Stapje voor stapje baan je je een weg door de uitgestrekte natuur, omringd door ruige pieken en dromerige valleien. Een huttentocht biedt je de kans om de wereld te verkennen op een manier die alleen te voet mogelijk is. En wat is een onmisbare metgezel tijdens dit avontuur? Je rugzak! Het is je belangrijkste vriend die alles draagt wat je nodig hebt. Maar welke huttentocht rugzak past jou het beste en hoe pak je die rugzak nu het beste in? In deze blog delen we wat je moet weten over rugzakken tijdens een huttentocht, van inhoud tot inpakken en praktische tips voor onderweg.
Rugzakken zijn er in verschillende maten en stijlen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw huttentocht. Het belangrijkste is dat een rugzak je als gegoten zit. Want niets zo vervelend als schurende banden die je vooraf niet hebt opgemerkt. Daarom ook gelijk de eerste tip:
Pas jouw rugzak in een buitensportwinkel
Als je gaat zoeken naar een rugzak, dan is het dus belangrijk om de juiste rugzak voor jouw lichaam te kiezen. Je hebt veel verschillende merken zoals Osprey, Deuter en Lowe Alpine. Elk merk heeft weer zijn eigen voorkeuren en pasvormen. Maar ook binnen het merk kan er verschil zitten. Heb je ooit een Osprey gedragen die goed zat? Dat wil niet direct zeggen dat alle rugzakken van dat merk goed zitten. Daarvoor moet je echt naar de winkel.
In de winkel zijn er meestal gewichten aanwezig waar je je rugzak mee kan vullen. Die zijn er ook vaak in verschillende maten. Zijn ze er niet, zoek ze dan zelf bij elkaar met spulletjes uit de winkel. Want het is echt belangrijk dat je voelt hoe je rugzak zit met gewicht er in. Zo krijg je een idee van de rugzak met jouw huttentocht bepakking. Als je de rugzak dan omdoet stel je hem met de verkoper goed af. Ga daarna lekker bewegen, zwaai je armen heen en weer, spring eens op en neer en maak de wandelbeweging zoals op een tocht. Alleen dan voel je of de rugzak echt goed zit.
Hoe groot moet mijn huttentocht rugzak zijn?
Dan komen we natuurlijk op de inhoud van de rugzak. Je bent misschien geneigd om een wat grotere rugzak mee te nemen, want daar kan lekker veel in. Maar dat is een van de valkuilen als je een huttentocht gaat maken. De kunst is namelijk om alleen de essentiële items mee te nemen. En nee, je volledige toilettas is niet essentieel 😉 We raden daarom aan om voor een huttentocht een rugzak te kiezen die tussen de 30 en 40 liter is. Daar kom je eigenlijk altijd wel mee uit. Wil je ooit nog wat hoger de bergen in en heb je Alpiene ambities, dan raad ik aan om wat hoger in de 30 te gaan zitten (tussen de 35 en 40). Dan heb je ook nog voldoende ruimte voor extra spullen zoals je stijgijzers. Maar ook voor sneeuwschoentochten is die extra ruimte genoeg! Zo heb je dus al snel een multifunctionele rugzak.
Sietske en ik zijn allebei fan van de Ortovox Traverse rugzak. Toevallig hebben we die allebei gekocht en lopen we er regelmatig mee. Sietske bespaard goed op haar spullen en heeft de 28 liter rugzak. Ik draag de 38 liter rugzak voor vrouwen en neem hem ook mee op Alpien tochten en sneeuwschoentochten.
Huttentocht rugzakken speciaal voor vrouwen, die zijn er ook!
We zouden Meiden in de bergen niet zijn als we niet even stilstaan bij rugzakken voor vrouwen. Want veel merken hebben tegenwoordig speciale rugzakken voor vrouwen. Hierbij zijn de schouderbanden vaak net even anders afgesteld dan bij rugzakken voor mannen, zodat hij beter aansluit op de borst. Maar ook het rugpand kan kleiner zijn. Dit is sowieso iets waar je ook nog op moet letten. Want sommige modellen zijn beschikbaar in meerdere maten. Ben je wat kleiner of juist langer van stuk, dan is het belangrijk om hier goed op te letten.
