Leukste huttentocht voor beginners in Tirol

Tirol is een walhalla voor de wandelaar. Je hebt er schattige almen, ruige toppen, diepe dalen en witte gletsjers. Het mooiste is: voor iedereen is er een mogelijkheid om er meerdaagse tochten te lopen. Als je een ervaren hiker bent, maar ook zeker voor beginners! Ben je op zoek naar een huttentocht voor beginners in Tirol? Lees dan vooral snel verder!

Misschien heb je er al eens over nagedacht en zou je graag zelfstandig een huttentocht willen maken. Of heb je misschien al een keer in een hut geslapen en smaakt het naar meer? Dat snappen wij maar al te goed! Daarom geven we je een aantal tips voor huttentochten die je kan doen als beginner!

Wat maakt een huttentocht geschikt voor beginners?

Of een huttentocht geschikt is voor beginners is afhankelijk van verschillende factoren. Als beginner wil je natuurlijk ook écht kunnen genieten van je tocht en niet het gevoel hebben dat je te lange dagen maakt. Daarom is het belangrijk om op een aantal zaken te letten als je jouw tocht plant:

  • De lengte van de tocht: deze herken je waarschijnlijk wel. Hoe langer een tocht is in kilometers, hoe langer het duurt. Als je al eens in de bergen hebt gewandeld zal je waarschijnlijk ook herkennen dat de snelheid niet helemaal hetzelfde is als in Nederland. Kan je in Nederland met gemak 20-25 kilometer wandelen? Dan wil dat nog niet zeggen dat dat in de bergen ook zo is. In de bergen kan een tocht van 10-15 kilometer als beginner al een flinke dagtocht zijn.
  • Het aantal hoogtemeters van de tocht: Het aantal hoogtemeters is één van de belangrijkste punten om op te letten. Hoe meer hoogtemeters je maakt, hoe zwaarder de tocht zal zijn. Als beginner raden we je aan om niet meer dan 1000 hoogtemeters te maken op een dag. Liever nog iets minder zelfs. Plan je rond de 500-750 hoogtemeters dan zit je wat veiliger.
  • Het aantal wandeluren: De combinatie van lengte en hoogtemeters zorgen voor een totaal aan wandeluren. Hierbij is het belangrijk om altijd rekening te houden met pauzes. In de wandeluren zitten namelijk geen stops meegerekend en die tijd komt er nog bij. Staat er bijvoorbeeld 5 uur wandelen op de planning? Dan kan je zomaar 7 uur onderweg zijn omdat je ook even wat wilt eten en drinken. Reken je dus niet te snel rijk.
  • Het niveau van het pad: Als laatste is het belangrijk om te letten op het niveau van het pad. In Tirol zijn de paden verdeeld in kleuren. Het blauwe pad is het makkelijkste, het rode pad is gemiddeld en het zwarte pad is voor gevorderden. Ben je op zoek naar een huttentocht voor beginners? Dan wil je voornamelijk het blauwe en rode pad volgen.
Huttentocht voor beginners in Tirol

Waar moet je op letten als je als beginner een huttentocht gaat maken?

Nu dat je weet wat voor tochten goede tochten zijn voor beginners zijn er natuurlijk nog een aantal zaken waar je op moet letten bij het maken van een huttentocht. We hebben een aantal tips voor je:

  • Boek de hutten (ruim) van te voren. Huttentochten zijn populair tegenwoordig. En ja, je hebt de kans dat hutten last minute nog vrij zijn. Maar wil je een tocht lopen met meerdere hutten achter elkaar dan raden wij aan om ruim van te voren de hutten te boeken.
  • Laat die kilo’s thuis. Een van de veelvoorkomende fouten van beginners die op huttentocht gaan is dat er teveel kilo’s in de rugzak zitten. Het is écht de kunst om zo licht mogelijk in te pakken. Je hebt echt niet elke dag een schoon t-shirt nodig en ook dat dikke boek kan je beter thuislaten.
  • Trainen op uithoudingsvermogen en kracht. Wandelen in de bergen is heel anders dan wandelen in Nederland. Het is fijn dat je hier lange wandeldagen kan maken, train daar dus ook zeker op. Maar vergeet ook niet te trainen op kracht. Met name je bovenbenen en je kuiten zullen getest worden. Maar ook je buik- en rugspieren ga je nodig hebben! Volledige krachttraining zorgt er dus voor dat je extra geniet op jouw huttentocht. Wil je nog extra tredzeker worden? Train dan ook op de stabiliteit van je enkels. Dan huppel je daarna soepel over de rotsen heen.
    Wil je weten wat je allemaal mee moet nemen tijdens je huttentocht? Download dan hier een paklijst.
Huttentocht Tirol Gaistal

De leukste huttentocht voor beginners in Tirol – Het Gaistal

Ben je op zoek naar een mooie huttentocht voor beginners, of misschien zelfs je eerste huttentocht? Dan is het Gaistal perfect voor jou. Schitterende meren, schattige almen en omgeven door puntige rotsen. Het uitzicht is fenomenaal en de paden zijn goed beloopbaar.

In dit dal zijn er veel verschillende hutten en almen. Goed om te overnachten, maar ook om op de dag zelf even lekker wat te drinken of te eten. En zoek je tijdens de tocht toch nog wat meer uitdaging? Ook dat is in dit dal goed mogelijk.

Nog een bijkomend voordeel? Het ligt net over de grens met Duitsland, niet zo heel ver weg dus!

We kunnen ons voorstellen dat een huttentocht organiseren best wat vragen met zich meebrengt. Waar ga je slapen, hoe werkt het boeken van de hutten en hoe plan ik de verschillende dag etappes? Natuurlijk kan je met ons mee op een van de huttentochten voor beginners, maar wil je graag zelfstandig? Ook dan hebben we de perfecte oplossing voor jou!

Met het berggidsje Gaistal wordt jij jouw eigen berggids, maar wel onder onze begeleiding. We geven je alle informatie die je nodig hebt om een huttentocht te plannen en goed voorbereid van start te gaan. Meer weten? Je vindt alle informatie hieronder!

Mockup boek_Berggidsje Huttentocht Gaistal

Andere huttentochten voor beginners

Wil je wel graag op huttentocht maar wil je dit eerst eens proberen met een groep? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn verschillende huttentochten voor beginners die we samen met andere beginners lopen. Zo loop je in een groep gelijkgestemden meerdere dagen in de mooiste landschappen. En dat ook onder begeleiding van een gids, dus altijd een extra paar ogen dat op je let. Benieuwd welke tochten je kan doen? Bekijk deze maar eens:

Huttentocht beginners Oostenrijk Rauris
Huttentocht Salzburger Almenweg - Alpenglühen bij de Oberhütte
Geschreven door Sylvia

Geschreven door Sylvia

Hoi ik ben Sylvia en ben al jaren gek op de bergen. In de bergen voel ik me vrij. De combinatie van fysieke uitdaging en de rust om je heen trekt me het meest. De ene dag staat in het teken van grootse uitdagingen en de andere geeft totale ontspanning. In de bergen is geen dag hetzelfde. Tel daarbij de gezellige berghutten en de mooie omgeving en je hebt de perfecte combinatie. Of ik nu ga hiken, klettersteigen of mountainbiken. Op elke manier hebben de bergen wat te bieden!

Deze blogs zijn misschien ook interessant…