Wil jij wandelen door weides vol bloemen, door bossen, langs riviertjes, over rotsen en graatjes dan heb ik 10 tips voor wandelen in de bergen! Zowel voor jong als oud zijn er genoeg mogelijkheden om de bergwereld wandelend te ontdekken. Toch komt er wel wat meer bij kijken dan je schoenen aantrekken en de voordeur uitstappen. Ga jij deze zomer wandelen in de bergen? Je moet er toch niet aan denken dat je halverwege je tocht niet meer verder kunt omdat het te zwaar is?! Ik geef je mijn 10 tips waar je in de voorbereiding, maar ook tijdens je wandeling op kunt letten om goed voorbereid op pad te gaan.

Mijn tips om goed voorbereid te wandelen in de bergen!

 

Tip 1: bereid je bergwandeling voor

Veel voorpret begint vaak thuis al met alle voorbereidingen. Want je kunt jezelf vanuit huis al goed oriënteren op wandelingen of tochten. Welk gebied wil ik ontdekken? Je kunt via internet zoeken naar routes of alvast topografische kaarten bestellen (1:25.000) om de routes op uit te zetten. Ook kun je al kijken of berghutten open en paden begaanbaar zijn. Ter plekke weten vaak hotel of pension eigenaren haarfijn te vertellen wat de condities van paden in de omgeving zijn. Daarnaast kan je ook bij het lokale VVV kantoor informeren wat de staat van de paden en routes is. Ga je alleen op pad, laat dan vooral de hut of iemand thuis weten waar je naartoe gaat.

Lijkt het jou tof om eens een meerdaagse wandeltocht in de bergen te maken waarbij je van berghut naar berghut loopt? Als het de eerste keer is dat je dit gaat doen, kan het nogal overweldigend zijn. Hier lees je waar je op moet letten bij jouw eerste huttentocht.

Heb je echter geen idee waar je moet beginnen met het plannen van een huttentocht of wat daarvoor mooie gebieden zijn? Dan heb ik dé oplossing voor jou! Met een berggidsje van Meiden in de Bergen heb je een digitaal gidsje in handen met alle informatie die je nodig hebt om je zelfstandig een huttentocht te lopen. Denk hierbij aan GPX route, berghutten waar je slaapt, hoe je traint voor de tocht, wat je onderweg tegenkomt qua flora en fauna en nog veel meer! Ben jij benieuwd? Kijk dan bij de berggidsjes welke huttentochten jij zelfstandig kan maken.

Kaartlezen met kompas

Tip 2 voor wandelen in de bergen: zorg voor een goede conditie

Wij laaglanders zijn gewend om op vlak terrein te lopen. De hoogste berg die we hebben is iets meer dan 300 meter. We zijn hoogtemeters niet echt gewend. Daarom is het slim om in Nederland al te werken aan een goede basis conditie. Hierbij kan je zowel je uithoudingsvermogen trainen met duursporten, maar het is ook aan te raden om krachttraining te doen ter voorbereiding op bergwandelingen. Een goede conditie verkleint niet alleen de kans op blessures, maar het zorgt er ook voor dat je veel meer kunt genieten tijdens de wandelingen!

Wil jij goed voorbereid aan je bergwandelavontuur beginnen? In dit blog lees je hoe je kunt trainen voor een huttentocht. En dit geeft je ook de uitstekende basis voor gewone bergwandelingen!

De derde tip is om stevige schoenen aan te trekken tijdens je bergwandeling

Goed ingelopen bergschoenen voor tijdens je wandeling in de bergen zijn een must! Je wilt namelijk niet halverwege je eerste wandeldag met blaren op je voeten de tocht moeten staken. Stevige schoenen met goed profiel geven je ook grip op rotsen, gladde grashellingen en op eventuele sneeuwvelden. Daarnaast zorgen hoge bergschoenen voor meer stabiliteit en steun aan de enkels. Ga je op pad over bospaden of makkelijke bergpaden, dan zijn lage bergschoenen ook prima te doen.

4. Zorg dat je de juiste uitrusting hebt

De uitrusting die je meeneemt voor je wandeling in de bergen hangt natuurlijk erg af van de tocht en omstandigheden waarin je op pad gaat. Wat ik in ieder geval bij iedere tocht altijd meeneem is een EHBO setje, mijn Gore-Tex jas, een vest of trui en voldoende eten en drinken. Daarnaast zorg ik er ook altijd voor dat mijn telefoon opgeladen is en ik een kaart met kompas bij me heb. Daarnaast kleed ik mezelf ik altijd aan in laagjes. Dit is superhandig om je lichaamstemperatuur goed te reguleren. Waarom ik dat doe en welke laagjes je allemaal hebt? Dat lees je in dit blog over het 3+1 lagensysteem.

