Wat is een huttentocht? Is dat hetzelfde als backpacken? Wie vaker in de bergen komt, is vast en zeker bekend met de fenomeen huttentochten. Een huttentocht is een tocht van berghut naar berghut. Ben je hier echter nog niet bekend mee? Dan kan ik me voorstellen dat je er wel een idee bij hebt, maar niet precies weet wat het inhoudt. Ik leg het je uit! In deze blog ontdek je niet alleen wat een huttentocht is, maar vertel ik je ook meer over waar je slaapt, de verschillende berghutten die er zijn en waar je op moet letten als je op huttentocht avontuur gaat.
Wat is een huttentocht?
Een huttentocht is een wandeling door bergen, waarbij je van berghut naar berghut loopt. Het fijne hieraan is dat een je een tocht van meerdere dagen kunt plannen en dat je tussendoor niet terug naar het dal hoeft. De berghutten bevinden zich allemaal, logischerwijs, in de bergen en hierdoor kan jij ook ‘op hoogte’ blijven. Wat is een huttentocht zonder prachtig uitzicht als je ‘s ochtends wakker wordt?
Door een huttentocht kom je op plekken in de natuur waar je je echt ‘Remy alleen op de wereld’ voelt!
Huttentochten zijn er, net als hutten, in allerlei verschillende gradaties, vormen en maten. Je loopt meerdere dagen van hut naar hut waarbij je verder de bergen in kunt trekken dan met dagtochten. Hierdoor kom je op plekken in de natuur waar je je echt ‘Remy alleen op de wereld’ voelt! Je komt nog maar weinig andere wandelaars tegen, je hoort alleen nog maar natuurgeluiden om je heen en ziet nauwelijks nog beschaving om je heen.
Wandelen door de bergen met een huttentocht
Een huttentocht loopt meestal door bergachtig gebied. Dit kan zijn in het hooggebergte, maar zeker ook in de lager gelegen gebieden. Zo is er in de Alpen een groot netwerk aan berghutten waardoor er tal van mogelijkheden zijn om een huttentocht te maken. Maar ook in andere berggebieden in Europa, zoals de Pyreneeën of de Noorse bergen, is het mogelijk om huttentochten te maken.
Wat is een berghut?
Berghutten zijn er in allerlei vormen en maten en de mate van comfort verschilt ook per locatie. Ze zijn echter al eeuwenlang een toevluchtsoord voor wandelaars in de bergen. Als je kijkt naar de geschiedenis, zijn er in de 14e eeuw al berghutten te vinden. In deze tijd dienden berghutten als hospice. Dat is nu niet meer aan de orde.
Tegenwoordig dienen de hutten als gastenhuis voor bergwandelaars, alpinisten en rotsklimmers
Door de jaren heen hebben ze steeds meer de functie van hostel gekregen. Eerst voor herders, bosarbeiders of andere werklieden die in de bergen werkten. Tegenwoordig dienen de hutten als gastenhuis voor bergwandelaars, alpinisten en rotsklimmers. Je kunt er dus overnachten, eten of een drankje doen op je tocht door de bergen.
Het meest gebruikelijk is dat je in de hutten slaapt en geniet van een lekker stevig avondmaal! Het is dé plek om je nacht in de bergen door te brengen, want het is er namelijk vaak ook reuze gezellig! Maar er zijn ook onbemande berghutten waarbij je naast je kleding ook je eigen eten en slaapspullen mee moet nemen. Vergeet niet om dit van tevoren te checken.
Waarom een huttentocht maken?
Wat huttentochten zo leuk maakt is dat het voor iedereen die kan wandelen, van natuur én een uitdaging houdt toegankelijk is! Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt, maar een fysieke prikkel zal je zeker krijgen. En dat is ook één van de elementen die een huttentocht maken zo tof maakt! Je gaat ervaren dat je door actief bezig te zijn, mentaal en fysiek kunt ontspannen. Daarnaast is het in onze ogen dé manier om de bergen echt te beleven. Wat is er nu mooier dan in de avond de zon achter de bergtoppen te zien zakken en in de ochten midden tussen die bergtoppen wakker te worden!?
Een echte bergbeleving!
Wil je de bergen écht op en top beleven én ben je een wandel- en/of natuurliefhebber, dan is een huttentocht zeker iets wat je een keer gedaan moet hebben! Lijkt jou het wel wat om door de machtige bergen te dwalen van hut naar hut? Maar is de stap te groot om dit meteen alleen te doen of lijkt het je leuk om deze ervaring met andere meiden te delen? Kijk dan vooral welke huttentochten je via Meiden in de Bergen kunt boeken!