Wildkamperen in Zwitsersland… In de zomer van 2020 had ik nog een ‘lege’ week in de agenda en besloot ik om een tripje naar de bergen te plannen. Na wat rondvraag, vrienden konden niet mee, dacht ik: ‘hé, waarom ga ik eigenlijk niet gewoon zelf?’. Ik had inmiddels wat ervaring met slapen in de bergen en ook wat vaker dingen alleen ondernomen. Vroeger vond ik dat erg spannend. Ik heb dat steeds een stapje uitgebreid, zelf ergens koffie gaan drinken, zelf een dagje weg, zelfs een weekendje in Nederland… Wat is de volgende stap? Alleen met de trein naar Zwitserland om in de bergen te gaan slapen leek me een mooi volgend avontuur. Stiekem vind ik het namelijk heerlijk om volledig mijn eigen plan te trekken en geen rekening te hoeven houden met anderen.
“Toen de herder naar me toe kwam, dacht ik.. nu ben ik de sjaak”
Wildkamperen in de Zwitserse bergen
Wildkamperen in de Zwitserse bergen is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Na een aantal groepsreizen in de wildernis, besloot ik er alleen voor te gaan.
Let op: wildkamperen in Zwitserland is alleen toegestaan boven de boomgrens. Lager dan dat verschillen de regels per regio. Ik kon de informatie niet duidelijk genoeg vinden voor mijn gebied, dus ik besloot het er gewoon op te wagen.
De voorbereiding op het wildkampeer avontuur in Zwitserland
Toen begon het grote voorbereidingswerk voor het wildkamperen in de Zwitserse bergen. Ik ben sowieso graag goed voorbereid, maar als ik alleen op pad ga om zo’n reis te maken al helemaal. Ik besloot om met de trein te gaan, omdat ik dat stuk alleen rijden niet zag zitten. Daarnaast is reizen met de trein een comfortabele en duurzame optie. Met een Interrailticket voor jongeren (toen was ik nog 25), kon ik voor €209 in ongeveer 9 uur van Rotterdam naar Interlaken reizen.
Op Instagram zag ik toevallig een story voorbijkomen van de bergtop Faulhorn. Ik besloot: daar ga ik heen. Via Facebookgroepen vroeg ik advies: waar kan ik wildkamperen in Zwitserland? Iemand reageerde met een ‘live’ foto, van dat moment: een tentje bij een bergmeer, ook dat punt noteerde ik op mijn lijstje. Daarnaast gebruikte ik de app ‘Outdoor Active’ om routes te plannen, heel handig! Ik koos twee plekken om te kamperen in de bergen, zorgde voor genoeg eten in mijn rugzak (lees; te veel) en ging met volle bepakking, enthousiasme en lichte angst die kant op.
Dag 1 Interrailen naar Zwitserland
Met de trein reisde ik van Rotterdam naar Interlaken. Een comfortabele reis die goed volgens plan verliep. In de trein kon ik nog de laatste voorbereidingen treffen, want morgen zou ik al de bergen in gaan! Eén van de voorbereidingen… het weer checken. Oef, vandaag en morgen veel regen voorspeld. Daar had ik dus even geen trek in. Ik boekte een hostel en hoopte dat het zou meevallen de volgende dag. Met een regenjas aan een rondje Interlaken gelopen te hebben, besloot ik op tijd naar bed te gaan.
Dag 2 Regen en nog meer regen – wildkamperen of zwemmen in Zwitserland?!
Helaas werd de regen niet minder, maar meer! Gelukkig was er voor dag 3 beter weer voorspeld. Dan nog maar een dagje uitstellen en gelukkig had ik daar ruimte voor in mijn programma. In het hostel waren veel mensen en er was een gezellig sfeertje. Ik zag toevallig een Zwitserse krant liggen met een stuk over wildkamperen. Mijn Duits is niet al te best, dus ik besloot het aan iemand in het hostel te vragen. Daaruit ontstond een leuk gesprek met een local, die aanbood om morgen een stuk met me mee te wandelen. Eerst was ik wat wantrouwig, ik was alleen op reis en wilde het graag zelf doen! Maaarr… hulp en gezelschap van een lokaal iemand (die ook wel een deel van mijn tas wilde dragen, die toch een stuk zwaarder dan gepland was, en de route goed kent…) is uiteindelijk ook onwijs leuk. Als je samen met vrienden op vakantie bent, heb ik toch minder snel aanspraak met anderen, terwijl daar juist hele leuke dingen uit kunnen voortkomen. We besloten de dag erna af te spreken bij het treintje wat ons een heel stuk naar boven kon brengen.
In de middag heb ik een wandeling gemaakt naar een mooi uitzichtpunt op de twee meren van Interlaken waarvan de naam ook betekent: tussen de meren.
De tweede nacht heb ik op een camping in Wilderswil in de buurt van het treintje gekampeerd. Ook daar waren weer leuke mensen met wie ik samen heb gegeten.
Dag 3 Eindlijk naar boven!
