Veel gestelde vragen
Reizen met Meiden in de Bergen
Voor wie zijn de bergtochten met Meiden in de Bergen?
Voor alle meiden, dames en vrouwen die:
- Wel wat me-time kunnen gebruiken;
- Van een fysieke uitdaging houden;
- Op zoek zijn naar een offline avontuur om samen te delen;
- Een dosis gezonde berglucht en mooie natuur kunnen gebruiken;
- Op een toffe bergtrip met gelijkgestemde vrouwen willen;
- Geen idee hebben waar te beginnen met het plannen van een bergtocht;
- Nog geen hike maatje gevonden hebben om mee op pad te gaan;
- Helemaal genoeg hebben van alle prikkels en de vertrouwde omgeving even achter zich willen laten.
Wat is een bergsportverzekering?
Dit is een reisverzekering met bergsportdekking. Het belangrijkste om bij je verzekering na te vragen is of redding en helikopter repatriëring er bij inbegrepen is.
Heb je nog geen reisverzekering? Dan is de reisverzekering van de Nederlandse Klim- en Bergsport vereniging een uitgebreide verzekering met de juiste dekkingen. Hier vind je meer informatie.
Kan ik mezelf ook alleen aanmelden voor een bergtocht?
Maar natuurlijk! Mede daarom organiseer ik juist de huttentochten met Meiden in de Bergen. Zodat jij samen met andere dames de bergen kunt ontdekken én wie weet wel een nieuw wandelmaatje leert kennen.
Heb ik bergwandel ervaring nodig voor de BergMeid basecamps?
Voor de BergMeid basecamps heb je geen bergwandel ervaring nodig. Tijdens deze basecamps gaan we juist werken aan onze bergskills om ervoor te zorgen dat jij met vertrouwen en vol zelfvertrouwen de bergen zelfstandig kunt gaan ontdekken!
Eén van de elementen hierbij zijn bergwandeltechnieken. Hierbij leer je hoe je efficient door verschillende soorten terrein kunt bewegen.
Je gaat tijdens een BergMeid basecamp dus niet alleen genieten van de prachtige bergwereld en het bergleven, maar je gaat ook veel leren!
Hoe kom ik naar het startpunt van de tocht?
Met de trein! Alle tochten van Meiden in de Bergen zijn zo gepland dat ze bereikbaar zijn met het OV. Hierbij is het grootste deel van de reis mogelijk met de trein.
Vaak is het zo dat de trein in het hoofddal blijft. Daarom is het laatste stukje vaak met de bus.
Daarnaast stimuleert Meiden in de Bergen haar deelneemsters gezellig samen te reizen! Dit kan met de trein, maar natuurlijk ook met de auto wat weer scheelt in de kosten. Om dit te faciliteren en makkelijk vragen te stellen, wordt er voorafgaand aan de tocht een whatsapp-groep aangemaakt.
Huttentochten
Voor wie is een huttentocht met Meiden in de Bergen?
Voor alle meiden, dames en vrouwen die:
- Wel wat me-time kunnen gebruiken;
- Van een fysieke uitdaging houden;
- Op zoek zijn naar een offline avontuur om samen te delen;
- Een dosis gezonde berglucht en mooie natuur kunnen gebruiken;
- Op een toffe bergtrip met gelijkgestemde vrouwen willen.
In onze ogen is hiervoor een huttentocht dé ideale manier om te genieten van al het moois wat de bergen te bieden hebben! Je gaat echt ervaren dat je door een fysieke prikkel, mentaal en lichamelijk kunt ontspannen. Dit in combinatie met een dosis frisse berglucht, gezelligheid en goed eten maakt het avontuur compleet.
Ben ik fit genoeg voor de huttentocht?
Iedereen die gezond is, kan lopen en sporten, kan een huttentocht lopen! En met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.
Natuurlijk is een basisconditie fijn. Kan je 5 kilometer hardlopen of eenvoudig 20 kilometer wandelen, dan gaat het wel goedkomen!
Ik wil je daarnaast aanraden om ook te gaan oefenen met het lopen met rugzak. Je zult tijdens de huttentoch zelf je rugzak van 5 à 8 kg op je rug dragen. Daarnaast is het goed om krachttraining te gaan doen voor je been- en rugspieren, maar ook zeker je core.
Er is een bonusgidsje met daarin trainingsschema’s hoe jij je fysiek voor kunt bereiden op een huttentocht. Deze krijg jij bij aankoop van één van de berggidsjes zodat je je optimaal kunt voorbereiden!
