In deze blog neemt bergavonturier Ingrid je mee op haar wintertrekking over de Kungsleden. De Kungsleden oftewel de koningsroute, een route van ongeveer 420 kilometer lang, trekt elk jaar duizenden toeristen in hikingboots. Ook winterliefhebbers, zoals wij, komen hier aan hun trekken. Wij lieten ons oog vallen op de bekendste etappe van de route, van Abisko naar Nikkaluokta, ongeveer 105 kilometer lang, met als hoogtepunt de Kebnekaise. Al sinds mijn tijd als erasmusstudent in Noorwegen in 2011 spookt deze route door mijn hoofd. Toen vijf gelijkgezinden bekendmaakten dat ze eenzelfde idee deelden, kreeg onze wintertrip vorm. Niet veel later trokken we met z’n zessen begin april 2019 richting het Hoge Noorden om de Kungsleden op latten te trotseren.
Het leven zoals het is: een wintertrekking in Zweeds Lapland
De voorbereiding
April blijkt meteen een geschikte periode. Los van de persoonlijke planningen biedt april meer zonuren dan de andere wintermaanden en is de sneeuwconditie nog goed.
De voorbereiding van de wintertrekking door de Kungsleden verloopt vlot: de ruwe lijnen van onze pulkatocht worden in potloodlijnen uitgestippeld op de kaart. Ieder van ons sluit zich aan bij de STF, Svenska Turistföreninge, om kortingen op het openbaar vervoer als op logement te krijgen. De nodige reserveringen qua materiaal worden vanuit België geregeld: winterslaapzakken, sneeuwschopjes en pulka’s met flightbag. Nordic Langlaufski’s (aan te raden) hebben we gehuurd in Abisko. Twee van ons hebben de tocht doorlopen op hun eigen toerski’s maar niet aan te raden omdat deze eigenlijk te zwaar zijn. Uiteindelijk was het best spannend, want hoewel we allemaal de nodige ervaring hebben in meerdaagse trekkings, hebben sommige van ons nog nooit op latten gestaan.
Een treinrit door winter wonderland
Het startpunt bereikten we elk op onze eigen manier. Jef en ik hadden tijd genoeg om op ons gemak naar het startpunt te reizen. Na een quick visit aan de Zweedse hoofdstad, vooral om gas, brandspiritus en witte benzine in te kopen, stapten we om 18u00 op de trein richting het hoge Noorden. Een 17-uur durende treinrit bracht ons naar een stadje Abisko 250 kilometer boven de poolcirkel. Genieten! Onze vier metgezellen ontmoeten we ergens de komende ochtend op de trein tussen Kiruna en Abisko.
Dag 1 van de wintertrekking door de Kungsleden: op de latten
Vroeg in de ochtend wordt ons expeditieteam herenigd op de trein. Na het oppikken van onze langlaufski’s, het klaarmaken van onze pulka’s en het eten van onze eerste Kanelbulle zijn we klaar om de Zweedse wildernis in te trekken. Gelukkig zijn de weergoden ons goed gezind, het is koud maar zonnig.
Het begin van de route start gemakkelijk: het loopt door enkele berkenbossen en volgt de stroming van de Abiskojåkka. Dit geeft ons de kans om te wennen aan ons materiaal en aan de koude omstandigheden.
Onze eerste dag op latten valt goed in de smaak. We slaan ons kamp op enkele kilometers van de Abiskojaure STF-hut op. Een ruime, strak opgezette tipi houdt ons warm en dient zowel als living en eetplek. Vervolgens wordt bij slaaptijd deze tipi omgevormd tot een slaapruimte voor drie mensen. De andere drie slapen in een aparte tent.
