Wandelen in Rauris, Oostenrijk: De 5 mooiste bergwandelingen

Soca trail Slovenie - voorfoto

Wandelen langs stromende beekjes, over hoge bergtoppen, door oude naaldbossen of op zoek naar het goud. In het Rauriserdal kan je heerlijk wandelen door de bergen over paadjes met mooie panorama’s, zie jij jezelf al gaan? Ga je deze zomer alleen of samen met het hele gezin de bergen in? In het Rauriserdal zijn er volop mogelijkheden voor een fantastische vakantie! Ik deel graag de drie mooiste bergwandelingen in het dal met je.

Rauris: Bergdorpje midden in de Hohe Tauern

Rauris ligt in het gelijknamige dal, Rauriserdal, in Salzburgerland en is het dal waar vroeger de goudkoorts hoogtijdagen heeft gevierd. Nu ligt het dal met haar vijf zijdalen in het grootste en oudste Nationale Park van Oostenrijk, de Hohe Tauern. Hoge bergtoppen heb je hier binnen handbereik, terwijl er ook allerlei activiteiten zijn die met het hele gezin gedaan kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld gaan moutainbiken, goud zoeken of paragliden. Ga je wandelen, dan zijn dit de mooiste wandelingen:

Voor het startpunt van de eerste drie wandelingen rijd je helemaal naar het eind van het Rauriserdal. Je kunt de auto parkeren bij Gasthof Bodenhaus en vanuit hier beginnen met de wandelen. Of je kunt ervoor kiezen de auto nog wat hoger te parkeren bij Lenzanger. Wil je vanuit Lenzanger beginnen, houdt er dan rekening mee dat de weg vanaf Gasthof Bodenhaus een tolweg is.

1. Door het oerbos van Rauris naar het Niedersachsenhaus

Vanaf parkeerplaats Lenzanger duiken we meteen het bos in richting de Durchgangalm. In het bos gaat het pad meteen omhoog waarbij je langs oeroude naaldbomen, donkere veenpoelen en groene mosdekens loopt. Naarmate je hoger komt, opent het bos zich steeds meer tot we in een kom bij de Durchgangalm komen. Via de Filzenalm loop je verder richting de pasovergang Bockhartsch. Van hieruit heb je supermooi uitzicht over het Gasteinerdal aan de ene kant en Kolm Saigurn aan de andere kant. Na wat klauteren loop je onderlangs de Seekopf verder richting de graat waarop het Niedersachsenhaus ligt. Vanaf de berghut heb je spectaculair uitzicht over heel het gebied! Ook kun je op het terras genieten van een heerlijk stukje taart en een gekoeld drankje.

Langs Kolm Saigurn terug naar Rauris

Kijk voordat je afdaalt ook nog eens heel goed naar de hoogste bergtop, Hohe Sonnblick. Hier staat namelijk het hoogstgelegen weerstation van Europa. Voor de terugweg daal je vanaf de hut meteen in westelijke richting af via de Riffelscharte richting Kolm Saigurn. Let op waar je je voeten zet, want het eerste deel is best stijl. In de afdaling kun je ervoor kiezen om weer via de Durchgangalm terug te lopen of je loopt via het Ammererhof terug naar de auto.

Aantal kilometers: 14,5 kilometer (via Ammererhof)
Aantal hoogtemeters: 1100
Niveau: Voor de geoefende bergwandelaar

2. Naar het eind van het Rauriserdal: Schutzhaus Neubau

Lopen naar het einde van het Rauriserdal tot je niet meer verder kunt! Deze wandeling kan je het best beginnen vanuit de parkeerplaats bij Lenzanger. Van hieruit loop je via de Gainschniggalm naar het Naturfreundehaus Kolm-Saigurn. Hier loop je letterlijk in een groene oase omringd door de hoge bergtoppen van de Alpen hoofdkam. Achter het Naturfreundehaus loopt het pad verder omhoog. Hier en daar zitten er staalkabels en hulpopstapjes, maar nergens wordt het pad echt moeilijk (rood gemarkeerd). Onderweg heb je ook hier mooie doorkijkjes naar Kolm-Saigurn. Na een klim van bijna 600 hoogtemeters kom je aan bij Schutzhaus Neubau, gelegen tussen de hoge bergen. Vanuit deze berghut kun je nog een stukje verder doorklimmen om de geschiedenis van de goudwinning met eigen ogen te zien. En je hebt dan ook meteen uitzicht op het gletsjer- en morengebied van de Goldbergkees.

Op de terugweg is het mogelijk om via de familieweg aan de andere kant van Kolm-Saigurn terug te lopen (pad 119). Hierbij loop je langs watervallen en over bergweides terug naar de Gainschniggalm om van daaruit door de bossen weer af te dalen naar de parkeerplaats. Wil je eens in een berghut overnachten? Dan is het zeker een aanrader om bij Schutzhaus Neubau een overnachting te boeken en er een tweedaagse tocht van te maken!