Wat is de gemiddelde leeftijd voor de huttentochten?
De leeftijd van dames die meegaan met huttentochten van Meiden in de Bergen is erg divers. Maar laat ik voorop stellen dat iedereen boven de 18 jaar welkom is!
De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 55 jaar. Ben je ouder? Dan ben je ook welkom! Er zijn ook al dames van 60+ mee op pad geweest.
Heb ik bergwandel ervaring nodig voor een huttentocht?
Of je bergwandelervaring nodig hebt, is afhankelijk van de huttentocht. Voor de Beginnende BergMeid bijvoorbeeld heb je die niet nodig. Deze is juist zo ontwikkeld dat je meekunt als je voor het eerst een huttentocht gaat maken.
Heb je daarentegen al ervaring met bergwandelen of huttentochten, dan kun je ervoor kiezen om een wat uitdagendere tocht te kiezen. Hierbij kun je dan meer rotsachtig terrein verwachten, meer hoogtemeters of langere dagetappes.
Bij iedere huttentocht staat aangegeven of je bergwandel ervaring nodig hebt en wat je kunt verwachten voor terrein tijdens de tocht.
Over wat voor paden gaan de huttentochten?
Dit is ook afhankelijk van de huttentocht die je gaat maken. Maar in de bergen heb je een grote verscheidenheid aan soorten paden en ondergronden. Zo zijn er de karren-,bos- en almpaden die vaak goed begaanbaar zijn. Kom je hoger in de bergen dan wordt de ondergrond van de bergpaden steeds rotsachtiger. Tot je je in het alpiene terrein begeeft waarbij de ondergrond vaak alleen nog maar uit rotsen bestaat.
Toch zijn het soort paden ook afhankelijk van het gebied waar de huttentocht doorheen loopt. Daarom wordt er voor iedere huttentocht aangegeven over wat voor soort paden de tocht loopt.
Wat neem ik allemaal mee op huttentocht?
Tijdens een huttentocht neem je al je spullen in je eigen rugzak op je rug mee. Gelukkig krijg je in de hut een lekker diner en hebben ze er matrassen en dekens. Een slaapzak en eten hoef je dus niet mee te nemen. De rest van je spullen wel. Wat dat allemaal is, vind je hier in de paklijst voor huttentochten. Met deze paklijst kom je op een gewicht tussen de 6 en 8 kilogram uit wat je rugzak zal wegen (exclusief water).
Hoe train ik voor een huttentocht wandelvakantie?
Trainen voor een huttentocht bestaan uit een aantal elementen:
Uithoudingsvermogen trainen
Krachttraining
Rugzak fitheid trainen
Stabiliteit- en mobiliteit trainen
Hoe je dat doet? Daarover lees je alles in dit blog.
Wat kan ik verwachten bij het slapen in een berg- of almhut?
Het slapen in de bergen is een beleving op zich! Het is afhankelijk in welke berg- of almhut je slaapt, maar een overnachting is basic maar comfortabel. Voor een overnachting in een berghut heb je keus uit 3 mogelijkheden:
- Tweepersoonskamer
- Meerpersoonskamer – stapelbedden
- Lager kamer – aaneengeschakelde matrassen
Wil jij meer weten over de huisregels in een berghut? Lees het hier.
Huttentochten met kids
Voor wie zijn de huttentochten met kinderen?
De huttentocht met kinderen die momenteel op de agenda staat bij Meiden in de Bergen is voor alle moeders met kinderen tussen de 7-12 jaar. Dit kunnen zowel jongens als meiden zijn.
Ook is het mogelijk om als moeder met meerdere kinderen mee op pad te gaan. Het zal niet alleen een avontuur worden voor je kind, maar net zo goed voor jou!
Hoe bereiden we ons voor op een huttentocht met kinderen?
Ga je met Meiden in de Bergen mee op huttentocht samen met je kind dan krijg je in aanloop naar de huttentocht allerlei informatie om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden.
Voor de huttentochten met kinderen zit daar natuurlijk speciaal informatie bij hoe jij je samen met je zoon of dochter kunt voorbereiden. Hierbij kun je denken aan informait hoe je samen kunt gaan oefenen, wat jij en je kind aanmoeten en wat jullie te wachten staat in de berghutten.
Wat als mijn kind vermoeid raakt of zich verveelt tijdens de tocht?
