5x uitdagende huttentocht voor gevorderden in Oostenrijk

Ben jij fan van de bergen en weet je wat het betekent om een meerdaagse tocht te lopen? Grote kans dat dat smaakt naar meer, hoger en verder. Oftewel, een huttentocht voor ervaren bergwandelaars. Je bent benieuwd wat de bergen je nog meer te brengen hebben! Gelukkig zijn er ook voor de ervaren hikers veel mogelijkheden, bijvoorbeeld met een uitdagende huttentocht. Schrik jij niet van het maken van veel hoogtemeters, op blokkenterrein en soms op luchtige passages? Dan hebben wij 5x leuke en uitdagende huttentochten voor je op een rijtje gezet!

 

Wat maakt een huttentocht uitdagend?

Zoals je misschien in onze blog over huttentochten voor beginners hebt gelezen zijn er verschillende aspecten die bepalen of een huttentocht geschikt is voor beginners of voor ervaren hikers. Een aantal punten waar we rekening mee houden bij het bepalen of een tocht uitdagend is en dus voor de ervaren wandelaar:

 • Het aantal hoogtemeters: dit kan zeker boven de 1000 hoogtemeters uitkomen. Soms een enkelen dag, maar soms ook meerdere dagen achter elkaar. Dat vraagt fysieke fitheid en kracht in de benen.
 • De afstanden: Ondanks dat dit niet het belangrijkste punt is, houden we er wel rekening mee. Een tocht kan ook op eenvoudig terrein veel kilometers hebben, maar op moeilijk terrein duren de kilometers nog langer. Met deze huttentochten heb je regelmatig dagetappes van 7 tot 8 uur. Met uitschieters tot 9 uur. Dat zijn lange dagen en ook dat vraagt weer uithoudingsvermogen.
 • Het terrein: Bij deze huttentochten kom je dus regelmatig uitdagend terrein tegen. Bijvoorbeeld blokkenterrein, bekabelde stukken of steile afgronden. Tredzekerheid is hier absoluut nodig. Bij deze tochten kom je dus ook regelmatig zwarte bergpaden tegen. Dat zijn de moeilijkste gemarkeerde wandelpaden die er in Oostenrijk zijn. Ook moet je rekening houden met sneeuwvelden die hoger in de bergen tot laat in de zomer kunnen blijven liggen.
Uitdagende Huttentocht Gschnitztal - staalkabels onderweg2
Huttentocht met zwarte paden in Oostenrijk
Uitdagende huttentocht staalkabels

Bij verschillende huttentochten kom je dus lange passages tegen die over technisch uitdagend terrein gaan. Denk bijvoorbeeld aan steile afgronden, blokkenterrein of staalkabels die je helpen om een passage over te komen. Benieuwd welke tochten zo uitdagend zijn? Je leest het hieronder!

Stubaier Höhenweg

 • Aantal dagen: 8 of 9
 • Afstand: 80 kilometer
 • Hoogtemeters: 6000

De Stubai Höhenweg is een uitdagende trektocht die je door het prachtige Stubaital leidt. Deze tocht bied je uitzichten op de Stubaier Alpen en bijbehorende gletsjers die je in de verte kan zien. Je komt langs verschillende berghutten waar je kunt genieten van lokale gerechten en gastvrijheid, maar ook is het mogelijk om sommige korte passages te combineren tot 1 lange dag. Het terrein kan uitdagend zijn met steile passages en blokkenterrein. Het is ook mogelijk om een deel van de Stubaier Hohenweg te lopen en zo de route in te korten.

 

Peter Habeler runde

 • Aantal dagen: 7
 • Afstand: 41 kilometer
 • Hoogtemeters: 4200  meter

De Peter Habeler Runde is vernoemd naar de beroemde Oostenrijkse bergbeklimmer Peter Habeler. Deze tocht biedt een uitdagende ervaring in de Zillertaler Alpen. De route loopt door ruige en afgelegen gebieden en vereist een goede conditie en ervaring met bergwandelen. Je krijgt er wel spectaculaire uitzichten voor terug, maar ook hier vind je uitdagende passages met kabelzekeringen en steile hellingen.

