Wandelen in de bergen is in mijn ogen de ideale manier om je vertrouwde omgeving, werk of andere zorgen even helemaal los te laten. Hiken zorgt ervoor dat je letterlijk een versnelling terugschakelt. Je hoeft tijdens een hike met niets anders bezig te zijn dan voetje voor voetje de berg op te lopen of ergens op een rots te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. De rust, natuur en prachtige uitzichten werken heerlijk rustgevend en geven een ultiem gevoel van vrijheid! Maar wat is bergwandelen nu eigenlijk, wat voor vormen van bergwandelingen zijn er en is het wel wat voor mij? In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van het bergwandelen.
Wat is wandelen in de bergen?
Wandelen in de bergen is dat je lekker actief lopend onderweg bent in bergachtig terrein. Lekker simpel hè. Het gaat hierbij om alle wandeltochten waarbij geen klimuitrusting nodig is. Maak jij een wandeling in de bergen, dan ben je dus al aan het bergwandelen. En dat is ook het mooie aan deze sport: iedereen kan wandelen in de bergen!
Ik ben ervan overtuigd dat als je kunt lopen dat je ook in de bergen kunt wandelen
Iedereen die kan lopen, kan bergwandelen!
Ik ben ervan overtuigd dat als je kunt lopen dat je ook in de bergen kunt wandelen. En sinds corona heel veel mensen aan het wandelen geslagen zijn, is het bergwandelen ook populairder geworden. En dat snap ik wel! De natuur en de uitzichten in de bergen zijn overweldigend mooi. Iets wat we in ons platte kikkerlandje niet hebben. In de bergen ervaar ik iedere keer weer hoe klein en nietig we als mens eigenlijk zijn. De grootsheid en ruige landschappen zorgen ervoor dat je alles weer in perspectief kunt plaatsen, maar geeft je tegelijkertijd een ongelooflijk gevoel van vrijheid.
“Maar is het ook iets voor mij”, vraag je jezelf misschien af. Wandel je graag? Ben je graag actief bezig? Houd je van de natuur? Of ga jij een uitdaging niet uit de weg? Dan kan ik je verzekeren dat wandelen in de bergen ook iets voor jou is! Bergwandelingen zijn er namelijk in allerlei soorten en maten waardoor er zeker iets bij zit wat bij jou past. En naast dat bergwandelen heel tof en leuk is, is het ook een superfijne bijkomstigheid dat het ook nog eens hartstikke gezond is. Je bent actief en de frisse berglucht is goed voor je longen. Daarnaast is het een uitstekende training voor je spieren en uithoudingsvermogen.
En hoe zit het dan als je kinderen hebt?! Vaak genoeg heb ik collega’s horen zeggen “ja, maar ik heb kinderen” dus ik wacht nog even voordat ik ga bergwandelen met ze. Ik kan je verzekeren dat de kids sterker zijn dan je denkt. En de kans is ook groot dat ze jou er gewoon uitlopen en eenvoudig die berg oprennen!
Gaan met die banaan?
Kan ik dan nu gewoon op pad gaan? Dat kan natuurlijk, maar ik raad je wel aan om ervoor te trainen. Wandelen in de bergen met het stijgen en dalen is namelijk wel écht iets anders dan lopen op het vlakken. Maar daar kom je snel genoeg achter ;-). Wil je meer weten over hoe je kunt trainen voor meerdaagse wandelingen in de bergen? Lees dan de blog over trainen voor huttentochten. Wil je rustig starten en met dagtochten beginnen? Dan is de basis voor het trainen voor bergwandelen hetzelfde voor dagtochten als voor meerdaagse tochten.
Ook is het goed om jezelf te beseffen dat het de paden, het soort terrein en de ondergrond in de bergen compleet anders is dan wat wij in Nederland gewend zijn. Geen mooie vlakke paden in het bos. Nee, wandelroutes variëren van brede karre wegen tot smalle bergpadjes en van weides tot routes langs steile afgronden. Hierbij kan de ondergrond ongelijk, glad of rotsachtig zijn. Zo kun je een wandeling in de bergen zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf aankunt.