Het grote voordeel van een huttentocht samen met andere kinderen is dat ze elkaar motiveren om tot het einddoel te komen: de volgende hut. Daarnaast zullen wij als gids daarin ook onze skills inzetten om de kinderen gemotiveerd houden om spelenderwijs naar de volgende bestemming te komen.
Daarnaast zijn de tochten zo opgebouwd dat ze goed te doen zijn voor kinderen en er genoeg mogelijkheden zijn om onderweg te pauzeren en uit te rusten. Daarnaast doet een ijsje op de plaast van bestemming wonderen ;-).
Zijn de hutten geschikt voor kinderen?
De berg- en almhutten waar we overnachten tijdens de huttentochten met kinderen zijn zeer geschikt voor met kinderen. Het zal even iets anders zijn dan de slaapkamer thuis, maar het avontuur samen met mama en de andere kinderen maakt het een onvergelijke ervaring!
Ook zijn in alle hutten de basisfaciliteiten zoals, douche, toilet en water aanwezig.
Wat als mijn kind speciale voedingsbehoeften heeft?
Heeft je kind een allergie of dieetwens? Dan is de kans groot dat daar rekening mee gehouden kan worden. Natuurlijk is het afhankelijk van de allergie of dieetwens, maar tegenwoordig kunnen ze met veel zaken rekening houden met het eten. Vegetarisch, glutenvrij of notenallergie vormen vaak geen probleem.
Geef het bij de boeking aan en dan kunnen wij het altijd navragen bij de hut of het mogelijk is of dat je zelf misschien nog extra snacks mee moet nemen.
Basecamp tochten
Voor wie zijn de basecamp tochten met Meiden in de Bergen?
Voor alle meiden, dames en vrouwen die:
- Wel wat me-time kunnen gebruiken;
- Van een fysieke uitdaging houden;
- Op zoek zijn naar een offline avontuur om samen te delen;
- Een dosis gezonde berglucht en mooie natuur kunnen gebruiken;
- Op een toffe bergtrip met gelijkgestemde vrouwen willen.
Maar hierbij niet dagelijks met een zware rugzak van berghut naar berghut wilt zeulen. En juist vanuit een vaste plek midden in de natuur de bergwereld wilt ontdekken.
Ben ik fit genoeg voor de basecamp tochten?
Iedereen die gezond is, kan lopen en sporten, kan mee met de dagtochten tijdens de BergMeid basecamps! En met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.
Natuurlijk is een basisconditie fijn. Kan je 5 kilometer hardlopen of eenvoudig 15 kilometer wandelen, dan gaat het wel goedkomen!
Ik wil je daarnaast aanraden om krachttraining te gaan doen voor je been- en rugspieren, maar ook zeker je core.
Voorafgaand aan de tocht krijg je van mij informatie over hoe jij jezelf het best voor kunt bereiden!
Waar slaap ik tijdens de BergMeid basecamps?
Waar je slaapt is afhankelijk van het BergMeid basecamp dat je boekt. De basecamps kenmerken zich door hun locaties midden in de bergen. Dit kunnen berg-, of almhutten zijn of bijvoorbeeld een wat luxer bergchalet.
De accommodaties van waaruit de basecamps plaatsvinden, beschikken allemaal over de basisfaciliteiten.
Heb ik bergwandel ervaring nodig voor de BergMeid basecamps?
Voor de BergMeid basecamps heb je geen bergwandel ervaring nodig. Tijdens deze basecamps gaan we juist werken aan onze bergskills om ervoor te zorgen dat jij met vertrouwen en vol zelfvertrouwen de bergen zelfstandig kunt gaan ontdekken!
Eén van de elementen hierbij zijn bergwandeltechnieken. Hierbij leer je hoe je efficient door verschillende soorten terrein kunt bewegen.
Je gaat tijdens een BergMeid basecamp dus niet alleen genieten van de prachtige bergwereld en het bergleven, maar je gaat ook veel leren!
Hoe zwaar is mijn rugzak?
Doordat we iedere dag op pad gaan vanuit een hotel heb je alleen een goede dag rugzak nodig. Hierin neem je de spullen mee die je tijdens een normale dagwandeling ook meeneemt. Omdat we in de winter op pad zijn, is wat extra warme kleding of drinken natuurlijk wel lekker!
Boek je deze wintersport break dan ontvang je vooraf een paklijst met wat je allemaal nodig hebt.
Heb ik voor de winter trips bergwandel- of wintersport ervaring nodig?
