentocht, begint in dit bekende Oostenrijkse wintersportoord. Na het scoren van verse, warme broodjes bij de supermarkt, zijn we onderweg naar de eerste hut.

Met het zonnetje in onze rug lopen we binnen no-time in het bos. Vandaag klimmen we 480 meter en dit begint direct. Van singletracks met bruggetjes tot brede grindpaden door open vlaktes waar ook MTB’ers te vinden zijn. Na een geleidelijke stijging komen we al snel bij een aangelegd, maar prachtig meer. Hier nemen wij even een momentje om te genieten. Door een vallei, met adembenemend uitzicht op de Patteriol (3056m), lopen we verder.

Foto 2 Verwall huttentocht - uitzicht Patteriol

De hut is makkelijk bereikbaar en dat merk je onderweg. Met het weer zoals vandaag, zie je veel dagtoeristen en mountainbikers. Het is klimmen én dalen over dit lange grindpad. Zwaar, maar dit is het meer dan waard. Een klein weiland met koeien leidt je naar de hut. Het uitzicht gaat van prachtig naar schitterend. Vanaf het grote terras bij de Konstanzer Hütte kijk je recht op de 3000 meter hoge Patteriol.

Verstopt in de Verwallgruppe: de Konstanzer Hütte 

De Konstanzer Hütte is een grote hut en ligt op 1691 meter hoog, net onder de boomgrens. Met de stralende zon en blauwe lucht, genieten wij op het terras van onze favoriete beloning: een glas Weizener. Nu is het écht tijd voor ontspanning. Schoenen in het drooghok, sloffen aan, opwarmen met een fleecevest en aanschuiven voor het avondeten. In de drukke eetzaal kiezen wij voor een vullende pasta bolognese, want morgen staan er veel hoogtemeters op de planning. Met onze slaapplek hebben we geluk, want we hebben een kamer met twee stapelbedden voor ons alleen.

TIP: Als je een dag behoefte hebt aan privacy, vraag bij aankomst of er nog een kamer met enkele stapelbedden vrij is. Dan slaap je deze nacht niet op een grote slaapzaal.

Dag 2 Konstanzer Hütte – Darmstädter Hütte

De uitdaging van vandaag: 1000 meter stijgen. De zon laat zich op de vroege ochtend gelukkig weer zien. Een breed grindpad brengt ons bij het begin van de klim. We kijken aan tegen de zijkant van de Kuchen Spitze (3148m). Het pad omhoog is zo smal dat we achter elkaar moeten lopen.

Foto 3 Verwall huttentocht - Beekje

Een pittige klim van ongeveer 3 uur. Stap voor stap, bijna alsof je traptreden loopt. Het laatste stuk , voordat we bij de pas zijn, lopen we over een puinveld. Hoe hoger we komen, hoe kouder het wordt. Ondertussen heb ik mijn water- en winddichte jas erbij gepakt om mezelf goed in te pakken.

Met een ongelooflijk mooi uitzicht over puin- en sneeuwvelden tussen de hoge bergen, begint de afdaling vanaf de pas

Je zou denken dat de klim al pittig genoeg was, maar wij doen graag een stapje extra. Ik wil ontzettend graag naar de top van de Kuchen Spitze. Vanaf de pas lijkt het stijl maar we zien een soort weg naar boven. Na een kwartier gaat het van steil klimmen naar klauteren. Door de mist is er geen uitzicht meer, is het onveilig en besluiten we om te keren en voorzichtig terug te gaan naar de pas.

Na een spannende afdaling door de Verwall bergen, knus genieten in de hut!

Met een ongelooflijk mooi uitzicht over puin- en sneeuwvelden tussen de hoge bergen, begint de afdaling vanaf de pas. Blijf goed opletten waar je loopt, want de eerste tientallen meters zijn stukken met staalkabels, stijl naar beneden en over gladde stenen. De veiligste weg door de sneeuwvelden kies je door de bestaande voetstappen te volgen, dan zie je vanzelf het pad liggen. Met de stap die je zet, wordt het uitzicht mooier. De hut is dan opeens, uit het niets, te zien. In de verte, voor een prachtige grijze rotswand.

Foto 4 Verwall huttentocht - uitzicht puinvelden
Foto 5 Verwall huttentocht - uitzicht hut

De Darmstädter Hütte is een knusse, gezellige en kleine hut. De gastheer en zijn vrouw zijn ontzettend vriendelijk en zorgen direct dat je je welkom voelt. De spelletjes en de gezelligheid in de eetzaal zorgen voor een fijne afsluiting van de dag. De slaapzaal is op zolder en ook weer vrij klein en knus. Helemaal hoe het hoort in een berghut.