Jef en ik hebben ons bij aankomst in Stockholm suf gezocht naar verschillende soorten brandstof voor onze multi-fuel stoof. We gingen er vanuit dat isobutaan/propaan (mix) niet zou werken omwille van de extreme omstandigheden, maar onze multi-fuel brander bezorgde ons vooral snel water. Het geluid van een opstijgende straaljager moet je er wel bijnemen. Het smelten van sneeuw wordt al snel een avondroutine zodat er in de ochtend geen tijd verloren gaat. Voor een grote opslag aan drinkwater is het aan te raden om drinkbussen en/of thermossen mee te nemen. Iedere avond worden de kleren bij slaaptijd goed opgeborgen want door de vriestemperaturen wordt alles klam en bevriezen je schoenen.
Dag 2. Het sneeuwlandschap met een zonnetje
De weergoden blijven ons goed gezind op onze wintertrekking door de Kungsleden: temperaturen met een minnetje ervoor maar een open hemel en een stralende zon. Onze vrienden die een week voor ons zijn vertrokken hadden minder geluk en last van hevige winden en whiteouts waarbij je niets ziet, oriëntatie moeilijk of zelfs onmogelijk wordt.
Goed om enkele kilometers tegen de wind in te beuken
Al vroeg in de ochtend langlaufen we voorbij de eerste STF-hut. We vullen onze drinkbottels en kijken even rond. Met je STF-lidkaart kan je altijd gebruik maken van deze hutten (wc’s, de keuken en slaapvoorzieningen). Na veel puffen en zweten, maar het langlaufen wel beter onder de knie krijgend, belanden we op onze tweede slaapplek. Ergens bij een kleine schuilhut proberen we ons binnen te warmen met thee en een warme maaltijd. De nodige calorieën binnen krijgen is belangrijk want er wordt wel wat verbrandt op een wintertrekking op de Kungsleden.
Om overdag bij te tanken eten we snacks of polarbröd met ost, crème kaas uit een tube met een smaakje van bacon. Niets uitgebreid maar wel calorierijk. Goed om enkele kilometers tegen de wind in te beuken. Ook voldoende hydrateren is de boodschap! Geloof mij, op zo’n pulka-trektocht kan je wel wat liters zweet opvangen, zeker met een stralende zon vol op de bol. Slapen doen we met iedereen in de tipi lekker warm tegen elkaar, want overnachten in de onbemande hutten is enkel toegelaten bij noodgevallen.
Dag 3. Blaren tijdens de wintertrektocht
Al vanaf dag 1 groeien er bij Liesbeth en mij enorme (bloed)blaren op onze voeten. Elke dag starten met pijnlijke voeten maakt een wintertrekking over de Kungsleden zwaar. Iedere dag voor vertrek wikkelen we onze voeten in met tape zodat er geen wrijving komt tussen schoenen, kousen en voeten. Naast een doosje pleisters is een rol sporttape in je EHBO-zak dus ook een must.
We passeren de STF Alesjaure Fjällstation. Deze hut ligt op een heuveltje. Voor een eerste keer zullen we echt bergafwaarts moeten gaan mét onze pulka’s. We hebben twee soorten pulka’s mee: twee met touwen en twee met stangen. Voor de trekkers van pulka’s met een stang is zo’n afdaling geen enkel probleem: de pulka blijft op dezelfde afstand achter jou en volgt netjes jouw spoor. Voor diegene die toen een pulka met touwen hadden, was het de kunst om jezelf er niet onderuit te laten glijden door de slede. Als beginner kan je dus het best eentje ontlenen met stangen in plaats van met touwen want deze zijn gemakkelijker te sturen. We leerden al snel dat het het beste is om je pulka voor je te houden en jezelf te laten begeleiden door deze handige bagage opbergboxen. Niet andersom.
De voorbije drie dagen voelden we dat het reliëf continue bergop ging. Zeker vandaag tikten de hoogtemeters aan met de Tjäktja pas als hoogste punt van de route, op 1150m. Na een pittige bergop besloten we dat het genoeg is voor vandaag. De latten vlogen uit en onze voeten gleden vlotjes in de camp booty, ookwel donzen sloefkes. Heerlijk genieten na zo’n dag van inspanning terwijl het kwik daalde tot -25°C. Het zou één van de koudere nachten worden die we op deze wintertrekking over de Kungsleden hebben gehad.