Mijn geduld begon inmiddels wat op te raken, ik kwam hier om te wandelen en wildkamperen, niet om te wachten op goed weer in Zwitserland. Gelukkig was het weer vanaf dit punt een stuk beter, zonnig zelfs. Oeps, kwam ik achter nadat ik al iets verbrand was. Samen met de local uit het hostel zou ik vandaag wandelen, eerst met het treintje omhoog naar Schynige Platte. Dat was al een avontuur op zich, een nostalgisch rood treintje met prachtige uitzichten bracht ons schuin omhoog naar onze eindbestemming. Vanaf daar begon de hike van Schynige Platte naar First, waarbij ik zou wildkamperen bij de Zwitserse Bachalpsee. Een wandeling van 16 kilometer, met 860 hoogtemeters en goede bewegwijzering. We liepen langs geweldige plekken, tussen de koeien met hun bellen, mooie groene grasvelden en er lag zelfs sneeuw her en der. Het kon zo uit een reclame komen.
En dan eindelijk wildkamperen in de Zwitserse bergen 🙂
De wandeling was pittiger dan ik verwachtte, het was erg warm en de jongen met wie ik was, was redelijk fit waardoor ik flink de pas erin moest (wilde) houden. Gelukkig waren er genoeg plekken om even op adem te komen, met fenomenale uitzichten. De route was niet al te druk, af en toe kwamen we mensen tegen, maar het was niet afgeladen. Bij de berghutten onderweg was het wel wat drukker. Na 6 uur lopen, verscheen daar dan eindelijk de Bachalpsee, waar ik zou overnachten. Na een dip in de Bachalpsee (KOUD), nam ik afscheid van mijn wandelmaatje, dat weer naar huis ging. Tussen wat groepjes anderen, zette ik mijn tent op tussen de meren. Ik was zeker niet de enige die aan het wildkamperen was die nacht. Er waren namelijk nog ongeveer 10 tenten aanwezig. Jammer dat het wat drukker was, maar ach, ik kon het ook wel begrijpen want ik wilde er zelf ook graag staan. Ik raakte aan de praat met twee jongens uit Zwitserland die speciaal naar deze plek kwamen om te wildkamperen en foto’s te maken. De Bachalpsee is onwijs fotogeniek: een meer met op de achtergrond met sneeuw bedekte bergtoppen.
Na een lange dag wandelen, ging ik vroeg mijn tent in. De kou boven viel me nogal tegen, maar uiteindelijk viel ik toch in slaap.
Dag 4 Wildkamperen in Zwitserland: Betrapt?!
Om 06:30 werd ik wakker, van de opkomende zon, de kou en de lichte angst om ‘betrapt’ te worden. Ik wilde mijn tent maar zo vroeg mogelijk afbreken voordat wandelaars langs zouden komen. Hoewel ik geen bomen meer kon zien op dit punt (kamperen mag alleen boven de boomgrens), was ik toch niet 100% zeker of het nou echt mocht. Terwijl ik mijn tent aan het opbreken was, zag ik een Jeep aan komen rijden. Blijkbaar was vanaf de andere kant ook gewoon een weg omhoog naar de Bachalpsee. Dit was de herder van de koeien die inmiddels vrolijk met hun bellen iedereen wakker maakte waren en de pannen aan het uitlikken waren. De herder kwam naar me toe en ik dacht, ‘oh oh, nou krijg ik een preek of een boete’. Hij vroeg of ik wel goed had kunnen slapen, ondanks het lawaai van zijn koeien… Nou, dat was een meevaller zeg. Hij was hartstikke vriendelijk, net als veel andere Zwitsers.
Bepakt weer op pad
Na het ontbijt stond het laatste deel van de route nog op de planning, het was nog maar 45 minuten lopen naar de gondel bij First. Langzaamaan zag je de route weer wat drukker worden, dit blijft een toeristisch punt. Ik besloot met de gondel naar beneden te gaan in plaats van te lopen, die wandeling van gisteren voelde ik wel in de beentjes! Beneden in Grindelwald ging ik terug naar het station om mijn reis te vervolgen van west naar oost Zwitserland voor nog een wildkampeer tocht. Onderweg naar Bad Ragaz, sprak ik nog af met een bekende in Zurich en heb ik snel een rondje in Luzern gedaan. Gelukkig mocht ik vier dagen reizen met mijn ticket, dus het kwam goed uit om de andere kant van het land ook nog te verkennen. ’S Avonds laat kwam ik aan op de camping in Bad Ragaz, waar ik snel mijn tentje opzette tussen de al slapende mensen…
Dag 5 Seven lake hike
Met een stoeltjeslift, die ik normaal alleen gebruik tijdens skiën, ging ik omhoog naar de Pizol regio. Online had ik gelezen over de ‘5 Seen Wanderung’, die goed bewegwijzerd zou zijn en leidt langs 5 meren in de bergen. Via de app Outdoor Active, vond ik echter 7 meren 😉 dus besloot ik het de 7 lake hike te noemen. Hier was het wederom redelijk druk rondom de berghutten, maar op de paden verschilde het gedurende de dag. Een hoop mensen liepen de route ook andersom, wat soms voor wat onhandige en grappige situaties onderweg op smalle paadjes zorgde.
