Huttentochten in de bergen

In mijn ogen zijn huttentochten echt de ideale manier om de bergen te ontdekken en beleven. Je trekt bij een huttentocht namelijk meerdere dagen achter elkaar van berghut naar berghut door de bergen. Doordat je meerdere dagen op pad bent en op grotere hoogte in berghutten slaapt, kun je veel meer van een gebied zien.

Tijdens een huttentocht trek je steeds dieper en verder een gebied in waardoor de dagjes mensen minder en minder worden. Het wordt rustiger en stiller om je heen en op een almhut hier en daar na zijn er steeds minder tekenen van de bewoonde wereld. Ook het telefoonbereik is niet meer overal een gegeven. Je gaat ervaren dat je door de fysieke inspanning, mentaal en lichamelijk tot rust komt. Je meer en meer kunt genieten in het moment, van de natuur en het gezelschap waarmee je op pad bent. Een fijne bijkomstigheid in deze snelle wereld is dat het leven in de bergen een stuk simpeler is :-).

Bij huttentochten hoort ook genieten van het huttenleven!

Na een intensieve dag wandelen door de bergen, genietend van de buitenlucht en de natuur kom je aan in de berghut. Er is dan niets lekkerder dan je bergschoenen uitdoen en op het terras genieten van een ijskoud drankje met uitzicht op het bergpanorama. Om jezelf daarna vol te storten op het huttenleven. Klinkt dit je als muziek in de oren, dan zijn huttentochten echt iets voor jou en nodig ik je uit voor een bergavontuur!

Huttentocht beginners Oostenrijk Schutzhaus Neubau

Berghutten & het huttenleven tijdens huttentochten

Tijdens een huttentocht slaap je op hoogte in berghutten. Hierdoor hoef je niet elke keer af te dalen naar het dal. Je overnacht écht midden in de natuur waarbij je wakker wordt en vanuit je raam meteen uitzicht hebt op de prachtige bergen. Overdag maak je een mooie hike terwijl je aan het eind van de dag kunt relaxen in de berghut. Hier vul je je energie aan met bergsteiger essen en ervaar je de gezelligheid met andere bergwandelaars.

Berghutten zijn er in allerlei soorten en maten, maar over het algemeen zijn ze eenvoudig, maar comfortabel en gezellig. Van oudsher zijn hutten namelijk zo ingericht dat ze zoveel mogelijk mensen die in de bergen onderweg zijn op een zo klein mogelijk oppervlak onderdak willen bieden. Dit maakt dat het weleens een gezellig drukke bedoeling kan zijn in de stube, of huiskamer, van de berghut. Dat is dan ook meteen wat het huttenleven zo bijzonder maakt. Je drinkt samen een drankje, eten een taartje en kletst met elkaar. Maar bovenal delen mensen verhalen en bergavonturen van die dag met elkaar. Dit schept een band en maakt de huttentocht beleving nog leuker!

Hutten hoog in de bergen

Door de ligging van berghutten vaak hoog in de bergen en op afgelegen plekken is de aanleg van basisfaciliteiten vaak een uitdaging en wordt de bevoorrading per helikoter gedaan. Vroeger was een warme douche tijdens huttentochten dan ook een luxe en was elektriciteit vaak maar tot 22:00 beschikbaar. Ook zijn hierdoor de snacks en drankjes vaak wat duurder dan je gewend bent. Tegenwoordig zie je gelukkig door de modernisering van veel berghutten dat steeds meer hutten voorzien zijn van de mogelijkheid om een warme douche te nemen. Wel moet je doorwerken onder de douche, want je hebt vaak maar 3 à 4 minuten de tijd.