Waar moet je rugzak nog meer aan voldoen?
Naast dat je rugzak natuurlijk lekker moet zitten zijn er nog een paar belangrijke items waar je op kan letten bij het kiezen van de rugzak. Let bijvoorbeeld op extra kenmerken zoals zijvakken voor waterflessen, een extra vak en opening voor je camelbak, en een regenhoes om je spullen droog te houden tijdens een regenbui. Aan de meeste rugzakken zit ook een fluitje op de borstband, dat is erg handig als je ergens een noodgeval hebt. Let ook op de hoeveelheid vakken. Meer vakken kunnen fijn zijn zodat je makkelijk je spullen kan verdelen, maar meer vakken kan ook meer gewicht betekenen. Al scheelt het elkaar niet super veel en voor de meeste huttentochten hoef je niet te gaan jagen op grammen.
Daarnaast is het nog goed om te letten op het rugpand. Deze heb je namelijk ook in verschillende vormen en elk merk gaat er anders mee om. Het is in ieder geval prettig dat het op een fijne manier ventileert zodat je rug nog relatief koel blijft als jij de berg op loopt.
Hoe pak je de rugzak voor jouw tocht het beste in?
Het inpakken van je rugzak is een kunst op zich, en met een paar slimme trucs kun je het meeste uit de beschikbare ruimte halen:
- Gebruik packing cubes of dry bags: Deze handige organizers helpen je om je spullen georganiseerd te houden en te voorkomen dat ze door elkaar raken in je rugzak. Ze zijn ook handig voor het scheiden van schone en vuile kleding.
- Rollen in plaats van vouwen: Rol je kleding op in plaats van het op te vouwen om ruimte te besparen en kreukels te voorkomen. Dit werkt vooral goed voor T-shirts, sokken en ondergoed.
- Verdeel het gewicht: Zwaardere items zoals water (bijvoorbeeld je Camelbak) draag je dicht tegen je lichaam en zorg er voor dat je rugzak niet top zwaar wordt.
- Gebruik de buitenkant: Maak gebruik van de buitenkant van je rugzak door bijvoorbeeld je wandelstokken vast te maken aan de buitenkant met behulp van de daarvoor bestemde lussen en riemen.
- Houd veelgebruikte items bij de hand: Plaats items die je vaak nodig hebt, zoals snacks, water, EHBO set en een kaart, in de zijvakken of het bovenvak van je rugzak zodat je die tijdens het wandelen snel kan pakken.
Wat neem je op huttentocht mee in je rugzak?
Ik vertelde het natuurlijk al, het is belangrijk om niet te veel spullen mee te nemen in je rugzak. Maar wat neem je dan wel mee? Natuurlijk je spullen voor in de hut, een kleine toilettas en precies voldoende kleding en ondergoed. Wat dat precies allemaal is vind je in de gratis huttentocht paklijst!
Hoe nu verder met jouw huttentocht voorbereiding?
Gaat het bij jou ook zo kriebelen van dit soort voorbereidingen en zou je niets liever doen dan die rugzak om je rug binden om zo de bergen in te trekken? Wij helpen je daar natuurlijk bij op weg. Niet alleen als gids, maar juist ook in de voorbereiding. Zo hebben we verschillende huttentochten uitgezet die jij zelfstandig kan lopen, maar met alle informatie vooraf in een overzichtelijk berggidsje. Klinkt goed toch? Je bekijkt de gidsjes hieronder, zo hebben we namelijk voor ieder wat wils!
Ideaal voor tieners
Spectalulaire paden
Voor de ervaren hiker
Perfect voor beginners
Met de berggidsjes word jij jouw eigen berggids! Hierin vind je informatie over de route, de voorbereidingen en de hutten. Maar ook wat je onderweg allemaal tegen komt aan flora en fauna. Heb jij vooraf mooi meer tijd over om te trainen en onderweg meer te genieten van de tocht!
Kan je niet kiezen?
Weet je nog niet precies welke huttentocht het beste bij jou zal passen? Of wil je gewoon voor de komende jaren informatie voor nieuwe huttentochten? Dat kan natuurlijk ook. Voor een mooie combinatieprijs bestel je alle berggidsjes bij elkaar in de bergbundel!
Recente reacties