‘There is no mercy in the mountains!’
Er waren meren in allerlei kleuren, rood, blauw en groen! Dit keer was ik ook écht alleen op pad, dus het lopen met bepakking was redelijk uitdagend. Gelukkig waren er onderweg prachtige plekken om te pauzeren en was het weer heel anders dan de hike die ik eerder deed. Na 5,5 uur en 16 km lopen kwam ik aan bij mijn wildkampeer plek, de Schottensee, waar ik mijn tentje op zetten. Dit meer is prachtig blauw met rotsen er omheen. Er kwam een meneer van de Zwitserse bergenwacht naar me toe, ik was weer bang dat hij me weg ging sturen, maar hij vroeg of ik de boel netjes wilde achterlaten als ik weer wegging. Later op de dag kwamen er wat meer tentjes bij en hebben we met een groepje de zonsondergang bekeken en wederom weer lekker op tijd naar bed na een dag inspanning.
Dag 6 Laatste wandeldag van mijn wildkampeer avontuur in Zwitserland
Na een ontbijtje was ik weer vroeg op pad, dit keer tussen de schapen om de wandeling af te maken. Na 2,5 uur was ik terug bij de stoeltjeslift. Van daaruit heb ik nog in een hotel overnacht, waarna ik de volgende dag met de trein terug naar Rotterdam reisde.
Alleen wildkamperen in de Zwitserse bergen
Wat bijzonder was, is dat ik regelmatig aangesproken ben: “Ben je alleen?” “Wat doet een meisje alleen in de bergen?” “Vind je dat niet eng?” “Wat als er iets gebeurt?”. Deze vragen kreeg ik op de route, maar ook wel van het thuisfront. Men is niet gewend dat een vrouw alleen op pad is, laat staan met een tentje in de bergen! Doordat ik goed voorbereid was en niet totaal off the grid, voelde ik geen enkel moment angst dat er iets zou gebeuren (door een ander). Het enige wat ik wel spannend vond, waren de gevaren van de bergen. Mijn tent op de juiste manier neerzetten, op een veilige plek en hopen dat het niet ineens zou gaan onweren. ‘There is no mercy in the mountains!’
Het mooie aan de bergen vind ik dat het me rustig maakt. Ik word teruggebracht naar de essentie. Bezig zijn met een route lopen, kamp opslaan, eten maken, dat is de basis in het leven. Door op pad te zijn in de bergen worden de onzinnige dingen in mijn hoofd wat minder belangrijk. Zeker nu ik zo alleen op pad ben geweest en op mezelf aangewezen was, heb ik dit extra ervaren.
Praktische tips voor een wildkampeertocht in de Zwitserse bergen
- Goede voorbereiding is een must in de bergen! Zeker als je alleen gaat. Ik heb mijn research gedaan via Facebookgroepen, navraag bij bekenden en veel gebruik gemaakt van de app ‘Outdoor Active’. Weet welke route je gaat lopen en wat je kunt verwachten.
- Zorg voor niet te veel bepakking; ik reisde met een lichtgewicht éénpersoonstent en een lichtgewicht matje + slaapzak. Zorg echter wel weer voor genoeg eten (maar neem misschien niet alles de hele tijd mee, zoals ik deed met als gevolg een te zware rugzak).
Overzicht wildkampertocht Zwitserland
Dag 1: aankomst met de trein in Interlaken
Dag 2: wandelen in Interlaken en in de buurt van de trein overnachten op een camping
Wandeldag 1 (dag 3): Hike van Schynige Platte naar Bachalpsee om daar te overnachten met de tent
Tweede wandeldag (dag 4): Van de Bachalpsee naar First en met de trein van Interlaken naar Bad Ragaz (met een stop in Luzern en Zurich)
Derde wandeldag (dag 5): 7 lake hike in de regio Pizol met tentovernachting bij de Schottensee
Vierde wandeldag (dag 6): van de Schottensee terug naar Bad Ragaz
Dag 7: met de trein terug naar Rotterdam
Maak kennis met Iris
Iris
@irisgoesgreen
Via haar instagrampagina @irisgoesgreen deelt Iris over het vergroenen van haar leven; meer naar buiten en meer duurzaamheid. Een deel van de week werkzaam als logopedist en in de andere uren een echt buitenmens. Met haar camper, tent of in een trekkershut maakt ze zowel dichtbij als wat verder weg avonturen mee. Daarnaast is ze veel bezig met het verduurzamen van haar leefwijze; deze tips deelt ze op haar Instagram. In de toekomst droomt ze van een groene woonplek met ruimte om dit met anderen te delen, hen meer te laten verbinden met de natuur zodat iedereen er beter voor gaat zorgen.
Lijkt het jou nu ook tof om een keer meerdere dagen achtereen door de bergen te wandelen, maar is wildkamperen net een stap te ver? Probeer eens een huttentocht waarbij je van berghut naar berghut door de bergen trekt. Meiden in de Bergen laat je met haar huttentochten de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentochten die er dit jaar gepland staan.