5 tips voor een huttentocht met kinderen

Soca trail Slovenie - voorfoto

Of je nu voor het eerst een huttentocht maakt of al een ervaren hiker bent. Op huttentocht met kinderen kan toch altijd wat extra vragen met zich meebrengen. Wat heb je allemaal extra nodig? Hoe ver kun je de kinderen belasten en vinden ze het eigenlijk wel leuk? Wij geven je een aantal tips voor een huttentocht met kinderen. Hiermee maak je het leuk en uitdagend voor het hele gezin!

Tips voor een huttentocht met kinderen

1. Klein beginnen

Als je al eerder in de bergen hebt gewandeld dan weet je waarschijnlijk wat voor afstanden je af kan leggen. En je weet waarschijnlijk ook dat het voor kinderen toch net even anders ligt. Maar onthoudt vooral dat een huttentocht anders is dan een dagtocht. Kunnen je kinderen een dagtocht van 10 kilometer goed lopen dan is het niet verstandig om ook elke dag 10 kilometer in te plannen. Zeker bij de kleintjes is afwisseling in activiteit en ontspanning belangrijk. Zo loop je de ene dag misschien wat verder, de andere dag speel je uitgebreid bij een stromende beek en leg je maar een paar kilometer af.

2. De juiste uitrusting voor je kinderen op huttentocht

Ze zijn nog klein en groeien als kool. Die wandelschoenen die vandaag passen heb je volgend jaar misschien niets meer aan. Maar dat wil niet zeggen dat het slim is om daar op te besparen. Ook (of misschien wel juist) voor de kindervoetjes is het erg belangrijk om ook goede schoenen en fijne kleding aan te hebben. Bij verschillende outdoorwinkels hebben ze volop mogelijkheden om ook voor de kleinste een leuke outfit te kopen. Of wat dacht je van tweedehands? Zeker net zo duurzaam! Vergeet als laatste ook de rugzak niet, want ook de kinderen kunnen al wat meedragen. Let hierbij wel op het gewicht en laat ze vooral de lichte spullen dragen.

3. Motivatie en positieve prikkelingen

Alwéér wandelen? Het is inmiddels dag 3 en misschien hebben de kinderen er nu echt geen zin meer in. Of ze gooien het bijltje er al bij neer als je nog geen halve dag onderweg bent. Zeker bij kinderen is de juiste motivatie belangrijk. Afhankelijk van de leeftijd zijn er verschillende manieren om dat te doen. Zorg bijvoorbeeld voor een leuke speurtocht of een spelletje onderweg. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk stempels te verzamelen. Kies ook een route die afwisselend is zodat het zinnetje “wandelen is zo saaaaai” eigenlijk niet wordt gezegd. Hierbij kan je kijken naar een route waar veel flora en fauna is, en waar ook wordt afgewisseld tussen rots, weide en water. Wil je weten hoe je tieners en pubers motiveert? Lees dan vooral de blog over bergwandelen met pubers.

Huttentocht met kinderen - stempels verzamelen

4. Lekkere snacks voor onderweg

Toegegeven, het eten in de bergen is vaak voedzaam, maar niet iedereen vindt het lekker. Weet je wat jouw kids lekker vinden en waar ze (letterlijk) harder voor gaan lopen? Neem het mee! Ze zullen extra genieten van deze lekkere snack en zien het echt als een mooie beloning voor het harde werken. Helemaal leuk is als je onderweg op zoek gaat naar eten uit de natuur. Zo laat je ook gelijk zien hoe alles bloeit en groeit. En je weet het: jong geleerd is oud gedaan!

5. Huur een gids in voor jouw huttentocht met kinderen

Een andere slimme zet voor je huttentocht met de kids? Ga samen met een gids op pad! Een gids brengt niet alleen extra veiligheid, maar ook een flinke dosis plezier en kennis. Een wandelgids weet precies hoe ze de route moeten aanpassen aan de kleintjes, delen coole weetjes over de natuur en organiseren zelfs toffe activiteiten onderweg. Plus, ze zijn wandelende encyclopedieën over de lokale flora en fauna. Met een gids bij de hand kan je als ouders volledig ontspannen en volop genieten van het avontuur, terwijl zij de touwtjes in handen hebben. Het is tenslotte voor iedereen vakantie toch 😉 

Ga jij met ons op pad?

We zij natuurlijk zelf ook gelijk aan de slag gegaan met tip 5. Want als liefhebbers van de bergen weten we als geen ander de leukste plekken voor een huttentocht met kinderen. Dus ben jij een sportieve mama en wil je graag een uitje met een (of meer) van je kinderen? Dan past onze huttentocht voor kids zeker bij jou. Eerst een meer weten? Stuur vooral een berichtje en dan kijken we samen of deze tocht iets voor jullie is!

Geschreven door Sylvia

Geschreven door Sylvia

Hoi ik ben Sylvia en ben al jaren gek op de bergen. In de bergen voel ik me vrij. De combinatie van fysieke uitdaging en de rust om je heen trekt me het meest. De ene dag staat in het teken van grootse uitdagingen en de andere geeft totale ontspanning. In de bergen is geen dag hetzelfde. Tel daarbij de gezellige berghutten en de mooie omgeving en je hebt de perfecte combinatie. Of ik nu ga hiken, klettersteigen of mountainbiken. Op elke manier hebben de bergen wat te bieden!

Deze blogs zijn misschien ook interessant…