Aantal kilometers: 10,2 kilometer
Aantal hoogtemeters: 820
Niveau: Voor de bergwandelaar (tweedaagse tocht ook voor families)

3. Via de Rauriser UrQuell naar de Mitterastenalm

Vanuit de parkeerplaats (Bodenhaus) steek je meteen de beek over richting Naturschutzhaus Astenschmiede. Hier loop je door de weide richting het bos waarbij je de hartjes op de stenen kunt volgen. Onderweg kom je in het bos ontelbaar veel beekjes en stroompjes tegen. Dit is het Rauriser bronwater wat hogerop op de berg uit de grond komt.

Hiervan wordt gezegd dat het meertje door magie zomaar kan verdwijnen, maar ook weer ineens opduikt.

Halverwege de route omhoog kom je langs een mysteries meertje genaamd “Waldgeheimnis”. Hiervan wordt gezegd dat het meertje door magie zomaar kan verdwijnen, maar ook weer ineens opduikt. Nog voor je de bij de Mitterastenalm aankomt, hoor je de koeienbellen al klinkelen. Op de alm kan je genieten van heerlijke zelfgemaakte producten. Het is leuk om te zien hoe de alm nog steeds op traditionele wijze wordt beheerd.

De route terug gaat via dezelfde weg weer naar beneden. Ook kun je ervoor kiezen om op de terugweg de rondwandeling langs de Rauriser UrQuell te doen. Dit is een rondwandeling langs verschillende beekjes en bronnen. Is het warm onderweg? Maak dan eens een tussenstop om je voeten af te laten koelen in het water. Hoe lang denk je dat je je voeten erin kunt houden?

Aantal kilometers: 5,5 kilometer
Aantal hoogtemeters: 540
Niveau: Voor families

4. Op de top van de huisberg

Houd je wel van een uitdaging? Dan is de beklimming van de huisberg in het Rauriserdal, de Kramkogel, zeker een aanrader! Je kunt vanuit het centrum van Rauris starten, maar ik ben in Vorstanddorf begonnen. Vanaf hier klim je via bergweides richting de Poseralm. Hierna gaat de route verder door het bos om de berg heen naar het Gaisbachtal. Start je vanuit Rauris dan loop je via de Hirschebenalm naar het Gaisbachtal. Je hebt continu mooie doorkijkjes met uitzicht over het dal en als je even stil bent, dan hoor je helemaal niets... Het enige wat je hoort is het suizen van de wind door de bomen en het fluiten van de vogeltjes. Via de Retteneggalm en de Kramalm kom je bij het laatste deel van de route. Waarbij niet voor niets gezegd wordt dat het venijn in de staart zit. Via weides vol bloemen stijg je vanaf de Kramkar naar de scharte vanwaar je doorstijgt naar de de top van de Kramkogel. Even uitpuffen en in het gras genieten van een 360 graden uitzicht! Wil je voor eeuwig vastleggen dat je er geweest bent? Vergeet dan niet het gipfel buch te tekenen.

Onderweg naar de Kramkogel kom je verschillende almen tegen, helaas waren ze geen van allen open toen wij de bergwandeling gemaakt hebben. Houd hier dan ook rekening mee met wat je aan eten meeneemt of vraag het van te voren na bij het toeristenbureau. Op de route naar beneden volg je hetzelfde pad als omhoog.

Aantal kilometers: 18,5 kilometer (vanuit Rauris)
Aantal hoogtemeters: 1500
Niveau: Voor de geoefende bergwandelaar

5. Langs de almen in het Seidlwinkl dal

Het Seidlwinkl dal is een zijdal van het Rauriserdal. Waar je het idee krijgt dat het een smal dal is omsloten door hoge bergen, word je op deze wandeling mooi verrast! Je parkeert de auto bij parkeerplaats Fleckweide. Vanaf hier loop je over een makkelijk begaanbare onverharde weg verder het dal in. Op de achtergrond hoor je continu het beekje stromen.

Hier hebben ze echt de lekkerste kaiserschmarrn!

In het Seidlwinkl dal loop je over oude handelswegen. Nadat je door een smal deel het van dal heen bent, openbaart zich in een keer een het dal met alpenweides omringt door hoge bergen. Via de Gollehenalm kun je verder lopen richting de Palfneralm. Hier kun je genieten van zelfgemaakte delicatessen. En als ze kinderen druk zijn in de speeltuin of met de dieren kun jij genieten van de rust en het uitzicht. Wil je nog een stukje verder lopen? Dan kan je nog verder het dal inlopen naar het Rauriser Tauernhaus, hét verblijf van de vroegere handelaren die met lastdieren door de bergen trokken.

Op de terugweg loop je via dezelfde weg terug naar de auto. Wil je even afkoelen? Ga pootjebaden in de beek. En het is ook echt een aanrader om bij Gasthof Weixen langs te gaan. Hier hebben ze echt de lekkerste kaiserschmarrn! Ook is er voor de kinderen volop gelegenheid om te spelen.

Aantal kilometers: 10 kilometer
Aantal hoogtemeters: 250
Niveau: Voor families

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…