Wat zijn de kosten voor een berghut? Voor een overnachting in een berghut op basis van halfpension betaal je gemiddeld tussen de 50 en 65 euro. Verder bieden hutten vaak de mogelijkheid aan om lunchpakketten mee te nemen voor onderweg. Zo kun je je huttentocht zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Similaun Hütte op 3019 meter hoogte
Lief houten hutje met koeien schedel erop en geraniums

Huttentochten = hüttenruhe

Waarschijnlijk heb je al even geen vaste bedtijd meer, maar in veel berghutten hanteren ze nog steeds de regel dat het om 22:00 hüttenruhe is. Ofwel vanaf dat moment moet het stil zijn in de hut zodat medewandelaars hun nachtrust kunnen pakken. Slapen is een berghut tijdens je huttentocht is dan ook een ervaring op zich! Wil je de ultieme berghut ervaring!? Ga dan voor een slaapplek op een lager kamer. Een lager kamer is een grote slaapzaal met meerdere bedden en matrassen naast elkaar. Leg na het aanmelden alvast je lakenzak op een matras, dan ben je verzekerd van je bed. Daarnaast is het ook handig om een hoofdlampje voor het grijpen weg te leggen zodat je na 22:00 je medewandelaars niet wakker hoeft te maken met het grote licht. En ben je een lichte slaper? Dan zijn oordoppen ook wel een must tegen eventueel snurkende kamergenoten.

Lager kamer in een berghut

Huttentochten voor ieder niveau

De Alpen zijn het perfecte decor voor het maken van toffe huttentochten door ruig, lieflijk of uitdagende gebieden met uitzicht op besneeuwde bergtoppen. De landen in de Alpen hebben een goed netwerk van bergpaden en comfortabele berghutten. Maar vergeet de minder bekende berggebieden, zoals de Franse- en Spaanse Pyreneeën, in Europa niet. Ook hier is een netwerk van berghutten die het mogelijk maakt om prachtige huttentochten te maken. Huttentochten kun je maken op je eigen niveau en is voor iedereen die van wandelen, de natuur of een uitdaging houdt geschikt. De tocht is afhankelijk van je conditie, kennis en ervaring in het terrein.

Voorfoto beginnende bergmeid huttentochten

Huttentocht Oostenrijk beginners

Beginnende BergMeid huttentocht

Bestemming Frankrijk

Huttentocht Rätikon gebergte

Sportieve BergMeid huttentocht

Huttentocht Pyreneeen

Huttentocht Spaanse Pyreneeën

Ruige BergMeid huttentocht

Bergpaden voor iedereen die op huttentocht wilt

Het netwerk aan bergpaden is over het algemeen ingedeeld in kleuren voor de verschillende moeilijkheidsgraden. In Oostenrijk zijn de paden bijvoorbeeld van makkelijk naar moeilijk: blauw, rood, zwart. Terwijl ze in Zwitserland van makkelijk naar moeilijk de volgende kleuren hanteren: geel, wit-rood-wit, wit-blauw-wit. Ge je voor de eerste keer een huttentocht in de bergen maken, dan is het aan te raden met een makkelijke variant te beginnen. Het genieten van de tocht en de beleving onderweg staat voorop! Vanuit een goede eerste ervaring kun je altijd kiezen voor een moeilijkere passage of bergtopje onderweg voor extra uitdaging.

Door de grote verscheidenheid aan gebieden en wandelpaden in de bergen is het mogelijk om huttentochten te maken op ieder niveau. Of je nu voor het eerst een huttentocht gaat maken, een doorgewinterde bergwandelaarster bent of juist op zoek bent naar een onontdekt gebied. Er is voor ieders niveau en elke wens een huttentocht te plannen. Het moment om een huttentocht te plannen is tussen half juni en half oktober, want dan zijn de meeste berghutten geopend.

Samen met vriendinnen op avontuur!

Wil jij samen met je vriendinnen op avontuur in de bergen?! En lijkt één van de huttentochten jullie tof? Neem contact op met mij en we bespreken samen de mogelijkheden.