Voor de wintersport break heb je niet perse bergwandel- of wintersport ervaring nodig. Natuurlijk is het fijn als je weet wat het is om in bergachtig terrein te wandelen. Draai jij je hand niet om voor een uitdaging, dan zit je goed!
Tijdens de verschillende activiteiten zullen de gidse en leraren je de tips en tricks meegeven om makkelijker en met vertrouwen op pad te gaan.
Winter tochten
Wat is sneeuwschoenwandelen?
Sneeuwschoenwandelen is een vorm van wandelen waarbij we sneeuwschoenen onder onze voeten hebben. Deze sneeuw schoenen zorgen ervoor dat je niet tot je heupen in de sneeuw wegzakt.
Wil je precies weten wat sneeuwschoenwandelen is en wat je kunt verwachten als je het voor het eerst gaan doen? Lees dan de blog over ‘Wat is sneeuwschoenwandelen‘ en ‘Voor het eerst sneeuwschoenwandelen‘
Ben ik fit genoeg voor bergwandelen in de winter?
Iedereen die gezond is, kan lopen en sporten, kan mee op sneeuwschoentocht. Daarnaast kom je met een beetje doorzettingsvermogen een heel eind!
Het is wel goed om jezelf te weten dat bergwandelen met sneeuwschoenen in de winter fysiek zwaarder is en meer energie kost dan wandelen in de bergen in de zomer. Daarom is het goed om extra krachttraining te gaan doen voor je been- en rugspieren, maar zeker ook je core.
Natuurlijk is een basisconditie fijn. Kan je 5 kilometer hardlopen binnen 30 minuten of eenvoudig 20 kilometer wandelen met lichte hoogteverschillen, dan gaat het wel goedkomen!
Voorafgaand aan de tocht krijg je van mij informatie over hoe jij jezelf het best voor kunt bereiden!
Heb ik voor de winter trips bergwandel- of wintersport ervaring nodig?
Voor de wintersport break heb je niet perse bergwandel- of wintersport ervaring nodig. Natuurlijk is het fijn als je weet wat het is om in bergachtig terrein te wandelen. Draai jij je hand niet om voor een uitdaging, dan zit je goed! Tijdens de verschillende activiteiten zullen de gidse en leraren je de tips en tricks meegeven om makkelijker en met vertrouwen op pad te gaan.
Ga je mee sneeuwschoenwandelen van berg- naar almhutten dan is het wel erg fijn als je al bergwandelervaring hebt. Dit komt vooral omdat het wandelen door de sneeuw met sneeuwschoenen pittiger is dan bergwandelen in de zomer.
FAQ Berggidsjes
Voor wie zijn de zelfstandige huttentochten?
Voor iedereen die:
- Liever met eigen vriend(in), vrienden of collega’s op bergavontuur gaat;
- Van een fysieke uitdaging houden;
- Onbezorgd wilt genieten van de bergen;
- Een dosis gezonde berglucht en mooie natuur kunnen gebruiken;
- Zich niet druk wilt maken over de route;
- De vrijheid wilt hebben om te gaan wanneer het jou uitkomt;
- Liever niet met een groepsreis de bergen ingaat.
In onze ogen is hiervoor een huttentocht dé ideale manier om te genieten van al het moois wat de bergen te bieden hebben! Jij krijgt van ons de route met kaart, alle tools, tips en informatie aangeleverd om zelfstandig op pad te gaan en de bergen te ontdekken.
Ben ik fit genoeg voor de huttentocht?
Iedereen die gezond is, kan lopen en sporten, kan een huttentocht lopen! En met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.
Natuurlijk is een basisconditie fijn. Kan je 5 kilometer hardlopen of eenvoudig 20 kilometer wandelen, dan gaat het wel goedkomen!
Ik wil je daarnaast aanraden om ook te gaan oefenen met het lopen met rugzak. Je zult tijdens de huttentoch zelf je rugzak van 5 à 8 kg op je rug dragen. Daarnaast is het goed om krachttraining te gaan doen voor je been- en rugspieren, maar ook zeker je core.
Er is een bonusgidsje met daarin trainingsschema's hoe jij je fysiek voor kunt bereiden op een huttentocht. Deze krijg jij bij aankoop van één van de berggidsjes zodat je je optimaal kunt voorbereiden!
Waar moet ik de GPX route inladen?
Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende wandelapps, zoals Outdoor Active of Komoot die je kunt gebruiken met het navigeren tijdens een wandeltocht. Deze apps vertellen je precies waar je heen moet en waar je op dat moment bent.