TIP: Bestel hier de kaspressknödel suppe. Deze soep is hier niet alleen mega lekker, het warmt je op en geeft je weer energie.

De derde dag van de Verwall huttentocht van de Darmstädter Hütte naar de Niederelbehütte

Wakker worden en je maag vullen met een stevig ontbijt, dat doe je in deze hut. De dag begint met mist en miezer maar dit geeft de bergen een mysterieuze sfeer. Voordat de klim begint, lopen we omlaag langs een helderblauw meer. Een smal pad, is de start van 730 hoogtemeters. Ongeveer 2 uur klimmen, vooral over de bekende puinvelden. De hele route van de huttentocht is op deze velden te herkennen aan de rood-wit-rood geverfde vlaggetjes op de stenen. Halverwege kijken we achterom en zie je het meer waar we net begonnen zijn.

Foto 8 Verwall huttentocht - Puinvelden mistJPG
Foto 7 Verwall huttentocht - meer uitzicht

Het laatste stuk tot aan de pas, is pittig en zwaar met sneeuw en regen. Mijn verstand gaat op 0 om zo de laatste steile meters te knallen. Als wij boven zijn aangekomen bij de pas van de Sessladjöchli, op 2749 meter, (lees: mijn hoogste, overgestoken pas), vieren we dit met twee kleine schnaps Jägermeister.

De hut staat voor een grijze, groenachtige rotswand en op het randje van de vallei. Door het mistige weer, blijft het uitzicht helaas verborgen

Door het regenachtige weer is het opletten bij het dalen, de paden zijn glad. Over de sneeuw- en puinvelden gaan we 810 meter naar beneden. Over de sneeuwvelden loop je normaal gesproken naar beneden, ik probeer het vandaag door impulsief te gaan glijden. Vol adrenaline met een geweldig uitzicht. Supergaaf! Klein detail: weet wel hoe je op tijd afremt. Dit wist ik niet en stuitte op een steen, met mijn stuitje. Goed last van gehad, maar we hebben er hard om gelachen.

Foto 9 Verwall huttentocht - Glijden
Foto 10 Verwall huttentocht - uitzicht Nieberelbehutte

Een laatste singletrack langs een kleine bergrivier brengt ons naar de eindbestemming van vandaag, de Niederelbehütte. De hut staat voor een grijze, groenachtige rotswand en op het randje van de vallei. Door het mistige weer, blijft het uitzicht helaas verborgen.

De Niederelbehütte is een hut met ongeveer 70 slaapplaatsen. Wij kregen een slaapplek toegewezen op een Mehrbettzimmer met 3 stapelbedden. Genoeg ruimte om je spullen neer te leggen. In deze hut zijn er spelletjes om in de avond te spelen.

TIP: Aangekomen bij deze hut en je hebt nog tijd over voor een dagwandeling? Maak een kort uitstapje naar de top van Kappler Kopf (2404m).

Wandeldag 4 van de Niederelbehütte naar de Edmund Graf Hütte

Op regenachtige dagen moet je voorbereid zijn in de bergen. Goed aankleden met een buff om mijn hals, een warme jas aan en de raincover gaat over mijn tas. Een dag met smalle paden die geleidelijk aan, langs de berg, omhoog lopen. Af en toe kijken we achterom en zien we een fantastisch uitzicht. De laatste hoogtemeters zijn weer doorbikkelen. Vanaf 1500 meter merkt je lichaam dat er minder zuurstof in de lucht zit. Deze laatste hoogtemeters voor de pas zijn op ongeveer 2600 meter, dus het is verstandig om stapje voor stapje te lopen en rustig aan te doen. Knop om en gaan, de ene voet voor de ander zetten.

Klimmen en klauteren tijdens de huttentocht door het rotsachtige gebied van de Verwall

Na het overgaan van de pas Schmalzgrubenscharte (2697m) staat ons een geleidelijke afdaling over stenen te wachten. Af en toe is het klimmen en klauteren. Let goed op, want deze stenen kunnen glad zijn of los zitten.

Foto 11 Verwall huttentocht - Afdaling
Foto 12 Verwall huttentocht - Klimmen

De opklaring van de lucht komt op het perfecte moment. Als we denken dat we op een normaal wandelpad lopen, sta je opeens aan de rand van een groen dal. Aan de overkant van dit dal zien we in de verte de Edmund Graf Hütte liggen. De zon schijnt op de hut en met vol enthousiasme voor dit uitzicht, lopen we met gemak de laatste meters naar beneden. Net voordat we bij de hut aankomen, genieten we plotseling nog van een wild dier. Van dichtbij zien we een bergmarmot uit zijn holletje kruipen.

