Kijk jij er ook alweer zo naar uit om de bergen in te gaan deze winter en te genieten van dat winterwonderlandschap?! Ik wel! Maar misschien ben je helemaal geen skiër? HELP, wat nu? Wil jij dit jaar naar de sneeuw, maar ben je niet van het skiën en snowboarden? Of wellicht ga je wel skiën, maar vind je het ook leuk om eens een dag iets anders te gaan doen dan de pistes afdalen op de latten. Ik heb een aantal toffe alternatieven activiteiten voor je op een rijtje gezet die je naast skiën en snowboarden ook eens kan proberen tijdens de wintersport:

1. Winterwandelen 

Winterwandelen tijdens de wintersport is super simpel, maar wel heel leuk! Winterwandelen is niets anders dan wandelen in de sneeuw. Het is een laagdrempelige manier om de wintersport op en top te beleven. In de winter worden in veel wintersportgebieden verschillende winterwandelwegen geprepareerd om te genieten van de natuur en frisse berglucht. Zo kun je lekker wandelen, zonder dat je tot je knieën in de tiefschnee zakt. Als afwisseling op een dagje skiën is het zeker een aanrader om de witte winterwereld eens van een andere kant te bekijken.

2. Ijsklimmen

Klimmen op de rotsen in de bergen is je waarschijnlijk wel bekend. In de winter wordt dit een wat grotere uitdaging met dikke handschoenen en al die sneeuw. Daarnaast is de kans aanwezig dat als je niet die dikke handschoenen aandoet, je handen en vingers ontzettend koud worden! Lijkt het je toch tof om ook in de winter tijdens de wintersport te klauteren? Dan kun je op bevroren watervallen klimmen, ofwel ijsklimmen. Je bedwingt hierbij gezekerd een ijswand met pickels en stijgijzers om als een soort spiderman tegen een muur van ijs omhoog te komen.

Ijsklimmen op een grote waterval

3. Sneeuwschoenwandelen

Je kent ze waarschijnlijk wel uit films, de grote rackets waarmee men zich vroeger door de sneeuw verplaatsten. Ondanks dat de sneeuwschoen al oud is, is het een relatief nieuwe vorm van wintersport. Het mooie van sneeuwschoenwandelen is dat ook dit heel toegankelijk is voor iedereen. Kan je wandelen, dan kun je sneeuwschoenwandelen! En het mooie is dat je op de meest geweldige plekken kunt komen, waardoor je de rust en de stilte van de natuur in de winter echt intens kunt ervaren. Hoog tijd dus om de omgeving op sneeuwschoenen te ontdekken! Omdat je je op afgelegen plekken buiten de pistes begeeft, is het wel aan te raden om op gemarkeerde sneeuwschoenpaden te blijven.

Wil jij deze winter zelf met de sneeuwschoenen op pad, neem dan een gids mee. De gids kent het de mooiste plekken in het gebied en zorgt ervoor dat je veilig op pad gaat. In de winter heb je tijdens de wandelingen namelijk te maken met lawinegevaar waardoor het niet aan te raden is om zelfstandig buiten de pistes op pad te gaan.

Sneeuwschoenwandelen Oostenrijk - wandelen in de sneeuw

4. Paarden- of hondenslee rit tijdens de wintersport

Wil jij je geliefde verrassen met iets romantisch dan is dit je kans! Het is namelijk misschien wel de meest romantische activiteit die je kunt doen: een rit op een paardenslee met uitzicht op de besneeuwde bergen. Neem wel een dekentje mee, want als je stilzit kan het stiekem snel frisjes worden. Ga je richting Scandinavië op wintersport? Kijk dan eens om een sleetocht te maken met husky’s en ervaar hoe het is om voorgetrokken te worden door een roedel honden! Het zal je verbazen hoe snel ze gaan ;-).

5. Rodelen

Een activiteit die in mijn ogen tijdens de wintersport zeker niet mag ontbreken, is rodelen! Op een houten slee van de berg af glijden. Het haalt in iedereen het kind weer helemaal naar boven!

Wat het verschil is tussen rodelen en sleeën? Rodelen is niets anders dan ‘langebaan sleeën’. Je kan met rodelen met een aardige vaart de berg af roetsjen op je houten slee. Tegenwoordig heeft bijna ieder wintersportgebied wel de mogelijkheid om te rodelen. Vaak wordt er op een avond in de week de baan ook opengesteld voor avond rodelen. Voor de veiligheid is het aan te raden om een helm op te zetten!

6. Langlaufen

Langlaufen is weer een andere manier van voortbewegen op latten door de sneeuw. Het wordt veelal gedaan op een vlak of licht glooiend terrein. Vaak wordt gedacht dat dit een sport is voor de 60+, maar het kan ook zeker intensief zijn! Ben je niet zo van de snelheid en hard van een berg af naar beneden sjeezen? Dan is langlaufen een alternatieve activiteit om tijdens de wintersport te ondernemen.

7. Toerskiën

Last but not least: Toerskiën. Uitdagende beklimmingen, mooie uitzichten en fantastische afdalingen, dat is toerskiën! Is toerskiën dan niet hetzelfde als een toer maken op ski’s door een skigebied? Nee, je gaat namelijk niet eerst met de skilift omhoog om vervolgens over de skipiste naar beneden te skiën. Met toerskiën loop je namelijk met vellen onder de ski’s eerst de berg op omhoog. De vellen zorgen voor grip als je de berg op loopt en de ski’s zitten aan de achterkant los waardoor je makkelijker omhoog kunt lopen. Als je boven aankomt, klik je je de skischoenen vast en kun je genieten van maagdelijke sneeuw om door naar beneden te skiën. Toerskiën doe je dan ook vaak niet op de pistes, maar juist off piste. Je moet hiervoor al wel aardig goed kunnen skiën en het is ook zeker aan te raden om een gids mee te nemen. De gids kan je niet alleen de mooiste plekjes in het gebied laten zien, maar weet ook of je over bepaalde hellingen veilig naar beneden kunt afdalen. 

Door de bossen en verse sneeuw met skies omhoog

Wat ga jij deze winter eens uitproberen!?

Hoi, ik ben Sietske

Hoi, ik ben Sietske

Bergwandelgids

Je raadt het misschien al, ik ben gek op de bergen! Bergen staan voor mij voor vrijheid, avontuur en outdoor activiteiten. Met Meiden in de Bergen is het mijn missie om vrouwen te stimuleren samen de bergen te ontdekken én in verbinding te komen met de natuur. Hoe? Door samen op bergtocht te gaan door de prachtige natuur. Elke keer als ik in de bergen ben ervaar ik weer hoe klein en nietig we als mens eigenlijk zijn en hoe machtig en groots de bergen zijn. Ik vind dit heerlijk!