Slapen in een berghut en midden in de bergen wakker worden. Wie lijkt dat nu niet tof?! Na een avond gezellig in de stube kruip je je bed in. De volgende ochtend word je wakker, kijk je uit het raam en zie je meteen dat prachtige uitzicht. Voor mij kan de dag niet beter beginnen Toch is het overnachten in een berghut net even wat anders dan in een hotel. Er zijn bepaalde huisregels die nagenoeg in iedere hut gelden. Benieuwd wat je kan verwachten als je in een berghut gaat slapen? Lees dan snel verder!
Slapen in een berghut
Je komt na een wandeldag aan bij de berghut en je ploft neer op het terras. Zo nu eerst even een wel verdiend drankje. Na je drankje banjer je met je grote bergschoenen naar binnen, op zoek naar de slaapkamers tot je het gebrul van de huttenwaard hoort! Daar is hij/zij echt niet blij mee. Thuis loop je toch ook niet met je schoenen door het hele huis? Je kunt je voorstellen dat als je in een hut overnacht waar bijvoorbeeld 100 slaapplaatsen zijn, er wel wat huisregels moeten zijn om het enigszins gestructureerd te houden.
Regels slapen in een berghut
- Geen schoenen in de hut én zeker niet op de slaapzalen.
- Je neemt je eigen lakenzak mee.
- Na 22:00 is het hüttenruhe.
- Wie het eerst komt wie het eerst maalt (slapen op lager).
- Je betaalt voor een warme douche.
- Reserveren en afmelden.
- Het avondeten kan in shifts plaatsvinden.
1. Slapen in een berghut: geen schoenen in de hut én zeker niet op de slaapzalen
Als iedereen met zijn grote bergschoenen de hele hut door banjert wordt het een zooitje. Daarom hebben ze in heel veel hutten huttensloffen in het schoenenruim staan. Zo kan jij die zware en warme wandelschoenen bij aankomst lekker uitdoen, slofjes of slippers aandoen en blijft de hut netjes en schoon.
2. Je neemt je eigen lakenzak mee
Het overgrote deel van de slaapplaatsen in hutten zijn lager kamers. Kamers met een lange matrassen langs de muur waar je gezellig naast je buurman ligt. Door het grote verloop is het ondoenlijk voor de huttenwaard en zijn staf om iedere dag de bedden te verschonen. Daarom gebruik je je eigen lakenzak. Een dunne slaapzak van katoen, zijde of ander materiaal waar je inslaapt.
3. Slapen in een berghut betekent na 22:00 uur hüttenruhe
In iedere hut waar ik tot nu toe ben geweest, is het na 22:00 hüttenruhe. Wat betekent dat het na die tijd rustig moet zijn in de hut zodat de mensen die vroeg hun bed ingekropen zijn ook kunnen slapen. Het kan maar zo zijn als je in een hut slaapt bij klim- of alpine routes dat je buurman zijn wekker om 4 uur heeft staan. Grote kan dat hij dan ook al lag te slapen toen jij naar bed ging. Om iedereen zijn nachtrust te geven is de regel dat het na 10 uur in de avond rustig is.
4. Wie het eerst komt wie het eerst maalt (slapen op lager)
Ben je na een wandeldag als één van de eerste in de berghut? Dan kan je het beste plekje op het lager uitzoeken. Ik lig zelf het liefst in een van die hoeken dat scheelt weer iemand naast je. Kom je als laatst aan na een lange dag in de bergen? Dan kan het maar eens zo zijn dat je ergens in het midden nog een vrije slaapplek hebt.
5. Je betaalt voor een warme douche
Door de ligging van hutten is het niet vanzelfsprekend dat er stromend water is. Laat staan dat ze warm water in overvloed hebben. Toch worden steeds meer berghutten gemoderniseerd waarbij ze ook zonnepanelen en boilers krijgen. Hierdoor zie je steeds vaker dat het mogelijk is om een warme douche te nemen. Gratis is het helaas niet, meestal betaal je €2,- voor 3 of 4 minuten warm water. Een beetje efficiency is wel nodig wil je alles schoon hebben, je haar insoppen en ook nog genoeg tijd hebben om het uit te spoelen ;-).
6. Reserveren en afmelden
Reserveer en je weet zeker dat je een slaapplek en eten hebt. Kom je toch niet? Laat het de huttenwaard dan weten, dan blijven ze niet op je wachten. En ze waarschuwen de hulpdiensten niet meteen, omdat er wellicht iets gebeurt kan zijn omdat een gast nog niet is aangekomen. Daarnaast kunnen ze jouw slaapplek dan ook weer aan iemand anders geven.
7. Het avondeten kan in shifts plaatsvinden
De stube, de huis- en eetkamer van een hut, is niet altijd groot genoeg dat iedereen tegelijk kan eten. Bij aankomst wordt je dan ook wel ingedeeld in shifts voor het diner en ontbijt. Als iedereen zich er netjes aan houdt, heb je allemaal een plekje .
Nu weet jij de volgende keer wat je als eerst gaat doen als je bij de hut aankomt: bergschoenen uit, sloffen aan, jezelf aanmelden en een slaapplekje uitzoeken op het lager! En dan heerlijk genieten van het gezellige bergleven in de hut. Lijkt het je tof om samen met andere meiden een huttentocht te maken? Kijk dan eens op naar de mogelijkheden om met Meiden in de Bergen op pad te gaan.
Lijkt het jou supertof om meerdere dagen achter elkaar door de bergen te trekken van berghut naar berghut? Meiden in de Bergen heeft mooie huttentochten waar ze je de bergen laat beleven! Benieuwd naar deze tochten? Neem eens een kijk op de pagina’s hieronder.