Gschnitztal huttentocht - Padasterjochhaus
Van sneeuw en rotsen naar de groene weides op weg naar Vent

Noodzakelijke uitrusting tijdens huttentochten

Voor huttentochten heb je niet heel veel spullen nodig. Ik raad dan ook iedereen aan alleen de noodzakelijk uitrusting mee te nemen, waardoor het gewicht van je rugzak relatief laag blijft. En dat is ook fijn, want je draagt je spullen uiteindelijk allemaal zelf. Een te zware rugzak kan het wandelplezier behoorlijk in de weg zitten en dat zou zonde zijn! Een rugzak van 35L is in principe groot genoeg om al je spullen in mee te nemen. Buiten de spullen die je tijdens een dagtocht altijd meeneemt, heb je nog wat extra kleding nodig zoals, toiletartikelen en een lakenzak voor in de berghut. Wil jij niets vergeten? Download dan de paklijst en vergeet niets!

Voorbereiding op huttentochten

De voorpret bij huttentochten begint vaak al ver van tevoren. Je gaat zoeken naar een gebied, kiest een route uit, koopt de topografische kaart en reserveert de berghutten. Naast de ouderwetse kaart of GPS, heb je tegenwoordig veel verschillende apps die je kunt gebruiken voor het navigeren. Toch is het ook een must als bergwandelaar een goede kaart mee te hebben en te weten waar je bent. Het weer kan in de bergen ineens omslaan of je batterij van je mobiel loopt harder leeg dan verwacht en dan wil je wel weten waar je bent. Het is onderweg dan ook heel leuk om te oefenen met de kaart: welke berg is dat, hoe ziet het terrein waarin ik loop er op de kaart uit? Kan ik het reliëf herkennen? Door hier tijdens je huttentocht mee te oefen en jezelf uit te dagen, wordt het steeds makkelijker oriënteren en navigeren. En als onderweg blijkt dat de route toch wat lastiger te vinden is, kom jij niet voor verrassingen te staan!

Sietske is met een kompas en kaart bezig op de hei

Trainen voor huttentochten

Ik zeg altijd, “iedereen die kan lopen, kan een huttentocht maken”. Je hoeft zeker geen fitgirl te zijn om mee te kunnen. Dit betekent echter niet dat je er niet voor moet trainen. Huttentochten kunnen fysiek best uitdagend zijn. Wil jij tijdens je huttentocht ook ultiem kunnen genieten, dan is het aan te raden er ook goed voor te trainen. Een fitte en getrainde bergwandelaar houdt het wandelen langer vol, verkleind de kans op blessures en is sneller hersteld van een tocht dan een minder fitte wandelaar. Met een betere algehele conditie haal je meer plezier uit je tocht en kun je ook veel beter genieten onderweg! En dat is waarvoor we uiteindelijk ook de bergen in gaan hè om te genieten van je welverdiende vakantie ;-).

Mee met een georganiseerde huttentocht & ervaren gids

Is het de eerste keer dat je een huttentocht gaat maken en ben je nog niet helemaal zeker van je zaak om zelfstandig een huttentocht te maken. Dan is het raadzaam om eerst een keer aan te sluiten bij een georganiseerde huttentocht met een ervaren bergwandel-gids.

Weet je daarentegen niet goed waar je moet beginnen met het plannen? Of heb je geen vriendinnen of familie die het leuk vinden om mee de bergen in te gaan? Dan is het ook supergezellig om samen met een groep gelijkgestemde meiden op pad te gaan tijdens een georganiseerde huttentocht. Het voordeel van een georganiseerde huttentocht is niet alleen dat alles voor je geregeld wordt, maar het is ook nog eens hartstikke leuk en leerzaam. De gids zal je namelijk alles vertellen over het gebied waar je doorheen trekt en geeft je onderweg ook tips & trics hoe jij nog makkelijker door het terrein kunt bewegen. Ben jij klaar voor tof een bergavontuur!?

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je wat meer informatie ver een huttentocht? Bel, mail of stuur gerust een whatsapp berichtje.