Een koude nacht in combinatie met een open hemel geeft gunstige voorspellingen om het Noorderlicht te zien. En jawel, we werden ’s nachts gewekt door een van onze kompanen, die tijdens het plasmoment deze dansende lichtshow spotte. Sommige draaiden zich nog eens om, anderen deden de moeite om zich in te duffelen en het nachtspel te aanschouwen.
Dag 4. Verwennerij op de Kungsleden wintertrekking
Eens over de Tjäktja pas komen we in een sneeuwvallei, Tjäktjavagge valley, met langs weerszijde hoge bergtoppen. Heerlijk rustig glijden we verder door een weids sneeuwtapijt, op weg naar een luxe Stuga. Op de Kungsleden staan verschillende zogenaamde Stuga’s. Dit zijn bemande berghutten met de nodige voorzieningen zoals een shop om eten aan te kopen (waar je overigens kan betalen met je bankkaart), een bed en sauna. Wij gingen voor the wild life met een stop in het midden, de STF hut Sälka.
Onze overnachting hadden we op voorhand al gereserveerd: een overnachting in de STF-hut Sälka. Sälka is een hut mét sauna gelegen tussen twee valleien. Een ideale rustplek na enkele dagen wildkamperen in de sneeuw. Zoals echte Scandinaviërs tekenden we in voor een sauna-sessie. Weeral mochten onze ogen het prachtige showspel van dansende groen-gele kleuren in het noorderlicht aanschouwen. De temperaturen zakte tot -30°Celsius, dus lang buiten staan apegapen was geen optie. Gegrift in ons geheugen kunnen we tevreden naar bed.
Dag 5. Voor op schema
Ondanks dat we Pieter een tijdje waren kwijt gespeeld op een splitsing en ieder van ons op eigen tempo gleed, hebben we als team een mooi tempo. In vergelijking met het begin van de trip, met een gemiddelde van 15 kilometer per dag, steeg ons gemiddelde aantal afgelegde kilometers per dag naar ongeveer 23 kilometer.
Vandaag lijkt de Koningsroute wel een snelweg. Onderweg flitsen heel wat glijders in felle skipakjes en lichte bepakking ons voorbij want hun bagage wordt getransporteerd met de sneeuwscooter naar de volgende hut. Wat een luxe maar niet voor ons.
Tussen de heuvels rond de Kebnekaise en niet zo ver van het Kebnekaise Fjällstation zetten we onze tipi weer op. Deze keer hebben we ons geamuseerd met het uitgraven van enkele compartimenten: een uitgegraven materiaalkamer, een wc en twee slaapcompartimenten. De weersvoorspellingen worden gecheckt en plannen worden gesmeed om morgen de Kebnekaise te beklimmen.
Dag 6. Op naar Kebnekaise
Gepakt en gezakt vertrekken we na een stevig ontbijt richting de Sydtoppen van de Kebnekaise. Dit is de hoogste berg van onze wintertrekking op de Kungsleden en van Zweden. De hoogte van de berg verschilt naargelang de sneeuwophoping maar schommelt rond de 2095m hoogte. Een gemoedelijke beklimming want je moet enkele keren stevig stijgen en dalen. Enkele uren later staan we in de snijdende wind rillend op de top. Na enkele foto’s beginnen we aan de afdaling. Iedereen op eigen tempo. Op de terugweg nam de windkracht verder toe en trok de hemel dicht. Tijd dus om veilig beneden te geraken en ons op te warmen in de tipi.
