Wat is sneeuwschoenwandelen?

Soca trail Slovenie - voorfoto

Wat is sneeuwschoenwandelen? Je hoort steeds meer mensen over deze vorm van wintersport. Het zal je dan ook niets verbazen dat sneeuwschoenwandelen afgelopen jaren booming business is geworden. Ik vind het supertof om te horen dat mensen steeds vaker het winterse landschap op sneeuwschoenen ontdekken. Maar wat is sneeuwschoenwandelen nu eigenlijk? En voor wie is het? Dat ga ik je in deze blog allemaal vertellen!

Sneeuwschoenwandelen, wat is het?

In de winter kun je verschillende activiteiten ondernemen om het landschap te ontdekken. Veruit het meest bekend is de traditionele skivakantie. Maar er is nog veel meer te doen dan skiën en snowboarden. Buiten de pistes is nog een hele wereld te ontdekken. En dat kan al sneeuwschoen wandelend. Sneeuwschoenwandelen is een manier om jezelf al lopend voort te bewegen in de sneeuw. Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af “wat is dan het verschil tussen sneeuwschoenwandelen en winterwandelen?”. Dat zal ik je vertellen.

Sneeuwschoenwandelen is een manier om jezelf al lopend voort te bewegen in de sneeuw

Wat is het verschil tussen winter- en sneeuwschoenwandelen?

Bij een winterwandeling loop je met je berg- of snowboots over uitgezette wandelpaden. In veel gevallen zijn ze geprepareerd en gemarkeerd. Bij sneeuwschoenwandelen daarentegen draag je sneeuwschoenen. Dat zijn van die grote tennisrackets die je onder je voeten bindt om te voorkomen dat je tot je knieën wegzakt in de sneeuw. De sneeuwschoen verspreid het gewicht van jou over een groter oppervlak. Dit drijfvermogen zorgt ervoor dat je voeten niet zo diep wegzakken in de sneeuw. Op sneeuwschoenen ontdek je het magische winterwonderlandschap ver weg van de geprepareerde pistes en wandelpaden.

Wintersport Oostenrijk - Winterwandelwegen

Voor wie is sneeuwschoenwandelen?

Kun je bergwandelen dan kun je sneeuwschoenwandelen

Nu je weet wat sneeuwschoenwandelen is, is het ook fijn om te weten of het iets voor jou is?! Ben je een wandelaar en heb je ook al wel eens bergwandelingen gemaakt? Dan kun je ook sneeuwschoenwandelen! Het is goed om er rekening mee te houden dat wandelen door de sneeuw zwaarder is dan gewoon wandelen. En wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat je van de frisse winterse berglucht houdt. Ben je een koukleum? Maak je dan maar geen zorgen, want met sneeuwschoenwandelen ga je het lekker warm krijgen!

En weet je wat nu zo fijn is?! Zodra er een klein beetje sneeuw ligt in de bergen kun je al met sneeuwschoenen op pad. Je kunt niet alleen in de Alpen sneeuwschoenwandelen, maar ook in Noorwegen of Zweden. En ligt er voldoende sneeuw dichterbij huis, dan kun je in de Ardennen al eens een poging wagen!

Wat maakt bergwandelen in de winter zo leuk?

Sneeuwschoenwandelen is écht supertof! Maar wat is het dat sneeuwschoenwandelen nu zo leuk maakt?

  • Met sneeuwschoenwandelen beleef je de winter op een hele andere manier.
  • Met het bergwandelen in de winter kom je op magische plekken in de natuur waar geen andere wintersporter komt.
  • Sneeuwschoenwandelen is super laagdrempelig doordat het eigenlijk best wel makkelijk is om te doen. Natuurlijk zijn er tips en tricks om wandelen door de sneeuw makkelijker te maken. Maar heb je die eenmaal door dan ga je als een speer! Je hoeft dus niet net zoals bij skiën of snowboarden een week lang op je kont te zitten om het te leren ;-).
  • Je kunt het zo intensief en uitdagend maken als je zelf wilt! Daarom is het ook voor alle leeftijden en niveaus geschikt.
  • Met wandelen in de winter komt het kind écht in je naar boven. Van het naar beneden rennen van een helling door de losse sneeuw tot het maken van sneeuwengeltjes onderweg. Alles kan en mag!

Sneeuwschoenwandelen is bergwandelen in de winter

Kort samengevat is sneeuwschoenwandelen bergwandelen door het serene winterse landschap. De sneeuwschoenen zorgen er hierbij voor dat je niet heel diep in de sneeuw wegzakt. Lijkt het jou leuk om een keer kennis te maken met deze toffe manier van het winterwonderland ontdekken? Dan kan dat tijdens de wintersport break in Oostenrijk! Naast dat jij de kneepjes van het sneeuwschoenwandelen gaat leren, ga je ook winterwandelen, langlaufen, rodelen én een nacht boven op de berg slapen in een berghut!

Ben jij klaar voor een avontuurlijke winter break!?

Geschreven door Sietske

Geschreven door Sietske

Hi, ik ben Sietske. En sinds 2020 ben ik mijn passie en droom gaan leven! Ik ben niet alleen naar de bergen verhuisd, maar ik mag deze prachtige omgeving ook mijn ‘bureau’ noemen. Ik ben namelijk Oostenrijks bergwandelgidse en met Meiden in de Bergen neem ik dames mee op avontuur in de bergen. Ik wil hen inspireren de bergen te ontdekken om meer in verbinding te komen met de natuur, anderen en vooral zichzelf. Naast een outdoorzie ben ik academicus, maar vooral ook lekker praktisch! Niet te veel lullen, maar lekker bewegen. Ga je met mij mee op pad in de bergen is er nooit een saai moment en zit er ergens wel een snack in ;-).

Deze blogs zijn misschien ook interessant…