Tijdens de huttentocht door het Verwall gebergte kun je genieten van lokale specialiteiten

In de Edmund Graf Hütte overnachten we in een slaapzaal, in een hoekje bij het raam met uitzicht op de vallei. In deze hut is het een absolute aanrader om de Goulashsuppe te bestellen, die is ontzettend lekker. En omdat het de laatste avond van onze huttentocht is, proeven we de bekende Haselnuss Schnaps.

Foto 13 Verwall huttentocht - Uitzicht hut

Dag 5: Laatste wandeldag op de Verwall huttentocht van de Edmund Graf Hütte naar Pettneu

De zonnestralen die we de afgelopen dagen soms moesten missen, zijn vandaag in alle warmte aanwezig. Vamdaag gaan we 1200 meter dalen in 2,5 uur. Onderweg worden we weer verrast door de ongelooflijk prachtige natuur. We kijken per toeval achterom en zien daar een plaatje wat niet in woorden te beschrijven is. Een grote rots, met gras op de voorgrond, zonnestralen en een klein bergbeekje die ervoor langs loopt.

We lopen met een strakblauwe lucht, de naaldbomen weer tegemoet. Het is een fijne, geleidelijke afdaling. Met de zon erbij op de laatste dag lopen we Pettneu in, op 1222 meter.

Om te ontspannen en na te genieten van onze huttentocht, proosten we met een biertje en eten we pizza in Pettneu.

Foto 14 Verwall huttentocht - Prachtig plaatje

Waarom ik het liefst in de bergen wandel?

De bergen maken mij stil en klein. Ik kan oneindig blijven kijken naar dit prachtige stukje natuur. Een huttentocht geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid, rust en geluk. Zonder bereik in de bergen, met minimaal comfort want alle spullen die je nodig hebt zitten op je rug. In de bergen leef ik in het nu en geniet van elk moment. Er zijn ook punten waarop je jezelf ontzettend hard tegenkomt, maar achteraf zijn dit hele mooie leermomenten.

Praktische tips voor jouw huttentocht door het Verwall gebergte

  • Zorg altijd voor voldoende cash, niet in elke berghut is de optie om te pinnen;
  • Houd er rekening mee dat er niet in elke hut een douche aanwezig is, check dit van te voren;
  • Neem je eigen sloffen mee. Het is altijd lekker om ‘s avonds je voeten te verwennen met warme stappers;
  • Fruitkeks zijn mijn aanrader voor jouw huttentocht. Voedzame en zoete koekjes voor als jij tijdens de tocht opeens een hongerklop krijgt;
  • Het is belangrijk om van te voren te trainen. Wandelen en vooral wennen aan je schoenen.

Overzicht Verwall huttentocht

Eerste wandeldag – St. Anton am Arlberg (1284m) – Konstanzer Hütte (1691m) 3,5u ↑480m ↓90m

Tweede wandeldag – Konstanzer Hütte (1691m) – Darmstädter Hütte (2384m) – 4,5u ↑1060m ↓370m

Derde wandeldag – Darmstädter Hütte (2384m) – Niederelbehütte (2310m) – 4,5u ↑730m ↓810m

Vierde wandeldag – Niederelbehütte (2310m) – Edmund Graf Hütte (2375m) – 4,5u ↑590m ↓510m

Laatste wandeldag – Edmund Graf Hütte (2375m) – Pettneu (1222m) – 2,5u ↑4m ↓1184m

Maak kennis met Een Berg letters

Sara

Sara

Een Berg Letters

Leuk om kennis te maken! Ik ben Sara, 26 jaren jong, 3 jaar samen met mijn vriend Chris. Hopelijk ruilen wij snel ons appartement om voor een camperbusje. Zodat wij elk moment kunnen doen waar wij blij van worden. Kamperen, wandelen en huttentochten lopen.

Een Berg Letters

Verliefd op de bergen en een passie voor schrijven. Als tekstschrijver heb ik mijn twee liefdes naast elkaar gezet. Dat is waar mijn droom Een Berg Letters is gestart. Met het schrijven van deze blog wil ik jou, mijn huttentocht laten ervaren en je nieuwsgierig maken naar de echte ervaring.

Heb jij vragen voor Sara of wil je contact met haar opnemen? Dan kan dat via info@eenbergletters.nl of via haar Instagram account @eenbergletters

Lijkt het jou nu ook tof om een keer van berghut naar berghut door de bergen te trekken? Meiden in de Bergen laat je met haar huttentochten de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentochten die er dit jaar gepland staan.

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…