Wil jij deze zomer in de bergen een tocht van berghut naar berghut maken, dan is het slim te trainen voor een huttentocht. Supertof! Je gaat de bergen op deze manier echt op een andere manier beleven. Wandelen door de bergen is sportief, inspannend en tegelijkertijd kun je mentaal helemaal ontspannen. Onderweg ga je merken dat je meer in het moment kunt genieten van de mooie uitzichten, de kleine dingetjes als een warme kop thee of een lokale lekkernij. Wil jij optimaal kunnen genieten van je huttentocht, dan is het aan te raden om hiervoor te gaan trainen. Hoe je dat doet, dat vertel ik je in deze blog.
Trainen voor een huttentocht
De voorpret van een vakantie begint vaak al bij het uitzoeken waar de reis heen gaat. Bij een huttentocht zit een deel van de voorpret ook in de voorbereiding, namelijk het trainen. Voor het maken van een huttentocht is naast een goede basisconditie ook spierkracht nodig.
Het doel van de voorbereiding voor een huttentocht is dan ook om de kracht- en duuruithoudingsvermogen dusdanig te trainen dat een meerdaagse huttentocht lopen een eitje wordt. Waar wil je dan naartoe werken? Ja, dat is geheel afhankelijk van de tocht en het gebied waar je gaat lopen!
Wat moet je dan precies trainen voor een huttentocht?
In de voorbereiding op een huttentocht zijn er een aantal zaken die je wilt trainen. Je wilt natuurlijk je wandelconditie trainen door kilometers te maken. Het is ook aan te raden om het lopen met rugzak te gaan trainen. Daarnaast wil je spierversterkende oefeningen doen om ervoor te zorgen dat de hoogtemeters minder moeite kosten. Ook stabiliteit- en mobiliteitsoefeningen zorgen ervoor dat je je makkelijker door verschillend terrein kan bewegen. Samengevat wil je dus de volgende elementen gaan trainen:
- Uithoudingsvermogen
- Rugzak fitheid
- Kracht
- Stabiliteit- en mobiliteit
Uithoudingsvermogen trainen
Bij het trainen van je uithoudingsvermogen gaat het vooral om het uitoefenen van duursporten zoals, hardlopen, fietsen of natuurlijk wandelen. Uithoudingsvermogen gaat er met een huttentocht uiteindelijk voor zorgen dat je 4, 5 of misschien wel 7 uur op een dag kunt lopen.
Train as you fight!
Rugzak fitheid trainen voor een huttentocht
Het gaat er bij rugzak fit worden vooral om dat je gewend raakt aan het lopen met rugzak. Dit is namelijk niet voor iedereen een dagelijkse bezigheid. En het lopen met rugzak met gewicht erin is echt een andere belasting dan een wandeling zonder rugzak. Ben je het niet gewend om te lopen met rugzak? Ga dit in de training voor je huttentocht dan geleidelijk opbouwen. Hierbij kun je natuurlijk je rugzak op een gegeven moment zo inpakken zoals je het tijdens de huttentocht zelf ook zou doen ;-).
Krachttrainen voor een huttentocht
Waarom moet ik krachttraining doen voor een huttentocht, denk je misschien wel?! Ik adviseer iedereen altijd om krachttraining te doen omdat dit ervoor zorgt dat je spieren en gewrichten sterker worden. Sterkere spieren en gewrichten hebben een grotere belastbaarheid en hebben meer kracht. En dit heb je nodig tijdens een huttentocht als je bergopwaarts of afwaarts loopt. Bergopwaarts lopen is namelijk te vergelijken met traplopen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar na 3 verdiepingen gaat bij mij mijn hardslag aardig omhoog! Train je je beenspieren, zal dat bergopwaarts lopen een stuk makkelijker worden.
Dat geldt ook voor het trainen van je core en rug. Deze wil je trainen om ervoor te zorgen dat je tijdens het lopen stabiel blijft met je rugzak en het dragen van de rugzak zelf makkelijker wordt. Wat misschien wel vaak vergeten wordt, zijn de knieën. Die krijgen tijdens een huttentocht vooral bergafwaarts best wel wat te voorduren. Door bijvoorbeeld squads train je ook je knieën waardoor je de belastbaarheid ervan verhoogt. Dit zorgt dat je minder last krijgt van de ‘klappen’ op je knieën in de afdaling.
Nog een reden om krachttraining te doen in de voorbereiding op een huttentocht is dat het de kans op blessures onderweg verkleint. En we willen natuurlijk allemaal zonder kleerscheuren in de volgende hut aankomen, toch!? Wat zijn de spiergroepen die ik altijd train:
- Beenspieren;
- Rugspieren;
- Core;
- Kuitspieren;
Stabiliteit- en mobiliteit trainen
Als laatst is er nog stabiliteit en mobiliteit dat je wilt trainen om ervoor te zorgen dat je makkelijk door het bergterrein kunt bewegen. Grote kans dat een deel van je tocht over ongelijke ondergrond loopt. Met een goede stabiliteit- en mobiliteit van bijvoorbeeld enkels en knieën loop je veel makkelijker over dit soort ondergrond zonder dat je continue uit balans raakt. Hier vindt je voorbeelden van stabiliteit– en mobiliteitsoefeningen.
