Voor het eerst sneeuwschoenwandelen

Hoe is het om een eerste keer te wandelen door de besneeuwde bergen met sneeuwschoenen? Heb jij het al eens gedaan met sneeuwschoenen het winterse berglandschap ontdekt? Sneeuwschoenwandelen is een manier van verplaatsen door de sneeuw die al eeuwen uitgevoerd wordt. Toch is het nu als wintersportaciviteit in opkomst en ontdekken steeds meer mensen hoe leuk en tof het is. Zo ook Sylvia van Summit Stories. Samen met haar man, Thomas, was ze een langweekend in Mallnitz om het winterse landschap op sneeuwschoenen te ontdekken. Het was de eerste keer dat ze in de winter écht op pad ging door de bergen en ze deelt hier haar ervaringen met jou.

De eerste keer in de échte bergen met sneeuwschoenen

Hoewel ik al wel eerder sneeuwschoenwandelingen had gemaakt, was het sneeuwschoenwandelen in hoger Alpien terrein nog nieuw. Het lopen, stijgen en dalen met sneeuwschoenen zelf is natuurlijk al een hele leuk uitdaging, maar juist in de Alpen komt daar nog een extra dimensie bij kijken. Namelijk het gevaar van lawines. We vonden het daarom fijn om een eerste keer met een wat grotere groep op stap te zijn. Zo konden we samen de routes plannen en kijken naar de risico’s die er op dat moment zijn. Ook was het fijn om in praktijk gelijk de lawine oefeningen te doen zodat we goed voorbereid waren op eventuele risico’s.

Waar ik vooral aan moest wennen is dat het tempo gelijk een stukje lager komt te liggen.

De eerste indruk op sneeuwschoenen

Tijdens mijn eerste tocht had ik al ervaren dat het wandelen op sneeuwschoenen toch wel echt anders is dan de standaard wandelingen in de bergen. Waar ik vooral aan moest wennen is dat het tempo gelijk een stukje lager komt te liggen. Je houdt niet per se de paden aan en gaat veel meer op zoek naar je eigen weg en de juiste route. Ook zijn weersveranderingen anders dan in de zomer. Maar wat pas echt genieten is, is de totale rust die het met zich meebrengt. In de winter zijn de meeste mensen namelijk op de piste, door juist met sneeuwschoenen op pad te gaan trek je (soms) helemaal alleen door een vers bedekte deken met sneeuw.

Eerste keer sneeuwschoenwandelen - Outdoor inspiratie

Wat wandelen door het winterse landschap met je doet

Doordat er sommige details missen, die zijn immers bedolven onder de sneeuw, lijkt het allemaal nog grootser en indrukwekkender.

De grootsheid van de bergen, maar dan helemaal bedekt onder een witte laag sneeuw is fantastisch. Hoogtedalen maken misschien wel nog meer indruk dan in de zomer. Doordat er sommige details missen, die zijn immers bedolven onder de sneeuw, lijkt het allemaal nog grootser en indrukwekkender. Zeker als er nog geen voetstappen voor je zijn, dat je het gevoel hebt dat jij de eerste bent in dit wonderlijke landschap. Maar ook door de bomen met een verse laag sneeuw lopen is heerlijk. Zo heeft elk deel van de bergen weer zijn eigen charme. En de kou op je gezicht is een fantastisch gevoel. De frisse wind die in de winter door de bergen waait geeft mij echt het gevoel van leven in het hier en nu. Je hoeft niet te denken aan de dag van morgen en alleen maar te denken aan vandaag. De ene voet voor de andere voet.

Dit is het leukste van sneeuwschoenwandelen!

Het leuke aan sneeuwschoenwandelen in de bergen is dat je echt aangewezen bent op jezelf. In de zin dat je dus nog meer je eigen tocht plant en je eigen pad bepaalt. Maar ook doordat het in de winter een stuk rustiger is in die gebieden. Zo liepen we een tocht van bijna 8 uur waarbij we helemaal niemand tegenkwamen. Ook het sporen in de sneeuw is (soms) leuk. Het is een pittige fysieke uitdaging, maar dan heb je daarna wel een voldaan gevoel. Aan het einde van de dag plof je dan neer in een lekker warme berghut om alle calorieën weer aan te vullen. Daarnaast is het gewoon gezellig om met meerde bergliefhebbers op pad te zijn en onze verhalen te delen.

Eerste keer sneeuwschoenwandelen - Outdoor inspiratie 3
Eerste keer sneeuwschoenwandelen ervaring- Outdoor inspiratie

Wil jij het ook eens proberen?

Bepaal voor jezelf hoe je het liefst op pad gaat. Ga je graag in een groep of ga je liever alleen? Als je met een groep gaat is het voordeel dat je wat meer kan vertrouwen op de ervaring van de gids, al zal je altijd zelf moeten opletten. Wil je echt alleen op pad in de bergen raad ik aan altijd eerst een cursus te boeken of mee te gaan met meer ervaren personen. Het is écht belangrijk dat je genoeg weet over de lawines en het gevaar eromheen. Maar ook in de wat lagere gebieden zonder veel lawinegevaar, bijvoorbeeld in Zweden, kan je al beginnen met sneeuwschoenwandelen. Zo kan je eerst eens proeven van de activiteit en weet je of het ook iets voor jou is. In deze blog over sneeuwschoenwandelen deel ik een aantal tips met je.

Sneeuwschoenwandelen is écht een aanrader!

Ik zou het zeker andere bergwandelaars of wintersporters aanraden. Het hangt er wel een beetje van af wat voor berg- of wintersporter je bent en waar je van houdt. Hier gaat het niet echt om de drukte en de apres-ski (al kan je ook na je tocht ook heerlijk een hut in duiken), maar vooral om de stilte en weidsheid van de natuur. Ook zal je jezelf fysiek wat meer moeten inspannen dan bij de meeste zomerwandelingen. Het is dus wel belangrijk om een goede basisconditie te hebben. Als je het dus leuk vindt om fysiek actief te zijn en graag mentaal uit de ratrace stapt dan is sneeuwschoenwandelen zeker iets voor jou!

Ben jij klaar voor een sneeuwschoenavontuur?

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Wat is sneeuwschoenwandelen? Je hoort steeds meer mensen over deze vorm van wintersport. Het zal je dan ook niets...