Vier seizoenen op één dag zijn in de bergen geen uitzondering, ook niet in de zomer

Wat je nog meer meeneemt op een dagtocht met wandelen in de bergen? Ik heb hier mijn paklijst opgeschreven. Ga je een meerdaagse tocht van hut naar hut maken, dan kun je hier gratis een uitgebreide paklijst downloaden met allemaal tips voor onderweg! Zo hoef jij nooit meer lang na te denken wat je allemaal meeneemt tijdens je wandelingen in de bergen. 

Tip 5 Check regelmatig de weersvoorspelling

Vier seizoenen op één dag zijn in de bergen geen uitzondering, ook niet in de zomer. Het is niet voor niets dat ze zeggen “niets zo veranderlijk als het weer”. Bekijk voor vertrek het weerbericht of vraag het in het hotel of de berghut na. Houd ook onderweg het weer en de wolkvorming in de gaten. In de zomer is het aan te raden om op tijd op pad te gaan om te voorkomen dat je oververhit raakt. Ook wil je voorkomen dat je aan het eind van de middag in warmteonweer terecht komt.

Tip 6 tijdens jouw wandeling in de bergen: neem voldoende eten en drinken mee

Neem altijd meer eten en drinken mee dan je verwacht nodig te hebben. Door onvoorziene omstandigheden kan je wandeltocht in de bergen wel eens langer duren dan gedacht. Er is vervolgens niets vervelender dan niets meer te snacken of drinken hebben. Pas ook op met het drinken uit beekjes of andere natuurlijke bronnen. Ondanks dat het water er christal clear uitziet, kan het maar zo zijn dat er hoger op de berg vee staat te grazen. Deze kunnen in het water poepen waardoor de bacterien in het water terecht komen.

Wil je onderweg tijdens je bergwandeling toch uit beekjes drinken dan is mijn tip om een waterfilter mee te nemen.

Onderschat deze tips voor jouw wandeling in de bergen niet!

De 7e tip: Neem voldoende pauzes

Mijn zevende tip is om tijdens je wandeling in de bergen voldoende pauzes te nemen. Niet alleen om wat te eten of drinken en bij te komen, maar ook gewoon om van je omgeving te genieten! Zelf houd ik de regel aan om om de twee uur een korte pauze te houden. Het zorgt ervoor dat je weer even kan opladen en je niet teveel energie aan het begin van je wandeling kwijt bent.

Tip 8: Pas je snelheid aan

Grote stappen snel thuis! Het klinkt misschien raar maar als je de bergen in gaat, pas dan bewust je snelheid aan en loop twee of drie versnellingen lager die berg op dan dat je uit automatisme doet. We hebben namelijk de neiging als een malle die berg op te rennen om vervolgens 100 meter verderop weer bij te moeten komen. Probeer een tempo te vinden dat je twee uur zonder moeite volhoudt. In het begin voelt het waarschijnlijk heel erg traag. Maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je nog genoeg energie over hebt om aan het eind van je bergwandeling ook goed af te kunnen dalen.

Tip 9 is om goed op te blijven letten tijdens je bergwandeling

Het is erg aantrekkelijk om dat geitenpadje te nemen en een stukje af te snijden. Maar komt dat padje ook daadwerkelijk op de route uit waar jij heen wilt? Blijf daarom altijd goed opletten waar je heengaat. Kijk hierbij regelmatig op de kaart of de routemarkering die je onderweg tegenkomt.

Blijf ook in de afdaling terug naar het dal of dat laatste stukje dalen naar de hut alert. Je benen zijn misschien vermoeid en een misstap is daardoor makkelijk gemaakt. Het is daarom belangrijk goed op je voetplaatsing te blijven letten om onaangename glijpartijen of misstappen te voorkomen.

De laatste tip: respecteer de natuur

De bergen en haar alpenweides delen we met schapen, geiten en/of koeien. Je ziet de dieren niet altijd, maar doe hekken of stroomdraden netjes achter je dicht. Geef dieren de ruimte als je ze moet passeren en probeer te voorkomen om dwars door een kudde heen te lopen.

Ga tijdens je tocht ook respectvol om met de natuur. Blijf op de paden om te voorkomen dat je allerlei flora plat trapt, pluk geen bloemen of planten en neem al je afval weer mee naar het dal. Ook de toiletpapiertjes na je sanitaire stop ;-). Zo kan iedereen genieten van het prachtige berglandschap. Wil jij meer weten over hoe je bewust kunt reizen naar de bergen? Lees er dan meer over in de volgende blog.

Lijkt het jou tof om eens een keer meerdere dagen achter elkaar door de bergen te wandelen? Dan is een huttentocht echt iets voor jou!

 

Kijk hier welke huttentochten Meiden in de Bergen dit jaar op de planning heeft staan.