 

Berliner Höhenweg

 • Aantal dagen: 8
 • Afstand: 85 kilometer
 • Hoogtemeters: 6600 meter

De Berliner Höhenweg in de Zillertaler Alpen biedt een uitdagende en gevarieerde route. Het pad loopt langs bergkammen en door valleien, uitzichten op gletsjers en over blokkenterrein. Ook passer je de beroemde Olpererhutte waar je de bekende brugfoto kan maken. Ook hier is tredzekerheid en ervaring belangrijk!

 

Gschnitztaler Höhenweg

 • Aantal dagen: 7
 • Afstand: 65 kilometer
 • Hoogtemeters: 5100 meter

De Gschnitztaler Höhenweg is een uitdagende tocht in het Gschnitztal. Deze route is wat minder bekend dan de nabij gelegen Stubaier Höhenweg, maar zeker net zo mooi. 1 passage delen deze twee huttentochten zelfs. Het kan soms smal en steil zijn met enkele luchtige passages, maar beloont je met prachtige alpenlandschappen.

 

Huttentocht Hohe Tauern

 • Aantal dagen: 5
 • Afstand: 52 kilometer
 • Hoogtemeters: 3400

Deze tocht voert door het Nationaal Park Hohe Tauern, met zijn imposante berglandschap en diverse fauna. Het is een uitdagende route met lange dagetappes en soms ook redelijke hoogteverschillen. Je hebt de mogelijkheid om extra toppen te beklimmen als je nog energie over hebt! Soms zelfs perfect voor een zonsondergang.

 

Huttentocht Berliner Hohenweg
Huttentocht Hohe Tauern top

Zelfstandig een uitdagende huttentocht plannen?

Zelfstandig een uitdagende huttentocht plannen vereist gedegen onderzoek, ervaring in bergwandelen en een goede fysieke conditie. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op alle omstandigheden die je onderweg kunt tegenkomen. Bijvoorbeeld regen of sneeuw op hoogte. Ook is het belangrijk om tredzeker te zijn en geen last te hebben van hoogtevrees. Bij alle tochten kom je namelijk passages tegen met steil afgronden en stukken kabel. Ook komt het nog regelmatig voor dat je sneeuwpassages passeert, zeker wanneer je de hoogte in gaat. Het is belangrijk dat je je daar comfortabel bij voelt.

Klinkt als iets voor jou? Misschien ben je benieuwd hoe je zo’n tocht dan precies aanpakt. Gelukkig hoef je dat niet helemaal zelf uit te zoeken, want met onze berggidsjes helpen we je met een ideale voorbereiding. Zo ga jij goed voorbereid op pad! De berggidsjes voor een uitdagende huttentocht vind je hieronder.

Een uitdagende huttentocht lopen met een gids?

Wil je wel de uitdaging aan, maar ben je nog niet zeker genoeg van jezelf? Dan is het een mogelijkheid om met een ervaren gids op pad te gaan. Als je met een gids gaat kan zij letten op je wandeltechniek, tips geven op lastige passages en zorgt er voor dat je als groep een prettig tempo loopt. Zo kan jij toch die stap buiten je comfortzone zetten! Ook met Meiden in de Bergen kan je een uitdagende huttentocht lopen. Bijvoorbeeld de tocht in de Hohe Tauern! Ga jij met ons mee?

Geschreven door Sylvia

Geschreven door Sylvia

Hoi ik ben Sylvia en ben al jaren gek op de bergen. In de bergen voel ik me vrij. De combinatie van fysieke uitdaging en de rust om je heen trekt me het meest. De ene dag staat in het teken van grootse uitdagingen en de andere geeft totale ontspanning. In de bergen is geen dag hetzelfde. Tel daarbij de gezellige berghutten en de mooie omgeving en je hebt de perfecte combinatie. Of ik nu ga hiken, klettersteigen of mountainbiken. Op elke manier hebben de bergen wat te bieden!

Deze blogs zijn misschien ook interessant…