De eerste keer op huttentocht
Ben je net als ik fan van de bergen en ga je hier het liefst zo vaak mogelijk hiken? Dan is een huttentocht zeker een aanrader om te doen. Bij een huttentocht loop je meerdere dagen van berghut naar berghut, waarbij je ook in hutten overnacht. Je ontdekt zo plekken waar je met eendaagse wandeltochten meestal niet komt. De natuur, het slapen tussen de bergen, de zon achter de horizon zien zakken, de sfeer in de hut, het eten, de gebruiken. Dit zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat het een echte ervaring is die je als bergwandelaar eigenlijk niet wilt missen!
Lijkt het je wel wat om eens een huttentocht te maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen en waar je allemaal rekening mee moet houden? In deze blog geef ik je tips voor jouw eerste keer op huttentocht!
1. Route uitzoeken
Als je voor het eerst een huttentocht wilt maken, zie je misschien door de bomen het bos niet. Waar kan ik een huttentocht lopen, wat zijn mooie routes? Gelukkig ben je niet de eerste die op huttentocht gaat. Als je op Google zoekt, kan je namelijk legio tochten vinden. Toch zijn een aantal zaken belangrijk om voor jezelf te bepalen als je een huttentocht uit gaat zoeken en plannen, namelijk:
- Wil ik alles zelf regelen of boek ik een reis?
- Naar welk gebied wil ik?
- Hoeveel dagen wil ik op pad?
- Loop ik een ronde of van A naar B?
Huttentochten zijn er in allerlei soorten en maten. De grote hoeveelheid berghutten in de Alpen zorgt ervoor dat er in nagenoeg ieder gebied wel een tocht te plannen is. Dat maakt de keuze voor een gebied alleen niet altijd makkelijker ;-). Een vraag die je jezelf als eerst af kunt vragen is: Wil ik alles zelf doen of boek ik een uitgestippelde reis? Je hebt namelijk verschillende boekingssites waar je geplande huttentochten kan boeken en dus niet de hele voorbereiding hebt. Hierbij krijg je de route toegestuurd en worden de hutten voor je gereserveerd. De tocht lopen doe je alleen zelfstandig. Ook kun je natuurlijk aansluiten bij groepsreizen. Naast de gezelligheid van samen op avontuur gaan, heeft het ook het gemak dat je zelf niets hoeft te regelen.
Vind je het juist leuk om zelf een tocht uit te zoeken? Dan moet je bepalen hoelang je door de bergen op pad wilt. Het aantal dagen en de afstand bepaalt namelijk hoe groot de ronde van je huttentocht wordt of hoe ver punt A en B uit elkaar liggen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de zwaarte van een tocht bepaald wordt door:
- Het aantal dagen;
- De afstand;
- Het aantal hoogtemeters.
Je hebt verschillende websites en tijdschriften met tochten beschrijvingen die je kunnen helpen bij het plannen van een route. Op pad heeft online een hele boel beschrijvingen van huttentochten. Daarnaast is er van de NKBV ook de Tochtenwiki. Hier vind je inspiratie voor bestaande tochten en een tochtenplanner als je zelf een route wilt plannen.
2. Vervoer
Voordat je de huttentocht boekt, is het handig om te weten hoe je op de plaats van bestemming komt. Als je bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig gaat, is het handig om daar bij het uitzoeken van de huttentocht rekening mee te houden. Je weet als het goed is nu of je een rondwandeling maakt of van A naar B loopt. In de meeste wandelgebieden is het mogelijk om je auto voor meerdere dagen op een parkeerplaats te laten staan. Kom je met de trein, dan zijn er ook huttentochten waarbij de route meteen vanaf het station begint. Loop je van A naar B check dan van tevoren nog even de vertrektijden van de bus. Zo voorkom je dat je de laatste bus terug naar het beginpunt voor je neus weg ziet rijden.
3. De eerste keer huttentocht betekent ook hutten reserveren
Wil je absoluut zeker zijn van een slaapplaats in de hut, dan is het aan te raden om te boeken. Zeker in het hoogseizoen zijn hutten snel volgeboekt. Het reserveren kan steeds vaker online, maar in sommige gevallen moet je nog mailen of bellen. Ga je buiten het hoogseizoen om, dan is het niet noodzakelijk om te reserveren (maar nog steeds aan te raden). Oh ja, check bij het plannen ook altijd of de hutten waar je heen wilt bemande of onbemande hutten zijn.
Ben je lid van de NKBV? Dan krijg je in hutten die gerund worden door de nationale bergsportverenigingen korting op de overnachtingsprijs.
Tip: Neem voldoende cash geld mee. In meesten hutten moet je nog steeds alles cash afrekenen.
