Het lekkerste toetje van Oostenrijk: Kaiserschmarrn recept

Soca trail Slovenie - voorfoto

Kaiserschmarrn wie kent het nu niet? Ben jij wel eens in Oostenrijk op vakantie geweest dan heb je het waarschijnlijk wel op de menu kaart zien staan. En grote kans dat je het ook op hebt. Het is in mijn ogen namelijk dé lekkerste zoetigheid van Oostenrijk die er! En wil jij de Oostenrijkse keuken in huis halen? Dan heb ik hét ultieme recept voor jou om thuis zelf Kaiserschmarrn te maken. 

Waar komt Kaiserschmarrn vandaan?

Voordat ik met jou het recept voor Kaiserschmarrn ga delen, wil ik je het verhaal achter de naam vertellen. Er bestaan verschillende verhalen waar de naam vandaan komt, maar verschillende legendes worden in verband gebracht met de Oostenrijkse keizerlijke familie. Ik neem jullie mee naar de tijd van Keizer Frans Joseph en Keizerin Sisi. Franz Joseph hield van Bad Ischl en was daar zo vaak mogelijk. Tijdens één van de verblijven van het koninklijk paar in Ischl werd de Chefkok gevraagd iets nieuws en lichts te bedenken voor de keizerin. Omdat hij wist dat Sisi problemen had met zijn tanden, maakte hij een ‘Schmarren’. Hij gebruikte hiervoor een eenvoudige dessert wat geliefd was in Oberösterreich gemaakt van meel, melk en eieren, “Kaserschmarren” genaamd. De kok verfijnde het gerecht met rozijnen en serveerde het als toetje. De keizer had de naam niet goed begrepen en zei dat de kok het nieuwe dessert ter ere van hem “Kaiserschmarren” had genoemd. Er wordt gezegd dat Sisi de onzin niet zo lekker vond vanwege de rozijnen.

Historici gaan er van uit dat Kaiserschmarrn voortkomt uit het woord “Kaser”, afgeleid van “Casa” (Casaschmarren = Hausschmarren). Na verloop van tijd is het verbasterd naar “Kaiserschmarren”. Over één ding zijn de legendes het eens en dat is dat het zijn oorsprong vond in de zuiden van het Alpengebied.

Kaiserschmarrn wordt in de Alpen op heel veel verschillende manieren bereid. Maar ik moet zeggen dat die maar op weinig plekken zo lekker is als thuis wanneer mijn vriend de Kaiserschmarrn maakt met dit recept. Ik wil de lat niet te hoog leggen, maar het is wel zo! Gek zeg, ik krijg gelijk zin in Kaiserschmarrn :-P. Nu is de beurt aan jou!

Kaiserschmarrn recept - verschillende soorten

Hét Kaiserschmarrn recept

Hopelijk ben je niet op dieet, want het is niet het lichtste toetje. Maar wel heeeeel lekker! Het recept is een portie voor 3 personen. Daarbij hebben wij al allerlei varianten geprobeerd met verschillende soorten meel, zoals amandelmeel of boekweit meel, maar die waren allemaal niet zo lekker. Ook is het niet aan te raden om amandelmelk te gebruiken. Wat heb jij allemaal nodig om Kaiserschmarrn te maken. De ingrediënten:

 • 150 gram speltmeel
 • snufje zout
 • 3 eieren
 • 15 eetlepels suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 200 mililiter melk
 • 40 gram rozijnen
 • 60 gram (room)boter
 • Poedersuiker

De bereiding van Kaiserschmarrn

Daar gaan we met de bereiding van de Kaiserschmarrn. Heb jij alle ingrediënten klaar staan? Off we go!

 1. Wel de rozijnen 10 minuten in warm water. Vergeet ze later niet in de pan te gooien!
 2. Scheid van alle eieren het eigeel van het eiwit en doe dit ieder in een aparte bak.
 3. Laat het eiwit ongeklopt rusten.
 4. Klop de bloem, het zout, het eiGEEL, de suiker en vanillesuiker met de melk tot een glad beslag. Laat dit beslag vervolgens 30 minuten rusten.
 5. Mix net voordat je gaat bakken het eiWIT geheel stijf.
 6. Zet ondertussen een grote koekenpan op het fornuis met een flinke klont boter erin.
 7. Roer met grote slagen het geklopte eiwit door het beslag heen.
 8. Als de boter gesmolten is, doe je met een soeplegel het beslag in de koekenpan totdat er een laag van ongeveer 2 à 3 centimeter beslag in de pan zit.
 9. Strooi nu een handje rozijnen over het beslag in de pan. Ben je geen fan van rozijnen dan kan je natuurlijk ook Kaiserschmarrn zonder rozijnen maken.
 10. Bak het beslag op lage warmte aan de onderkant lichtbruin. Zorg er hierbij voor dat het deeg niet aanbakt.
 11. Is het beslag lichtbruin aan de onderkant? Snij de pannenkoek in twee en draai de stukken schmarrn vervolgens om.
 12. Gooi nog wat boter in de pan zodat er een lekker krokant laagje op de schmarrn komt.
 13. Kort na het omdraaien scheur of hak je de schmarrn in stukken.
 14. Strooi in de pan wat poedersuiker over de stukken zodat het in de boter wat gaat karameliseren. Dit zorgt voor een lekker krokant laagje aan de buitenkant.
 15. Bak de stukken tot ze goed gaar zijn. Blijf er hierbij opletten dat de stukken niet aanbranden.

Wil je het geheel nu helemaal op zijn Oostenrijks afmaken dan kunnen de Preiselbeeren (cranberries) natuurlijk niet ontbreken!

Et voilà – jouw eerste Kaiserschmarrn

Geen Kaiserschmarrn meer uit een pakje van de Knorr, maar gewoon zelf maken. met dit recept! En ik zou liegen als het bij ons de eerste keer meteen goed gelukt is. Dus ook hierbij geldt ‘oefening baart kunst’. Erg vervelend om vaker de smaak van Oostenrijk in huis te halen en Kaiserschmarrn te moeten bakken, toch!? 😛

Weet je wanneer Kaiserschmarrn het beste smaakt? Aan het eind van de dag als je heel de dag buiten in de bergen op pad bent geweest en er fysiek misschien wel een beetje doorheen zit. Mmh, niets lekkerder om dan een portie te bestellen en lekker op te peuzelen. Wil jij dit moment ervaren? Ga dan mee op huttentocht en dan pakken wij aan het eind van de dag samen een heerlijke portie Kaiserschmarrn met uitzicht op de bergen! 

Eet smakelijk!

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…