Paklijst voor jouw dagtocht wandelen in de bergen
Ga je op vakantie naar de bergen, dan is er niets lekkerder dan een dag op pad gaan door de prachtige natuur. Wandelen in de bergen is goed voor lichaam en geest! Lekker met je boterhammetje in het gras genieten van het uitzicht. Ga je liever voor de lokale specialiteiten in de hut? Dat scheelt toch weer wat grammen in de rugzak 😉
Hoe bereid jij je voor op een dagtocht en wat neem jij altijd mee als je op pad gaat in de bergen? Het lijkt misschien overbodig een paklijst voor een dagtocht, maar je wilt vast niet voor onaangename verrassingen komen te staan! Hieronder deel ik mijn paklijst als ik een dag ga wandelen.
In de paklijsten voor het wandelen in de bergen heb ik aantal items opgenomen die ik echt ALTIJD meeneem. Waarom? Dat heeft voornamelijk te maken met het weer en hoe snel dat in de bergen om kan slaan. Dit kan het verschil maken tussen je dag fris en fruitig of nat en verkleumd afsluiten ;-).
Wat neem je mee als je gaat wandelen in de bergen?
Rugzak
Het voordeel van een dagtocht wandelen in de bergen is dat je helemaal geen grote rugzak nodig hebt. Natuurlijk kan je een grotere rugzak meenemen, maar met een 15 tot 25 liter rugzak gaat al het essentiële er echt in passen.
- Rugzak 15-25 liter
- Regenhoes
Al naargelang het terrein van de tocht die ik ga maken, draag ik vaak mijn lage wandelschoenen. Maar vind je de steun aan je enkels van hoge schoenen fijner, kunnen deze natuurlijk ook gewoon. Daarnaast loop ik eigenlijk altijd met wandelstokken. Waarom? Ik krijg hierdoor niet zo van die opgezette vingers en in de afdaling kan je de klappen op je knieën beter opvangen.
Paklijst wandelen in de bergen:
- Bergschoenen (cat. A/B/C)
- Wandelstokken
- Waterzak of flessen
- Thermosfles
- Pet
- Zitflap
- Zonnebril
- Zonnebrand (factor 50)
- Biologisch afbreekbare tissues
- Biologisch afbreekbare zakjes #leavenotrace
- Lunch (stashers bag zijn ideaal)
- Snacks (mueslirepen, noten, eiwitrepen, chocoladerepen)
Kleding
De kleding die je tijdens je tocht aantrekt is natuurlijk erg afhankelijk van de weervoorspelling en het jaargetij. Houdt hierbij altijd in gedachten dat je jezelf aankleedt als een ui. Tijdens het lopen kan je dan iets uittrekken als je het warm krijgt of aandoen als je met een pauze stilzit.
Basis laag
- Shirt korte- of lange mouw
Isolerende laag
- Dons jas
- Vest
Buiten laag
- Ademende, wind- en waterdichte jas (al vallen de mussen van het dak, deze gaat mee!)
- Wandelbroek of tight (lang- en/of kort)
- Regenbroek (kun je ook gebruiken als het hard waait en je hebt alleen een dunne wandelbroek)
- Buff of muts
- Handschoenen
EHBO kit
Ook tijdens een dagtocht kan een ongeluk in een klein hoekje zitten, daarom is een EHBO kit altijd een must! Hopelijk heb je het overgrote deel nooit nodig, maar beter safe than sorry.
Navigeren
Ik volg toch gewoon de bordjes? Ook bij een dagtocht neem ik altijd een topografische kaart mee. Al naargelang het gebied waar je heen gaat, kan de bewegwijzering uitstekend zijn en zal je de kaart voor niets meenemen. Maar soms kan het toch wel eens handig zijn.
Tip: Wat ook leuk en vooral leerzaam is, is om tijdens je pauze even de kaart tevoorschijn te toveren en te kijken of je de bergtoppen of andere markante punten in het terrein op de kaart ziet. Op deze manier leer je het terrein ‘lezen’.
- Topografische wandelkaart (1:25.000/ 1:35.000)
- Kompas
- GPS (altijd i.c.m. een kaart)
Veiligheid
Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop, ook al ga je maar een dag op pad. Het is altijd goed om de telefoonnummers van hulpdiensten van het land of gebied waar je bent in je telefoon te zetten. Andere materialen, zoals een zakmes, zijn multi-inzetbaar. Daarnaast zit er bij veel backpacks tegenwoordig standaard een fluitje aan de borstklip.
- Fluitje of spiegeltje voor noodsignalen
- Zakmes
- Lucifers of aansteker
- Telefoonnummer bergredding
- Telefoonnummer hotel/ pension
Overig
De overige spullen voor een dagtocht zijn niet uitgebreid, maar geld is bijvoorbeeld altijd wel handig om bij je te hebben. Je weet maar nooit wat je onderweg nog tegenkomt 😉
- Paspoort/ ID-kaart
- Zorgverzekeringspas en reisverzekeringsnummer
- Cash
- Powerbank
Gratis paklijst voor huttentochten
Lijkt het je tof om ook eens een meerdaagse tocht van hut naar hut door de bergen te maken? Download hier de gratis interactieve paklijst voor huttentochten! Zo hoef je nooit meer lang na te denken wat je in je rugzak mee moet nemen.