4. Wandelkaart
Ondanks alle digitale navigatiemiddelen die er tegenwoordig zijn, neem ik altijd een ouderwetse wandelkaart mee. Ga je in de bergen wandelen, zeker bij meerdaagse tochten, raad ik dit dan ook altijd aan te doen! De routes en paden zijn namelijk niet in alle gebieden even goed gemarkeerd. Het is daarom ook handig om regelmatig op de kaart te kijken waar je bent. Je kan jezelf oriënteren op kenmerken in het landschap of markante punten, zoals meren, wegwijzerpaaltjes, bergtoppen en bossen. Het best is om wandelkaarten aan te schaffen met een schaal van 1:25.000 omdat deze de meeste details hebben. Is deze er niet? Dan kun je ook gaan voor 1:35.000 of 1:50.000.
5. Zorg dat je uitrusting op orde is tijdens je eerste keer huttentocht
Om te kunnen genieten tijdens je huttentocht is het handig om aandacht te besteden aan je uitrusting. Je wilt namelijk niet onnodig veel meenemen, maar je wilt in die regenbui ook niet zonder regenjas staan. Er zijn op internet verschillende paklijsten beschikbaar van wat je allemaal mee moet nemen. Ben je benieuwd wat ik allemaal meeneem? Bekijk dan mijn paklijst.
Een van de meest belangrijke uitrustingsstukken zijn goed zittende wandelschoenen. Je wordt absoluut niet vrolijk als je na de eerste dag al blaren loopt omdat je schoenen niet goed zitten. Naast alle items op de paklijst mogen voldoende snacks voor onderweg zeker niet ontbreken! Ik vind het heerlijk om tussendoor een lekker stuk chocolade te eten.
Tip: Zorg altijd dat je je nieuwe bergschoenen al ingelopen hebt voordat je aan de eerste keer huttentocht begint.
6. Het weer tijdens de eerste keer huttentocht
Niet is zo veranderlijk als het weer, zeker in de bergen. Natuurlijk ziet alles er mooier uit als het zonnetje schijnt en je dat weidse uitzicht hebt. Helaas is dat een van de dingen die je vooraf niet kan bepalen (dat onvoorspelbare maakt het juist ook weer leuk!). Hetgeen wat we wel kunnen doen, is ons erop voorbereiden. Het kan in de bergen zo maar eens voorkomen dat je vier seizoenen op één dag hebt. Check voordat je vertrekt dan ook de lokale weersvoorspellingen. Daarnaast is het aan te raden om bij iedere hut te informeren naar de actuele weersverwachting voor de volgende dag.
In de zomer komt het in de bergen vaak voor dat je te maken hebt met warmteonweer. Deze ontstaat in de loop van de middag door opwarming van de berghellingen en stijgende lucht. Als je dit weet, kan je er in je planning rekening mee houden en die dag vroeg vertrekken om op tijd in de volgende berghut te zijn.
7. Reisverzekering
Check voordat je aan een huttentocht begint of je reisverzekering ongelukken en problemen bij wandelen in de bergen dekt. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat bergsporten bij iedere reisverzekering gedekt zijn. In sommige gevallen is het standaard meeverzekerd als de route over ‘begaanbare paden’ gaat. Om het zekere voor het onzekere te nemen, raad ik aan om het van tevoren na te gaan.
8. Training
Wil je echt kunnen genieten tijdens je huttentocht? Zorg er dan voor dat je goed getraind op pad gaat. Onderschat het wandelen in de bergen niet. Wij laaglanders zijn het helemaal niet gewend om een berg op te lopen. Je bent daardoor geneigd om te snel van start te gaan. Kun je jezelf thuis dan niet trainen? Natuurlijk wel, je kunt lange afstanden gaan lopen om je uithoudingsvermogen te trainen. Maar het is ook zeker aan te raden om te gaan trainen met rugzak. Je kunt dit opbouwen door tijdens het wandelen steeds wat meer gewicht in je rugzak mee te nemen.
Tip: Dwing jezelf rustig te beginnen en een tempo aan te houden wat je 2 uur aan een stuk vol kunt houden.
9. Op pad!
En dan is het eindelijk zover je huttentocht begint! Ga genieten van al het moois wat de bergen en haar natuur te bieden hebben. Vergeet vooral ook niet onderweg soms even stil te gaan staan en te genieten van het uitzicht en de grootsheid van deze omgeving :-D.
Veel plezier!
Lijkt het jou nu ook tof om een keer van berghut naar berghut door de bergen te trekken? Meiden in de Bergen laat je met haar beginnende BergMeid huttentocht de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentocht en de data die er voor dit jaar gepland staan.