Dag 7. De laatste loodjes van de wintertrekking door de Kungsleden
De trail naar Nikkaluokta is drukker dan voorheen. Relatief veel sneeuwscooters die heen en terug rijden met zowel bagage als passagiers in een koets achter de sneeuwscooter. Reizigers die duidelijk geen zin hebben om de sneeuwslush te trotseren. Deze etappe is een stuk eentoniger en plat. De sneeuwkwaliteit is heel anders dan een week geleden. We skiën vaak door een sneeuwpapje in plaats van ijzige sneeuw, wat het langlaufen vermoeiend maakt. Je merkt hier goed dat het landschap zich voorbereid op de lente.
Voor de allerlaatste keer deze wintertrektocht wordt onze tent opgezet in een bosje enkele kilometers van de busstop in Nikkaluokta. Het sneeuwpakket is een stuk zachter dan in de hogere valleien. Op sommige plekken zak je zonder ski’s meteen tot aan je borst in de sneeuw. Best lastig wanneer je net denkt een ideale kampeerplek gevonden te hebben. Maar voor elk probleem is er een oplossing en in dit geval is dat het hebben van een sneeuwschep. Na het zwoegen trakteerden we onszelf op een welverdiend kampvuur. Meteen een prachtige afsluiting van de laatste nacht in de sneeuw.
Dag 8. De busrit terug naar Kiruna
Onze laatste kilometers van onze Kungsleden wintertrektocht worden ingezet. We komen op tijd aan in Nikkaluokta en nemen na het eten van onze Kanelbulle de bus terug naar Kiruna. Eens aangekomen in Kiruna kunnen we meteen terecht in Spis, een hotel/hostel in het midden van de stad voor een warme douche. Jef en ik blijven nog een week en hebben tijd genoeg om te genieten van het ontbijtbuffet terwijl de andere al vroeg in de ochtend hun vlucht naar huis moeten halen. Helemaal opgewarmd trokken wij met zijn tweeën verder naar het Oosten.
Praktische tips voor een wintertrektocht over de Kungsleden
- Logistiek uitzoeken waar jij het nodige materiaal huurt: op locatie of meenemen vanuit je thuisland.
- Je kan best alle bevoorrading meenemen, maar in de grotere bemande hutten ‘fjällstations’ kan je voeding, gas, brandalcohol, whitegas en zelfs stafkaarten kopen.
- Koop een STF-lidmaatschap.
- Reserveer eventueel STF-hutten onderweg om de trip iets comfortabeler te maken. Realiseer je dan wel dat er een vooropgesteld aantal kilometers per dag afgelegd moet worden.
- Plastiek zakken voor als je schoenen nat zijn en je droge kousen wilt sparen. Of voor als je in water terecht komt.
Maak kennis met Ingrid
Ingrid
@buitenshuis_
Hoi! Mijn naam is Ingrid, een levenslustige thirtysomething met een enorme fascinatie voor het outdoorleven. Deze interesse werd van jongs af aan al gewekt bij de scouts. Door de jaren heen heb ik veel gereisd en beleefd waaronder een job als outdooractivity guide in Zweeds Lapland. Vanuit een gemis naar een women-only concept in de buitensportwereld ben ik gestart met Ladies On The Rocks. De hoofdactiviteit van Buitenshuis, mijn eigen buitensportbedrijf. Naast het organiseren van LOTR stel ik mezelf beschikbaar aan andere buitensportorganisaties.
Je kan me volgen op mijn instagramaccount: @buitenshuis_. Heb je vragen? Stuur dan een berichtje naar info@buitenshuis.org!
Lijkt het jou nu tof om ook een keer een trektocht te maken, maar is een wintertrekking net een stap te ver? Dan is een huttentocht van berghut naar berghut door de bergen iets voor jou! Meiden in de Bergen laat je met haar huttentochten de bergen beleven samen met andere vrouwen! Bekijk de huttentochten die er dit jaar gepland staan. Wil je de winter op een andere manier beleven? Dan is de winter break iets voor jou!