Koop je een berggidsje van Meiden in de Bergen dan ontvang jij de route digitaal in GPX formaat. Deze route kun je eenvoudig inladen en opslaan in jouw favoriete wandelapp. Een uitgebreide omschrijving van hoe je dat precies doet, staat in het berggidsje.
Neem naast de digitale route ook altijd een fysieke topografische kaart mee! Zo kun je alsnog je route bepalen zonder afhankelijk te zijn van batterijen.
Heb ik bergwandel ervaring nodig om zelf een huttentocht te maken?
Of je bergwandelervaring nodig hebt, is afhankelijk van de huttentocht die je kiest. Ieder berggidsje bevat uitgebreide route informatie en hoe je veilig op pad gaat in de bergen. Alleen zijn er natuurlijk wel huttentochten die qua terrein en niveau zo zijn dat ze uitermate geschikt als je voor het eerst een huttentocht gaat maken.
Heb je daarentegen al ervaring met bergwandelen of huttentochten, dan kun je ervoor kiezen om een wat uitdagendere tocht te kiezen. Hierbij kun je dan meer rotsachtig terrein verwachten, meer hoogtemeters of langere dagetappes.
Bij iedere huttentocht staat aangegeven of je bergwandel ervaring nodig hebt en wat je kunt verwachten voor terrein tijdens de tocht.
Hoe betaal ik in de berg- en almhutten?
Met cash! In veel berg- en almhutten is het normaal om alles met cash te betalen en is pinnen niet mogelijk. Neem voor jouw huttentocht dus voldoende cash mee.
Vaak staat op de website van een berg- of almhut aangegeven of betaling alleen met cash is.
Wanneer is de beste tijd om de huttentocht te lopen?
In ieder Berggidsje is aangegeven van wanneer tot wanneer een huttentocht gelopen kan worden.
Daarnaast is het goed om voor vertrek het weerbericht goed in de gaten te houden. Zo kun je zelf al een inschatting maken wat de situatie op de route is (regent het veel, kan het wel eens nat en blubberig zijn of kun je met sneeuw hoger in de bergen te maken krijgen).
Ook is het goed jezelf te beseffen dat als je vroeg- of laat in het seizoen een huttentocht maakt dat je er rekening meehoudt dat je met sneeuwvelden te maken kunt krijgen. Vroeg in het seizoen kan er op schaduwrijke hellingen hoger in de bergen tot laat in het zomerseizoen sneeuw liggen. Laat in het seizoen is het mogelijk dat hoger in de bergen de eerste sneeuw alweer gevallen is. Vraag hier naar in het gebied zelf of bij de huttenwaarden!
Wat als één van de berghutten op de route vol zit?
Dat is altijd lastig. Daarom adviseren we altijd tijdig de berg- of almhutten te reserveren. Zeker als je in de schoolvakanties op pad gaat is dit aan te raden.
Ga je de huttentocht lopen in het voor- of naseizoen, dan is er nagenoeg altijd wel plek. Ga je in het hoogseizoen, dan is het aan te raden op tijd te reserveren om ervoor te zorgen dat de kamer naar keuze nog beschikbaar is.
Wat ook een mogelijkheid is, is om de route achterstevoren te lopen. Hierdoor is het mogelijk dat de volgeboekte hut op een andere dag valt en dat er wel plek is. De GPX en routebeschrijving blijven hetzelfde alleen moet je er rekening mee houden dat je andersom loopt.
Hoe weet ik of de route goed te lopen is?
Check voorafgaand aan je huttentocht thuis én in het gebied zelf wat de condities van de route is. Dit kun je doen bij het touristenbureau of door contact op te nemen met de berg- en almhutten zelf.
Kan ik een wandelvakantie van berghut naar berghut ook met kinderen maken?
Supertof om een wandelvakantie met het hele gezin te maken! Kinderen zijn goed in staat om een huttentocht te maken. Hierbij is het natuurlijk afhankelijk van de zwaarte van de tocht of die bij de leeftijd van de kinderen past.
Het belangrijkste voor een huttentocht met kinderen is dat ze afwisseling hebben en er onderweg genoeg te zien is. Zo blijven ze geboeid en blijft het interessant. Of de huttentocht geschikt is voor kinderen wordt per berggidsje aangegeven.
Lees hier ook de blog over tips voor huttentochten met kinderen.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Stuur ons een bericht met jouw vraag!