Slapen in een berghut: dit wil je niet doen!

Soca trail Slovenie - voorfoto

Slapen in een berghut midden in de bergen en in de ochtend wakker worden met een magnifiek uitzicht. Wie wil dat nu niet?! Door de jaren heen zijn er verschillende gewoontes ontstaan in berghutten. Wil jij vrienden maken tijdens je overnachting in een berghut in plaats van vijanden? Dan neem ik jou in deze blog neem mee in de gewoontes die je zeker niet wil doen als je in een berghut blijft slapen! 

Slapen in een berghut wil je ervaren!

Ben je niet bekend met het ‘hutten leven’ dan is overnachten in een berghut een belevenis op zichzelf! De ontmoetingen met medewandelaars, de stube als huiskamer van de hut, de slaapkamers. Het is totaal anders dan overnachten in een pension of hotel. En bij deze unieke ervaring van het slapen in een berghut horen ook de gewoontes die veel hutten hebben. Zo zijn er gewoontes die je zeker een keer wilt ervaren! Daar lees je alles over in mijn blog over “gewoontes in een berghut: dit wil je ervaren!”. Toch zijn er bij het slapen in een berghut ook zaken die in ons dagelijks leven zo normaal zijn dat je niet verwacht dat dat in de bergen anders is. Er zijn namelijk gewoontes dat als je deze negeert de huttenwaard of je kamergenoten niet blij worden. Het is daarom goed om jezelf hierop voor te bereiden. Dan hoef jij in ieder geval niet de fout te maken om bijvoorbeeld met je schoenen de slaapkamers in te banjeren! Al doe je dat thuis ook niet, toch!?

Slapen in een berghut: waar moet ik rekening mee houden?

Om het makkelijker te maken help ik je op weg met wat je te wachten staat als je in de bergen op pad gaat en in een hut blijft slapen. Het is een lijst met een zevental don’ts. Houd je hier geen rekening mee tijdens het verblijf en slapen in een berghut. Dan maak je helaas geen vrienden. Ready?!

Deze gewoontes zijn échte don’ts bij het slapen in berghutten

Net zoals er een aantal zaken zijn die je gewoon echt eens gedaan wilt hebben tijdens je overnachting in een berghut. Zijn er ook wel dingen die je juist NIET wil doen. Wil jij namelijk geen scheve gezichten krijgen van je medewandelaars? Dan zijn de volgende gebruiken not done.

1. Eigen tafel toe-eigenen

In meeste gevallen zit je een hele avond gezellig met zijn allen in de stube. Alleen door de beperkte ruimte in de hutten is het vaak gebruikelijk dat je niet je ‘eigen’ tafel hebt. Sta dan ook niet raar te kijken als mensen bij je aan tafel schuiven. Hartstikke gezellig, toch!

2. Je eigen diner in de stube opeten

Veel hutten zijn grotendeels afhankelijk van de inkomsten van bergsporters, wandelaars en dagjes mensen die er eten, drinken en overnachten. Het is mogelijk dat je je eigen ontbijt nuttigt in de hut, maar het wordt niet echt gewaardeerd als je in de stube uitgebreid je eigen avondeten gaat nuttigen.

Tip: Geef het bij je boeking expliciet aan als je geen ontbijt- en avondeten wilt nuttigen, want er wordt meestal vanuit gegaan dat je halfpension boekt in de hut.

 3. Na hüttenruhe luidruchtig zijn

In nagenoeg alle hutten is het na 22:00 hüttenruhe. Dit betekent dat iedereen vanaf dan stil moet zijn. Waarom? Nou niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt om elektriciteit te besparen, maar ook omdat het leven in een berghut voor de staf vaak vroeg begint. Of omdat bergsporters vaak vroeg op pad gaan. Slaap je bijvoorbeeld in een hut vlakbij alpine routes, kan het wel eens zo zijn dat er mensen al heel vroeg de wekker hebben (om vijf uur bijvoorbeeld!). Je kamergenoten zullen het je dan ook niet in dank afnemen als je luidruchtig bent.

10 uur huttenruhe dan dien je stil te zijn

Gemütlichkeit, vertrouwen en eerlijkheid staan in de bergen en hutten hoog in het vaandel, het zou jammer zijn als die cultuur verloren gaat

4. Spullen van anderen

Gelukkig is iedereen in hutten zo eerlijk dat je je spullen weg kunt zetten zonder dat je de volgende dag je schoenen kwijt bent. Sta je toch raar te kijken als dat gebeurt! Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je van andermans spullen af blijft. Gemütlichkeit, vertrouwen en eerlijkheid staan in de bergen en hutten hoog in het vaandel, het zou jammer zijn als die cultuur verloren gaat.

5. Licht aandoen op de slaapkamer

Dat jij wakker bent en uit bed gaat of naar de wc moet, betekent niet dat iedereen wakker moet worden. Het wordt dan ook echt niet gewaardeerd als je het licht op de lager aandoet. Vandaar dat dat hoofdlampje wel echt handig is ;-).

Gebruiken in een hut - Warmwater douche
6. Overal warme douche verwachten

Ook water is niet in overvloed aanwezig. Het is er wel, maar het is heel gebruikelijk dat je alleen koud water hebt. Ik hoor je denken en douchen dan? Met de washand of een koude douche :-D. Gelukkig krijgen steeds meer hutten warmwaterdouches. Alleen is het dan weer heel normaal dat je maar drie of vier minuten warm water hebt. Dus, bereid je voor op een koude douche, dan waardeer je die warme douche des te meer.

7. Je eigen afval in de berghut achterlaten

Heb jij een weg gezien naar de berghut? Nee, ik ook niet! Hoe denk je dat alle voorraden aangeleverd worden in berghutten? Heel vaak gebeurd dit per helikopter. Hierbij levert de helikopter op de heenweg goederen af en neemt op de terugweg afval van de hut mee terug naar het dal. Het is dan ook de gewoonste zaak dat je je eigen afval meeneemt naar het dal. Denk hierbij aan het afval wat je gedurende de dag produceert door plastic van je snacks of wc papier etc. Als iedere wandelaar dit in de berghut weg zou gooien dan zou dit een shitload aan extra afval zijn die van de berg naar het dal gebracht moet worden. En dit brengt een hoop extra kosten met zich mee voor de huttenwaarden. Terwijl het eigenlijk een kleine moeite is om het afval van wat je mee de bergen ingenomen hebt, ook weer mee naar beneden te nemen. 

Tip van flip: haal voordat je vertrekt al zoveel mogelijk plastic van je eten en spullen af, want wat je niet mee de bergen inneemt, hoeft ook niet mee terug! 

Wil jij slapen in een berghut?!

Lijkt het jou tof om eens midden in de bergen te slapen en deze unieke gewoontes first hand te ervaren? Alleen heb je geen idee hoe je dat aanpakt of vind jij het wel gezellig dit met gelijkgestemden te ervaren. Kijk dan eens in het reisaanbod van huttentochten met Meiden in de Bergen. Tijdens een huttentocht ga jij gegarandeerd het hutten leven beleven met alle aspecten van het slapen in een berghut!

Ga je liever zelf op pad? Dan heb ik voor jou kant-en-klare huttentocht avonturen met de Berggidsjes. Dit zijn e-books met alle informatie die jij nodig hebt om een mooie huttentocht te maken! Maar ook om jezelf er goed op voor te bereiden. 

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…