Hoe vaak per week ‘moet’ ik trainen?
Het aantal keer per week dat je traint voor een huttentocht hangt natuurlijk af van de tijd die je hebt. Daarnaast hangt het ook af van de basisconditie die je al hebt. In de regel geldt het volgende:
- 1x per week trainen is onderhoud
- 2x per week trainen zorgt voor een verbetering
- 3x per week trainen zorgt voor een sterke verbetering
Het belangrijkste voor het trainen voor een huttentocht is dat je de training opbouwt! Ga dus niet meteen met een rugzak van 10 kilogram 20 kilometer lopen als je dat nog nooit gedaan hebt. Ga ook niet meteen 50 kilometer fietsen als je normaal 10 kilometer fietst. En dat geldt ook voor het opbouwen van krachtoefeningen, zorg dat je een opbouwschema hanteert waarbij je de belastbaarheid op de spieren geleidelijk opvoert om blessures te voorkomen.
Kan ik dit alleen trainen in de sportschool?
Eerlijk, nee natuurlijk niet! Natuurlijk kun je aan de ene kant zelf met kracht- en duurtraining in de sportschool aan de slag. Aan de andere kant kun je groepslessen volgen of thuis met oefeningen aan de slag. Zelf kom ik sinds ik in Oostenrijk woon niet meer in de sportschool, simpelweg omdat die er niet is. Ik combineer alle elementen in bootcamp trainingen, waarbij ik hardloop en onderweg kracht- en stabiliteitsoefeningen doe. Zo heb ik drie vliegen in één klap! Maar de manier waarop je gaat trainen voor je huttentocht is natuurlijk geheel wat je zelf leuk en fijn vindt.
Denk ook aan je herstel na een training
Zorg na een lange wandeltraining of zware krachttraining voor voldoende herstel. Hierbij geld dat de opbouw van spiermassa en uithoudingsvermogen het best is met een hersteltijd van 36 uur. Herstel betekend niet dat je niets moet doen, actief herstel is juist goed. Denk hierbij aan wandelen zonder rugzak of bijvoorbeeld zwemmen.
Train as you fight!
Als laatst wil ik je nog een mooie quote meegeven die we binnen Defensie regelmatig gebruiken ‘train as you fight’. Wat wil ik hiermee zeggen? Tijdens een huttentocht is de kans groot dat je een keer in de mist, regen of wind komt te lopen. Het klinkt niet heel aantrekkelijk om te doen, maar ga ook tijdens je wandeltochten in de voorbereiding op pad als het weer er net niet helemaal goed uitziet. Zo weet je ook meteen hoe je gear het houdt in deze omstandigheden ;-).
En ook hoogtemeters kun je in Nederland prima trainen tijdens je wandelingen. Nederland is tocht niet zo plat als we gekscherend wel eens zeggen. Hier vind je een aantal gebieden waar je mooi hoogtemeters kunt trainen.
En dan rest mij je veel plezier en succes te wensen met het trainen!
Lijkt het jou nu ook tof om een keer van berghut naar berghut door de bergen te trekken? Meiden in de Bergen laat je met haar huttentochten de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentochten die er dit jaar gepland staan.
Huttentocht Oostenrijk beginners
Beginnende BergMeid huttentocht
Droom je al even van een meerdaagse tocht van hut naar hut door de bergen, maar is het er nog nooit van gekomen? Wandelen over karrenwegen door almweides, oerbossen, langs watervallen en kabelende beekjes. Dan is dit dé huttentocht voor jou! De huttentocht voor beginners door het Raurisertal is speciaal voor degene die voor het eerst een meerdaagse tocht door de bergen willen maken. We wandelen door oerbossen en over almweides met het rinkelen van de koeienbellen op de achtergrond. Ga jij mee op avontuur?!
Huttentocht Rätikon gebergte
Sportieve BergMeid huttentocht
Kan jij ook zo genieten van die panorama’s en vergezichten in de bergen? In het Rätikon gebergte waan je je op de set van Lord of the Rings. Vergezichten, ruige bergtoppen en hellingen vol bloemen behoren tot ons dagelijkse uitzicht. Deze huttentocht trekken we samen door een prachtig decor waarbij het uitzicht om iedere hoek er net weer even anders uitziet! Ben jij toe aan wat frisse berglucht? Dan is de sportieve BergMeid huttentocht dé huttentocht voor jou!
Huttentocht Spaanse Pyreneeën
Ruige BergMeid huttentocht
Weg van de gebaande paden naar een onontdekt stukje Europa. Deze huttentocht trekken we door het land van de kronkelende wateren: Aigües Tortes Nationaal Park. Het gebied is wild, ongerept en omsloten door bergtoppen boven de drieduizend meter. Wil jij off the beaten track ontdekken hoe ruig en gaaf de Spaanse Pyreneeën zijn? Dan is deze Ruige BergMeid huttentocht door de Pyreneeën iets voor jou! Ga mee op avontuur.