Toffe wintersportactiviteiten in Oostenrijk voor niet-skiërs!

Soca trail Slovenie - voorfoto

Eén van de favoriete wintersportactiviteiten van ons Nederlanders in Oostenrijk is skiën. Kijk jij er ook alweer naar uit?! Ik wel! Maar misschien ben jij helemaal geen skiër? En denk je “HELP, wat nu?”. Wil jij dit jaar naar de sneeuw, maar ben je niet van het skiën of snowboarden? Geen probleem. Er is namelijk nog veel meer te leuks te doen en beleven in de winter. Ik heb een aantal toffe wintersportactiviteiten voor jou op een rijtje gezet. Zo kun jij genieten van de winterpret, zonder van de piste af te hoeven dalen!

Winterwandelen of winter hiken

Ben je een wandelaar? Dan is winterwandelen als wintersportactiviteit superleuk en toegankelijk voor iedereen! Winterwandelen is niets anders dan wandelen in de sneeuw. Het is een laagdrempelige activiteit om de wintersport op en top te beleven. In de winter worden in veel wintersportgebieden in Oostenrijk verschillende winterwandelwegen geprepareerd om te genieten van de natuur en frisse berglucht. Zo kun jij lekker wandelen, zonder dat je tot je knieën in de tiefschnee zakt. Ook als afwisseling op een dag skiën is het zeker een aanrader om het winterse landschap eens van een andere kant te bekijken.

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenenwandelen is hipper dan ooit! Ben jij er nog niet bekend mee? Dan ken je ze waarschijnlijk wel uit films, de grote rackets waarmee men zich vroeger door de sneeuw verplaatsten. Sneeuwschoenwandelen wordt al eeuwen gedaan maar als wintersportactiviteit in Oostenrijk is het een relatief nieuwe vorm van wintersport.

Het fijne van sneeuwschoenwandelen is dat het heel toegankelijk is voor iedereen. Kan je wandelen, dan kun je sneeuwschoenwandelen! Tijdens het sneeuwschoenwandelen ben je helemaal één met de natuur en geniet je van de rust en de natuur op een hele andere manier. Je kunt écht off the beaten track het winterse landschap ontdekken. Hoog tijd dus om de omgeving op sneeuwschoenen te verkennen! In veel gebieden in Oostenrijk heb je verschillende gemarkeerde sneeuwschoenpaden. Zo kan jij zelfstandig op pad.

Vind je dit toch nog wat spannend? Of wil je echt weg van de paden het winterwonderland ontdekken? Ga dan met een gids op pad. De gids kent het de mooiste plekken in het gebied en zorgt ervoor dat je veilig op pad gaat. Nieuwsgierig geworden naar deze wintersportactiviteit? In deze blog lees jij meer over wat sneeuwschoenwandelen is.

Lijkt jou sneeuwschoenwandelen tof!?

Tijdens de sneeuwschoenwandel tocht in het Dal der Almen ga jij de winterse bergen op sneeuwschoenen écht anders beleven! Ga jij mee op wintersavontuur!?
Sneeuwschoenwandelen Oostenrijk - wandelen in de sneeuw

Ijsklimmen

Klimmen op de rotsen in de bergen is je waarschijnlijk wel bekend. In de winter wordt dit een wat grotere uitdaging met dikke handschoenen en al die sneeuw. Wil je in de winter tocht klimmen. Dan ben je in Nederland al snel aangewezen op een klimhal. Maar er is goed nieuws, want ook in de winter kun je als wintersportactiviteit klimmen en klauteren: ijsklimmen.

Bij ijsklimmen beklim je bevroren watervallen! Je bedwingt hierbij gezekerd een ijswand met pickels en stijgijzers om als een soort spiderman tegen een muur van ijs omhoog te komen. Hoe vet is dat! Als je je opgeeft voor een introductieles leren ze je de fijne kneepjes van het ijsklimmen.

Ijsklimmen op een grote waterval

Paarden- of hondenslee rit als wintersportactiviteit

Wil jij je geliefde verrassen met iets romantisch dan is dit je kans! Het is namelijk misschien wel de meest romantische activiteit die je kunt doen: een rit op een paardenslee met uitzicht op de besneeuwde bergen. Neem wel een dekentje mee, want als je stilzit kan het stiekem snel frisjes worden. Ga je richting Scandinavië op wintersport? Kijk dan eens om een sleetocht te maken met husky’s en ervaar hoe het is om voorgetrokken te worden door een roedel honden! Het zal je verbazen hoe snel ze gaan ;-).

Rodelen

Misschien wel één van de tofste wintersportactiviteiten die je in Oostenrijk kunt doen, is rodelen! Het is een activiteit die in mijn ogen tijdens de wintersport zeker niet mag ontbreken. Op een houten slee van de berg af glijden. Het haalt in iedereen het kind weer helemaal naar boven!

Wat het verschil is tussen rodelen en sleeën? Rodelen is niets anders dan ‘langebaan sleeën’. Je kan met rodelen met een aardige vaart de berg af roetsjen op je houten slee. Tegenwoordig heeft bijna ieder wintersportgebied in Oostenrijk wel de mogelijkheid om te rodelen. Vaak wordt er op een avond in de week de baan ook opengesteld voor avond rodelen. Voor de veiligheid is het aan te raden om een helm op te zetten!

Langlaufen

Wil jij lekker actief bezig zijn tijdens de wintersport? Ga een langlaufen! Langlaufen is een wintersportactiviteit waarbij je jezelf op een andere manier voortbeweegt op latten. Het wordt veelal gedaan op een vlak of licht glooiend terrein. Ben je niet zo van de snelheid en hard van een berg af naar beneden sjeezen? Dan is langlaufen een superleuke wintersportactiviteit om te ondernemen.

Ben je er nog niet bekend mee? Neem een paar uur les en je krijgt de kneepjes van het langlaufen uitgelegd door de instructeur. En binnen no time glijdt jij over de loipes!

Wil jij de winter écht anders beleven?

Tijdens de wintersport break in Oostenrijk laten we je genieten van alle toffe wintersportactiviteiten buiten de pistes. Je gaat hiken door de sneeuw, binden de rackets onder en gaan sneeuwschoenwandelen. Daarnaast ga je met de lange latten onder je voeten lekker actief de loipes bedwingen tijdens een lesje langlaufen. En naast dat we natuurlijk ook gaan rodelen, slaap je ook een nacht in een échte berghut midden in de bergen!

Wat ga jij deze winter uitproberen!?

 

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…