Wat is het voordeel van wandelen met stokken in de bergen?

Soca trail Slovenie - voorfoto

Wandelen met stokken in de bergen: You either hate or love it! Ga jij wandelen in de bergen maar weet je nog niet of je die wandelstokken mee gaat nemen? Ik kan het jou alleen maar aanraden om wandelstokken te gebruiken als jij in de bergen gaat lopen. Waarom? Het gebruik van wandelstokken biedt verschillende voordelen en deze blog deel ik 5 grote voordelen van wandelen met stokken in de bergen.

Wandelen met wandelstokken

Heb je al weleens met wandelstokken gelopen? Of ben jij jezelf juist aan het oriënteren om te zien of je bij team ‘love it’ hoort ;-). Tegenwoordig zijn er steeds meer wandelaars die de voordelen van lopen met wandelstokken ervaren. En ik snap wel waarom. Naast dat het voor stabiliteit zorgt, kan het je tijdens het wandelen ook extra vertrouwen geven. Hierdoor loop je met meer zelfvertrouwen door het terrein. Maar dat is nog niet alles. Dit zijn de 5 grootste voordelen van het wandelen met stokken in de bergen.

1. Wandelstokken bieden stabiliteit

Veel wandelpaden in de bergen zijn oneffen of rotsachtig. Wandelstokken bieden op dit soort terrein extra contactpunten met de grond, waardoor je een stevige basis hebt. Het is alsof je een extra paar poten erbij krijgt net als bij dieren. Met als resultaat dat het helpt bij het behouden van evenwicht en stabiliteit tijdens het lopen. Dit geldt vooral in combinatie met een zwaardere rugzak als je bijvoorbeeld op huttentocht gaat.

Wandelen met stokken

2. Wandelstokken verminderen de belasting op gewrichten

Een tweede groot voordeel van het gebruik van wandelstokken is dat het helpt de belasting op gewrichten te verminderen. Bij het lopen in de bergen komt er vooral in de afdaling een grote belasting op je gewrichten en dan met name de knieën krijgen het zwaar te voorduren. Door het gewicht op de stokken te laten rusten, wordt de druk op de gewrichten verminderd, waardoor het risico op pijn en letsel afneemt. Daarnaast kun je jezelf met wandelstokken tegenhouden waardoor jij je snelheid in de afdaling beter kunt controleren. Hierdoor hoef je dit minder op te vangen met je bovenbenen wat trilbenen en spierpijn voorkomt! Benieuwd hoe je met trainen trilbenen en spierpijn kunt voorkomen? Lees het in deze blog over ‘trainen voor een huttentocht‘.

3. Met wandelstokken bespaar je energie

Het is heerlijk om in de bergen fysiek bezig te zijn, maar energie besparen door gebruik te maken van wandelstokken is ook fijn. Zo kan je juist een langere tocht maken, meer hoogtemeters of onderweg nog meer genieten. Hoe je dan energie bespaart met stokken? Door te lopen met wandelstokken gebruik jij je hele lijf in plaats van dat alle kracht uit de benen wordt gehaald. Hierdoor verminder je de belasting op de benen waardoor spiervermoeidheid minder snel optreedt. Daarnaast kan je jezelf tijdens het stijgen met wandelstokken afzetten. Zo kom je in een flow waardoor het stijgen ineens een stuk makkelijker wordt.

4. Wandelstokken zorgen voor een goede houding

Ben je onderweg in de bergen en je loopt met rugzak of je krijgt het wat zwaarder dan ben je geneigd om in je rugzak te gaan hangen of met een gebogen rug te gaan lopen. Het grote voordeel van wandelstokken is dat ze je helpen een betere houding te behouden. Ze stimuleren namelijk een rechtere rug en helpen jou bij het voorkomen van het naar voren buigen van het bovenlichaam.

Wandelstokken stabiliteit en evenwicht

5. Wandelstokken geven vertrouwen

Door de extra ondersteuning en stabiliteit die wandelstokken geven, krijg je meer vertrouwen in het lopen in de bergen. Loop jij met meer zelfvertrouwen verkleint dit de kans op vallen of ander letsel. Je gaat namelijk veel meer vertrouwen op je eigen kunnen. En hoe kicken is dat!

Team LOVE IT: Wandelen met stokken in de bergen

En ga jij je wandelstokken meenemen? Aan de voordelen die wandelstokken bieden bij bergwandelen ligt het zeker niet. Dat vergeet ik nog helemaal te vertellen, maar krijg jij na een lange wandeling ook altijd van die opgezwollen vingers? Met wandelstokken heb je dat dus niet!

Natuurlijk is het even oefenen om de ‘hang of it’ te krijgen, maar dat kan je al mooi thuis doen! Wandel jij nu al even met wandelstokken maar merk je nog niet echt de voordelen ervan? Dan kan het zijn dat je ze nog niet optimaal gebruikt. Ik kan het je dan zeker aanraden om eens met een workshop ‘lopen met wandelstokken’ aan te sluiten. Ga je met Meiden in de Bergen mee op pad met een basecamp- of huttentocht dan leer ik jou alle tips en tricks om je wandelstokken het meest effectief te gebruiken. En dan zal je snel merken dat het écht heel prettig loopt!

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…