Wat voor vormen van bergwandelen zijn er?
Bergwandelingen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt een korte dagwandeling maken, een meerdaagse huttentocht of lange trektochten dwars door de wildernis. En deze veelzijdigheid maakt dat bergwandelen zo populair is als sport voor iedereen van alle leeftijden. Het soort bergwandelingen kun je grofweg in twee categorieën opsplitsen: dagtochten en meerdaagse tochten.
Dagtochten
Bij dagtochten maak je wandelingen in de bergen waarbij je aan het eind van de dag weer terugkeert naar het punt waar je gestart bent. Hierbij heb je veel verschillende mogelijkheden. Je kunt dagwandelingen maken in het dal. Maar je kunt bijvoorbeeld ook met de lift omhoog om op hoogte een mooie tocht met uitzicht te maken en misschien wel een bergtopje te beklimmen. Ben je wel toe aan wat uitdaging? Dan loop je omhoog naar een bergtopje voor een panorama uitzicht of wandel je langs een berghut en laat je verwennen met lokale lekkernijen. Benieuwd wat je allemaal meeneemt tijdens een dagtocht? In deze blog geef ik je een handige paklijst voor bergwandelingen.
Meerdaagse tochten
Bij meerdaagse tochten trek je meerdere dagen achter elkaar de bergen in. Het toffe van meerdaagse tochten in de bergen is dat je aan het eind van de dag niet af hoeft te dalen naar het dal. Maar juist midden in de bergen en op hoogte kunt overnachten. Ik vind dat er echt niets gaafers is dan in de ochtend midden in de bergen wakker worden en de zon achter de bergen op zien komen.
Meerdaagse tochten zijn onder te verdelen in hutten- en trektochten. Een huttentocht is een tocht waarbij je van berghut naar berghut trekt en het comfort van een dak boven je hoofd hebt. In de blog over huttentochten lees jij alles over dit soort bergtochten!
Daarentegen neem je bij trektochten je eigen tentje mee en slaap je in je tentje midden in de natuur. Het grote voordeel hierbij van huttentochten is dat je niet je eigen eten of tentje mee hoeft te nemen. In de berghut zorgt de huttenwaard voor een stevige berghap na een dag actief onderweg te zijn geweest. Wat dan weer een voordeel van trektochten met tent is, is dat je echt helemaal in de natuur op kunt gaan en helemaal back-to-basic gaat. Een totaal andere beleving! Ook hierbij zijn er hutten- en trektochten op allerlei verschillende niveaus van beginnerstochten tot tochten voor doorgewinterde berggeiten.
Dat wandelen in de bergen zie ik wel zitten!
Je had het misschien niet verwacht, maar bergwandelen is voor iedereen van alle leeftijden en op alle niveaus mogelijk. Ben jij enthousiast geworden en is het gaan kriebelen? Of sta je al te stuiteren om op pad te gaan!? Dan kun je natuurlijk zelfstandig op pad gaan en bij een toeristenbureau informeren naar de mogelijkheden voor tochten. Ook kun je met een groepsreis met gelijkgestemden mee op pad voor bergtochten. Wat de voordelen van een groepsreis zijn? Dat vertel ik je graag in deze blog: wat is het voordeel van een groepsreis voor vrouwen naar de bergen. Ben je wel benieuwd geworden maar weet je toch nog niet zo goed wat je kunt verwachten bij een huttentocht? Dan vertel ik je graag alles over hoe je jezelf goed kunt voorbereiden op je eerste huttentocht. Of je kunt deze blog lezen over mijn huttentocht door het Rätikon gebergte en krijg een indruk van wat je te wachten staat :-D.
En natuurlijk neem ik jou ook graag mee!
En natuurlijk neem ik jou ook graag mee op huttentocht met Meiden in de Bergen om je deze toffe omgeving te laten ervaren. In mijn ogen is er geen betere manier de bergen totaal anders te beleven dan met een huttentocht! Het is toegankelijk voor iedereen en ik help jou in de voorbereiding naar een onvergetelijk bergavontuur. Laat je vooral niet tegenhouden!